luni, 22 aprilie 2013

O rană şi-o iubire îndurerată: Bucovina de nord



 
Masacrul de la Fântâna Albă a avut loc la 1 aprilie 1941. Atunci, sute sau chiar mii de români (numărul nu se cunoaşte exact), locuitori ai satelor de pe Valea Siretului, au încercat să ajungă în România, să părăsească Bucovina răpită de URSS. Cineva împrăştiase zvonul că românii pot trece graniţa fără probleme, că grănicerii sovietici nu le vor face nimic. Când coloana de români –înarmaţi cu steaguri albe, icoane şi cruci – a ajuns aproape de graniţă, îi mai despărţeau trei kilometri de ţara-mamă, soldaţii sovietici, ascunşi în pădure, au început să tragă în plin. Cei care au scăpat de gloanţe au fost urmăriţi de cavalerie şi spintecaţi cu sabia. Apoi, românii au fost aruncaţi în gropi comune. Oamenii din zonă povesteau peste ani că s-au auzit vaiete multe zile după masacru din acele gropi comune şi de pe câmpuri. 

La Mănăstirea Putna, aflată la câţiva kilometri de locul masacrului, a fost ridicată o troiţă pentru comemorarea celor morţi.

Alte informaţii:


 
 ***

 Mănăstirea Bănceni

Părintele Mihail Jar, astăzi Preasfinţitul Longhin, de la Mănăstirea Bănceni - Bucovina de Nord (Ucraina).
Un documentar despre lucrarea minunată de la Bănceni:


 *
Conferinţa Preasfinţitului Longhin Jar la Constanţa:

*

2 comentarii:

Anonim spunea...

Hristos a inviat!

Anonim spunea...

BUCOVINA ROMANEASCA de NORD,BASARABIA ROMANEASCA de SUD,MARAMURESUL ISTORIC-ROMANESC si INSULA SERPILOR ,trebuie sa revina cit mai repede in STATUL ROMANIA,pt.ca nu au ce cauta in acest stat subdezvoltat-sovietic-rusofil-stalinist-ucraina si impreuna cu BASARABIA ROMANEASCA dintre PRUT si NISTRU. ROMANIA cu frontierele legale,normale si reale,pe CEREMUS si NISTRU.