vineri, 21 martie 2008

Sf. Liturghie, Taina Tainelor

Sf. Dionisie Areopagitul numeste Sf. Liturghie „Taina Tainelor“. Participarea la Sf. Liturghie in duminici şi sărbători este obligatorie pentru un ortodox care îşi trăieşte credinţa. Din păcate mulţi dintre noi nu ştim ce se întâmplă în cadrul acestei Slujbe, ceea ce ne face să socotim suficient a asista la ea din când în când, de multe ori doar să zicem o rugăciune şi să aprindem o lumânare. Voi încerca pe parcursul a mai multe postări să aduc câte un cuvânt scurt despre această Taină a Tainelor lăsată nouă de Hristos. Pentru început un argument al Înalt Prea Sfinţitului nostru Laurenţiu despre importanţa înţelegerii şi participării la Sf. Liturghie:

Sfânta Liturghie e cea mai importantă slujbă din spiritualitatea ortodoxă. De aceea cred că cel mai important lucru pentru noi, pentru a trăi momente deosebite de înălţare spirituală, este acela de a pătrunde în sensul slujbei Sfintei Liturghii. E foarte greu să vorbeşti, limitat de timp şi spaţiu, despre acea rânduială care constituie însăşi esenţa vieţii creştine. Dacă am pierde tot ceea ce avem noi şi am rămâne doar cu această sfântă rânduială, nu am pierde nimic… Pentru că ea ne oferă, potenţial, Împărăţia lui Dumnezeu. Iar Liturghia este slujba slujbelor noastre. Toate celelalte slujbe pregătesc Liturghia, iar ea le împlineşte pe toate.

Săvârşitorul adevărat al Liturghie este Hristos, şi nu episcopul sau preotul, care sunt săvârşitorii văzuţi, adică mijlocitorii, cei care oficiază rânduiala, pentru ca din spatele acestei rânduieli să se realizeze această unire a noastră cu Hristos, cu Dumnezeu prin Hristos.

Niciun comentariu: