joi, 27 martie 2008

Impartasirea copiilor

Am auzit odată pe un preot povestind cum bunica lui, când era mic, îl întreba în perioada posturilor: „Te-ai grijit, copile?” Această întrebare ar trebui să ridice în mintea tuturor părinţilor o problemă deosebit de importantă pentru copii lor: oare aceştia din urmă fac ceea ce e necesar pentru a-şi curăţa sufletul şi a avea grijă de el prin primirea Sfintei Împărtăşanii?

Nevoia de Hristos

Este bine ca încă din fragedă pruncie copii să înveţe să se pregătească şi să aştepte cu nerăbdare împărtăşirea cu Trupul şi Sângele Domnului nostru Iisus Hristos. E greu însă pentru preoţi şi pentru educatori să le vorbească în mod convingător despre Sfânta Împărtăşanie când aceştia par să o socotească ceva de la sine înţeles, un lucru pe care-l fac la fiecare Sfântă Liturghie.

Când copiii cresc puţin, nu este greşit să participe la Sfânta Liturghie împărtăşindu-se de fiecare dată, însă trebuie să-i încurajăm spre o împărtăşire pregătită. Sf. Împărtăşanie este un ajutor de nepreţuit în creşterea şi formarea unui copil. Să le amintim copiilor cuvintele lui Hristos: Adevărat, adevărat zic vouă, dacă nu veţi mânca trupul Fiului Omului şi nu veţi bea sângele Lui, nu veţi avea viaţă în voi (Ioan 6, 53). Nu trebuie să uităm însă că pot primi Sfânta Împărtăşanie şi spre osândă (I Corinteni 11, 27), de aceea e necesar să-i învăţăm cum anume să o primească.

Tradiţia Bisericii noastre consideră că pregătirea şi starea lăuntrică sunt foarte importante. Este primejdios din punct de vedere duhovnicesc să-i forţăm pe copii să se împărtăşească împotriva voii lor. Putem însă să-i facem să-şi dorească să se apropie de Cele Sfinte cu dragoste, astfel încât ziua împărtăşirii să rămână specială, de neuitat. Această pregătire presupune: o respectare a postului, rugăciune stăruitoare şi spovedanie.

Pregătirea trupească a copiilor

Există însă familii care evită cu desăvârşire efortul pregătirii pentru Sfânta Împărtăşanie, considerând copilul „prea mic” ca să postească sau chiar neglijând participarea la această Sfântă Taină. Fiecare familie are o abordare proprie a postului. Unii părinţi decid că „micuţii” lor sunt destul de mari pentru a posti, deci insuflă copiilor necesitatea curăţirii trupeşti, în paralel cu pregătirea sufletească. Deoarece postul presupune mese bine echilibrate din punct de vedere nutriţional, mămicile ar trebui să pregătească la începutul săptămânii meniul pentru zilele următoare şi lista de cumpărături necesare realizării lui, ajutându-se eventual şi de cărţi (de ex. Copilul vegetarian).

Pregătirea duhovnicească a copiilor

Dar postul nu înseamnă doar abţinerea de la anumite alimente. De aceea, copiii trebuie învăţaţi să îşi pregătească şi sufletul pentru apropierea de Dumnezeu. Acest lucru îl realizează prin rugăciune stăruitoare şi prin încercarea de a-i face să-şi conştientizeze propriile păcate, chiar dacă ele nu par mari şi să le împărtăşească duhovnicului lor. Apoi trebuie explicat copiilor într-un limbaj simplu că Sf. Împărtăşanie înseamnă că Îl iau pe Domnul în ei, în sufletul şi trupul lor, iar El îi va creşte mari şi cuminţi, îi va ajuta şi îi va apăra de rău. Cel mai bine este dacă şi părinţii se împărtăşesc destul de des împreună cu copiii, pentru că altfel poate părea o „treabă de copii“, pe care ei nu o vor mai dori după ce cresc. Să nu uităm că exemplul personal e cel mai bun educator.

Numai fiind pregătiţi copiii pot primi o Împărtăşanie adevărată şi lucrătoare. Datoria noastră este nu numai aceea de a-i întreba dacă şi-au „grijit” sufletul, ci şi de a-i ajuta să o facă aşa cum trebuie. Împărtăşirea cu Preacuratele Taine aduce cel mai mare folos şi cea mai mare putere de creştere duhovnicească a sufletelor copiilor prin harul Duhului Sfânt care vine peste ei.

Prof. Laura Ciolan

Niciun comentariu: