marți, 30 decembrie 2008

Craciun in Tara Fagarasului (I): Ajunul si prima zi de Craciun

Am avut un Crăciun binecuvântat, dăruit de Dumnezeu cu multă multă bucurie. De vreo două ceasuri mă uit la poze şi la filmuleţe şi nu ştiu cum v-aş putea reda zilele trecute. Au fost aşa de pline încât abia am avut vreme să îmbucăm ceva, în schimb hrana iubirii şi a comuniunii între cei ce Îl iubesc pe Domnul, precum şi frumuseţea vestirii Naşterii Domnului prin colind ne-au „săturat” pe deplin sufletul.
Cu binecuvântarea Domnului, afară era cam aşa:
Pentru că nu renunţ totuşi la a vă transmite o fărâmă din bucuria acestor zile, m-am gândit că îmi va fi mai uşor dacă împart în mai multe episoade. Aşa că… vă spuneam aici ce pregătiri făcusem marţi, pe 23. A doua zi, în Ajunul Crăciunului, am aprins lumânarea la icoana Naşterii:
am aranjat masa (uitaţi-vă ce seamănă cu cea de anul trecut – am mers tot pe ideea de produse tradiţionale: covrigi, mere, nuci plus încă alte câteva de post – doar ordinea aranjării pe masă a fost alta :) )
Au venit mai întâi Irozii. „Vifaimul” (de care vă spuneam tot anul trecut) nu a mai fost anul acesta, pentru că nu mai sunt copii, iar cei de anul trecut au „avansat” la Irozi:
(scuzaţi copyrightul aşa de mare, dar de curând mi-am văzut sufrageria cu Irozii de anul trecut într-un ziar local... :()

Apoi a sosit ceata, al cărei colind l-am postat anul trecut:
iar între şi după ele cete de mici colindători:
La ora 5 ne-am dus la biserică, unde am făcut Vecernia cu Litie:
Noaptea, la ora 4, a început slujba de Crăciun, cu Utrenia şi apoi Sf. Liturghie. Nu a fost chiar aşa multă lume (e prima dată după foarte multă vreme când se face de la 4), dar mai multă decât speram. Au ajuns şi feciorii din ceată, direct de la colindat. Cu toate acestea, au mai avut voce să colinde şi la biserică:
În prima zi de Crăciun, la ora 13 a fost Vecernia, cu mulţi copii de data aceasta.
Irozii şi-au prezentat colindul:
iar apoi au colindat copiii de la şcoală:
De la Vecernie am plecat direct la colindat, de unde ne-am întors după 11 noaptea. Dar despre asta în episodul următor... :)
Natalia

5 comentarii:

Dan Gheorghe spunea...

ce poate fi mai frumos? la multi ani!

Natalia spunea...

La multi ani! Minunat, intr-adevar, si e doar prima parte...

Cristina spunea...

AUTENTIC DUHOVNICESC SI ROMANESC ! DUMNEZEU SA VA INTAREASCA SI SA VA BUCURE ! LA MULTI ANI CU BUCURIE!

@irina_sweet_home spunea...

ce frumooos!

(daca vrei sa protejezi pozele micsoreaza si rezolutia )

Sorin M. spunea...

Pe apa veşnic curgătoare a vremii iată s-a scurs încă un an. În locul lui, altul nou ne stă înainte. Anul 2009. În faţa acestui sfârşit şi început de an nou, fiecare dintre noi avem datoria de a socoti tot ce am săvârşit de-a lungul anului care iată a trecut şi, poate, al vieţii noastre întregi, pentru mântuirea noastră sufletească, dar şi pentru aceea a semenilor noştri.
La acest sfârşit de an să ne aducem înaintea ochilor faptele vieţuirii noastre pe acest pământ. Ele, legate unele de altele, alcătuiesc un lanţ nesfârşit din care vor face parte şi faptele ce se vor săvârşi în viitor.
Să desprindem din faptele de ieri un îndreptar pentru faptele de azi şi pentru cele de mâine. Lucrul acesta va fi posibil numai după ce vom înţelege rostul celor întâmplate în anul care iată a trcut. Cernerile, suferinţele, înfrângerile de ieri, ne dau posibilitatea de a ne feri, de al răbda pe cele viitoare.
Biruinţele de ieri ne conduc spre cele de mâine.
Dacă ne călăuzim după lumina Evangheliei, tot ce am învăţat în scurgerea vremii ne va ajuta în alegerea celor bune şi îndreptarea sau îndepărtarea celor rele.
Să ne "monitorizăm" calea pe care am făcut-o până aici, deoarece numai aşa vom cunoaşte drumul pe care-l mai avem de străbătut. Să punem deci, un început nou şi bun în toate şi o hotărâre neclintită pentru mai multă statornicie şi strădanie pe calea Domnului.
"Veghe neadormită" este urarea Sfinţilor Părinţi adresată tuturor credincioşilor care au pus un nou început vieţii lor pe acest pământ.
Să sfârşim anul 2008 şi să începem anul 2009, tinzând spre o astfel de "veghe neadorimită"

Vă doresc tuturor să fiţi lumini în noul an, să fiţi mai buni, mai fericiţi şi mai aproape de Domnul, Lumina lumii. Un An Nou încununat cu infinte desfătări Cereşti, să aveţi parte de tot ceea ce poate fi mai frumos şi mai binecuvântat !
Dumnezeu să vă binecuvinteze şi să vă facă o binecuvântare pentru ceilalţi!
Avem nevoie de inimi curate în care Hristos să se oglindească pentru a-l primi şi iubi pe fratele nostru. Când vorbesc două inimi curate este bucurie, este pace, este o mare minune.
Să nu uităm că Hristos ne iubeşte mai presus de tot şi ne cere acelaşi lucru, să iubim.
La cumpăna dintre ani, să ne gândim la toatre acestea!

La mulţi ani dragii mei!