duminică, 7 august 2011

Unul din proiectele care aşteaptă o continuare pe acest blog este "Să trăim Sfânta Liturghie". Nu am ajuns decât la "Fericiri" şi nu am mai scris de... 2 ani. M-am bucurat totuşi când am aflat că pentru unii dintre voi a fost un imbold pentru a căuta şi citi mai mult despre această Taină a Tainelor, baza vieţii în Domnul.
Nu, nu am nici o nădejde de a continua, pentru că timpul este nemilos cu mine. Am dat doar de câteva rânduri despre cât e de importantă Sfânta Liturghie, pe care vreau să vi le împărtăşesc:


„Sfânta Liturghie cere fiecăruia o pregătire deosebită. Trebuie să o înţelegi cu mintea înfiptă în credinţă şi să o cunoşti prin trăire. Ea este hrana spirituală a vieţii pentru fiecare dintre noi; te face să creşti în Dumnezeu şi Dumnezeu să crească în tine şi prin tine în omenire, în lume. Ea dăruieşte prin Sfânta Euharistie Pâinea cerească, Pâinea cea spre fiinţă, izvorul fără de care fiinţa noastră duhovnicească moare.”
Pr. Boris Răduleanu - Sfânta Liturghie şi Apocalipsa

 Domnul să ne ajute să creştem în înţelegere şi trăire!
N.

PS. Pentru cei care doriţi mai multe, reiau o bibliografie minimală la care puteţi apela:
  • Pr. Stefanos Anagnostopoulos – Explicarea Sfintei Liturghii
  • Părintele Dumitru Stăniloae – Spiritualitate şi comuniune în Liturghia ortodoxă
  • Pr. Florin Botezan – Sfânta Liturghie, Taina Tainelor
  • N. V. Gogol – Meditaţii la dumnezeiasca Liturghie
  • Sfânta Mănăstire Parklitu – Tâlcuirea Sfintei Liturghii

9 comentarii:

Lumi RO spunea...

Stii ce as dori de la o persoana cunascatoare in ale religiei? Vreau sa ne inveti sa ne rugam, ce facem cand intram in biserica, cum ne rugam in biserica, cum ne purtam in biserica, cum ne imbracam in biserica, cum tinem mainile in biserica, sunt lucruri pe care ar trebui sa le stim, dar multi dintre noi nu le stim, si ne este rusine s arecunoastem asta.

Amalia spunea...

Doamne ajuta! Frumusetea Sfintei Liturghii nu poate fi inteleasa decat atunci cand e traita cu tot sufletul, cand stai cu ochii inchisi si nu dormi:) ci esti mai treaz ca niciodata, cand esti prezent trup si suflet in rugaciune si cantari. Si Sfanta Liturghie se desavarseste prin impartasirea cu Sfintele Taine. De aceea suntem indemnati sa ne impartasim la fiecare Sf. Liturghie cu Trupul si Sangele Domnului nostru, fara de care, liturghia nu are aceeasi implinire. Eu nu as mai putea trai fara impartasanie si fara liturghie...Post binecuvantat, te imbratisez!

Anonim spunea...

Dumnezeu sa iti ajuta ,Natalia!
Eu aseara m-am intors de la manastirea Rarau si eram obosita cand intru pe blogul tau (seara ma mai uit pe blogurile ortodoxe) vad acest articol care m-a bucurat foarte mult.
Ne ajutam unii pe altii prin astfel de proiecte!
O seara binecuvantata!

Natalia spunea...

Luminiţa dragă, nu sunt eu o "cunoscătoare în ale religiei" şi nici atât o "dătătoare de sfaturi", ca să zic aşa.
Cred că toate întrebările pe care ţi le pui îşi găsesc un răspuns dacă pur şi simplu Îl întrebi mereu pe Domnul şi pe duhovnic, şi dacă te integrezi într-o comunitate parohială. (în plus, s-a scris mult despre asta, chiar şi eu am scris, de exemplu, despre "moda ortodoxă", nu văd ce aş putea eu să mai spun)

În plus, eu nu cred în reguli, în reţete general valabile... Cred în viaţă, într-o relaţie personală cu Dumnezeu, în creştere permanentă şi apropiere permanentă de Domnul...

Dacă totuşi crezi că îţi pot răspunde la vreo întrebare concretă, întreabă-mă (aici sau pe mail), poate m-o lumina Domnul cu vreun răspuns...
Domnul să te binecuvânteze!

Natalia spunea...

Amalia,
mă bucur mult, mult că ai înţeles toate acestea, aşa cum tare mult mă doare sufletul, uneori răscolitor de dureros, pentru cei care stau departe, pentru indiferenţă, pentru superficialitate, pentru ne-simţire până la urmă... Ne-simţire pe care o "simt" şi eu uneori, ca un semnal de alarmă că m-am risipit, că m-am îndepărtat, că poate am judecat şi am alungat harul...
te îmbrăţişez şi eu, dragostea mângâietoare a Maicii Domnului să îţi dea post cu bucurie!

Natalia spunea...

Camelia,
mă bucur! Din păcate eu nu prea mai pot fi de ajutor, cel puţin în "proiecte" on-line, unde consecvenţa mea este zero. Am dat prioritate vieţii, care mă solicită din plin :)
Post binecuvântat, cu ajutorul Maicii Domnului!

Amalia spunea...

La fel alung si eu harul prin judecata si ganduri urate de multe ori...dar cine e fara de pacat?! Insa avem la indemana taina spovedaniei, atat de utila intr-o lume care e asa de nebuna...Sa ii multumim Domnului pentru asta, pentru spovedanie, pentru jerta Sa, pentru iubirea Sa si sa nu deznadajduim niciodata! Maica Sfanta sa fie si cu tine draga mea!

Carucioare spunea...

Doamne ajuta!

Lumi RO spunea...

Natalia, deja mi-ai dat raspunsul, multumesc frumos, sa ai o zi frumoasa!