joi, 13 martie 2008

Canonul cel Mare

In săptămâna aceasta, prima a Postului Mare, se oficiază în biserici de luni până joi o slujbă aparte. Împreună cu Pavecerniţa Mare se săvârşeşte Canonul Sfântului Andrei Criteanul, numit şi Canonul cel Mare. Este o slujbă de o frumuseţe deosebită, la care mai aveţi ocazia să participaţi doar joi şi apoi in a cincea săptămână a Postului.
Câteva cuvinte ne spune parintele profesor Teofil Anastasoaie, exarhul manastirilor din Arhiepiscopia Bucurestilor: 'Canonul cel Mare este un poem remarcabil prin profunzimea evlaviei si a pocaintei, un poem care se intinde de-a lungul a 271 de strofe, si pe care Biserica il citeste, impartit in patru parti. Este o deosebit de frumoasa evocare a personajelor biblice, prin care ni se propune o ingenunchere in pocainta, o reculegere si o aducere aminte a pacatelor, prin care omenirea a suparat pe Dumnezeu, dar in acelasi timp ni se aduce aminte si de frumoasele intoarceri catre Dumnezeu. Sufletul este invitat sa savarseasca aceasta calatorie duhovniceasca si sa revada cu ochii mintii aceste fapte ale personajelor biblice si sa invete de la ele sa castige pocainta, impacandu-se cu Dumnezeu. Aceasta este marea bucurie pe care Sf. Andrei Criteanul o face credinciosilor in prima saptamana a Postului Mare si, de asemenea, in saptamana a V-a, cand se citeste acest canon mare, un canon care ne ajuta sa ne apropiem de pocainta cu care trebuie sa schimbam sufletul nostru in vederea intampinarii Luminii Invierii'.
Atmosfera Postului Mare nu e deplină fără participarea la această slujbă. Din păcate am descoperit azi că ea nu se săvârşeşte în toate bisericile, fie ele şi urbane şi centrale. Căutaţi însă şi veţi găsi...

Iată şi câteva din cântările minunate ale Pavecerniţei
Cu noi este Dumnezeu
Doamne al Puterilor
iar Canonul cel mare impartit in 6 parti il gasiti aici. Interpretarea diferă, aceasta este doar o variantă.

Post cu folos vă doresc în continuare şi să facem din aceste zile prilej de cercetare a sufletului...
Natalia

Niciun comentariu: