marți, 9 decembrie 2008

IPS Laurentiu despre vaccinul anti-HPV


De mai mult de o săptămână nu m-am mai putut ocupa de blog, din pricina Apostolatului, pe care abia l-am terminat, cu ajutorul Domnului. Unul dintre lucrurile pe care as fi vrut sa le menţionez în perioada asta şi nu am apucat este că pastorala care s-a citit la noi în ziua Sfântului Nicolae m-a bucurat tare mult. Înaltul nostru a făcut legătura în cuvântul său între grija pe care Sfântul a avut-o faţă de cele 3 fete pe care le-a salvat de la desfrânare (fiind prin asta ocrotitorul fetelor tinere) şi "grija" pe care o are azi ministerul sănătăţii de a experimenta pe fetele noastre un vaccin controversat:

O autoritate publică naţională, a cărei menire este promovarea sănătăţii cetăţenilor ţării, a luat hotărârea necugetată de a vaccina peste 100.000 de fetiţe din clasa a IV-a cu un vaccin controversat pe plan mondial, ale cărui efecte se află încă în stadiul de experiment. Vaccinul (denumit Silgard sau Cervarix) este destinat prevenirii unei infecţiei cu un virus transmis pe cale sexuală numit virusul papiloma uman (HPV), considerat răspunzător de apariţia cancerului de col uterin. Aşa cum prevede legea fundamentală a ţării, Constituţia, cetăţenii, părinţi şi copii, au dreptul la viaţă şi integritate fizică şi psihică, dreptul la ocrotirea sănătăţii, dreptul la informaţie şi la libertatea conştiinţei. În numele acestor drepturi inalienabile, campania naţională de vaccinare împotriva virusului papi­lo­ma uman trebuie respinsă din următoarele motive principale:

1) Legătura dintre infecţia cu acest virus şi cancerul de col uterin nu este încă deplin elucidată. Deocamdată este evident doar că virusul reprezintă un factor de risc, alături de alţi factori precum relaţiile sexuale cu mai mulţi parteneri, persistenţa unor boli cu transmitere sexuală, începerea vieţii sexuale la o vârstă tânără, fumatul, consumul de anticoncepţionale, stresul, scăderea imunităţii, poluarea, care constituie factori favorizanţi ai oricărui maladii canceroase.

2) Nu se cunoaşte durata imunizării oferite de acest vaccin, dacă este permanentă sau vaccinul va trebui repetat după o anumită perioadă, cu toate riscurile aferente, boala cancerului de col uterin apărând după vârsta de 35 de ani.

3) S-au înregistrat efecte adverse la circa 83% dintre cei vaccinaţi, iar 6% dintre acestea au fost considerate efecte grave, fiind raportate chiar cazuri mortale! Pânăacum nu a existat niciun vaccin pe piaţăcare sămanifeste atât de multe reacţii adverse şi de o variabilitate atât de mare, putând fi afectate aproape toate aparatele şi sistemele organismului uman.

4) Nu există studii privind efectele adverse asupra fertilităţii. Posibilitatea ca vaccinul să provoace sterilitate ar transforma campania începută într-o tragedie naţională de proporţii.

Există şi alte semne de întrebare asupra acestui vaccin şi a campaniei de vaccinare. În această situaţie, niciun părinte nu îşi poate lua responsabilitatea pentru o procedură medicală ale cărei beneficii privind sănătatea copiilor săi sunt atât de incerte, iar riscurile atât de mari, cu atât mai mult cu cât nici producătorii vaccinului respectiv, nici ministerul de resort nu îşi asumă responsabilitatea pentru efectele secundare adverse.

Sănătatea copiilor este o datorie sfântă a oricărui părinte creştin. În faţa pericolului reprezentat de cancerul de col uterin, trebuie să facem tot ce ne stă în putere pentru a asigura tinerei generaţii o educaţie morală şi sanitară adecvată, singura care poate preveni, sigur şi fără efecte secundare, apariţia acestei boli, educaţie prin care să se promoveze castitatea până la căsătorie şi fidelitatea conjugală, păstrarea igienei şi efectuarea periodică a controalelor medicale necesare.

(întreaga pastorală o puteţi citi aici.)

M-am bucurat mult că acest cuvânt s-a citit în biserici, să dea Domnul să fi ajuns la urechile şi sufletul părinţilor care decid!

Despre vaccinuri în general a scris foarte multe Anca într-un serial cu 3 părţi: 1, 2 şi 3.

Natalia

3 comentarii:

matuşka Eufemia spunea...

da, si eu m-am bucurat mult de acest cuvint. si mi-a placut foarte mult legatura pe care părintele mitropolit a facut-o intre ziua de praznuire a sfintului Nicolae si situatia in care se afla atit parintii (care nu au fost informati despre ce presupune acest vaccin), cit si fetitele din clasa a iv-a. Sfintul Nicolae sa ii ajute pe parinti sa inteleaga ce este bine si sa le apere pe fetite!

Natalia spunea...

Amin!

Ioanna spunea...

Ce bine spus...

Anul trecut am aflat de vaccin inainte de a fi promovat la noi si l-am respins din start fara a stii nimic despre el. Am doua prietne care apoi l-au facut si ma sfatuiau si pe mine acelasi lucru. Nu l-am facut si ma bucur. A circulat un material pe net inainte de lansarea campaniei in Romania, era vorba anume despre Gardasil, si erau insirate nenumaratele efecte secundare ale vaccinului.
Sunt uimita in continuare de rautatea si foamea de profit a celor care l-au promovat, pentru ca Ministerul Sanatatatii din Romania a platit bani grei furnizorului pentru achizitionarea dozelor. Nu imi aduc aminte din ce tara a fost cumparat...
Si e absolut uimitor cum medici, care poate isi mai aduc aminte de juramantul lui Hipocrat facut odata, au putut sa iasa in fata si sa afirme despre acest vaccin ca este benefic si ca nu prezinta efecte secundare semnificative. Pe langa ca vaccinul acopera numai 4 din cele 24 de tulpini pe care le are virusul si nu vindeca o infectie deja existenta, iata efectele ce efecte secundare are:
- mâncărime, roşeaţă sau durere la locul injecţiei, febră, greţuri;
- şoc anafilactic şi epilepsie;
- paralizii;
- atacuri de panică şi tulburări circulatorii;
- stare de rău, dureri de cap şi de spate;
- căderea părului şi amenoree secundară (lipsa menstruaţiei);
- tulburări de sensibilitate, dureri articulare, erupţii pe piele, oboseală accentuată, ameţeli;
- lipsa poftei de mâncare, depresie;
- ameţeli, tremurături, parestezii (senzaţie de arsură) la picioare şi la faţă;
- meningită virală;
- deces.

Mai multe informatii pe http://romanians.bc.ca/node/4820

Autoritatile nu pot obliga populatia la vaccinare!
Parintii fetitelor care au refuzat vaccinarea acestora au fost obligati de cabinetele medicale ale scolilor la semnarea unei declaratii pe proprie raspundere privind refuzul vaccinarii, cu mentiunea ca in caz de infectare ulterioara cu HPV, Casa Asigurarilor de Sanatate nu va acorda suport in achizitionarea medicamentelor in scopul tratamentului... Deci lucrurile sunt incurcate de mai de sus...

Ce mai pot sa spun decat ca Bunul Dumnezeu sa aiba grija de noi toti, ii multumesc ca m-a luminat la timp pentru a nu face vaccinul si ma rog sa le dea o inima in locul buzunarului, celor care au promovat acest produs periculos.

Cu drag,
Ioana