joi, 28 ianuarie 2010

Mănăstirea Sfântului Efrem Sirul

Astăzi îl prăznuim pe Sfântul Efrem Sirul, autorul minunatei Rugăciuni care se citeşte în Postul Mare.


Doamne şi Stăpânul vieţii mele, Duhul trândăviei, al grijii de multe, al iubirii de stăpânire şi al grăirii în deşert, nu mi-l da mie.

Iar Duhul curăţiei, al gândului smerit, al răbdării şi al dragostei, dăruieşte-l mie slugii Tale.

Aşa Doamne, Împărate, dăruieşte-mi ca să-mi văd greşelile mele şi să nu osândesc pe fratele meu, că binecuvântat eşti în vecii vecilor.


De mănăstirea Sfântului am aflat de la matuşka Eufemia, iar anul acesta cu ajutorul Domnului am descoperit la faţa locului un aşezământ minunat, de un bun gust extraordinar până în cel mai mărunt detaliu. Vă invit deci, cu această ocazie, într-un pelerinaj virtual.


Manastirea Sfantului Efrem


„Fericit lucru este, intr-adevar, a nu pacatui. Iar daca oarecari vor pacatui, sa nu se deznadajnuiasca, ci sa planga pentru acelea intru care au pacatuit, ca prin plans iarasi sa dobandeasca fericire. deci bun lucru este totdeauna a ne ruga, si a nu ingreuia si a nu ne slabanogi, dupa cum zice Domnul. Si iarasi spune apostolul : “Neincetat rugati-va”, adica noaptea si ziua, si in tot ceasul. Si nu numai cand intri in biserica, iar cealalta vreme sa fii fara de grija. Ci ori de lucrezi, ori de dormi, ori de calatoresti, ori de mananci, ori de bei, ori de stai, sa nu itzi curmi rugaciunea ta. Ca nu stii cand va veni cel care va cere sufletul tau de la tine. Sa nu astepti duminica sau vreun praznic, sau deosebiri de loc ; ci precuma zis proorocul David : “In tot locul stapanirii Lui”. Deci ori in biserica de esti, ori in casa ta, ori in tarina, ori de pasti oi, ori zidiri de faci, ori la ospete te afli, de rugaciune sa nu te departezi.”
Sf. Efrem Sirul




Troparul Sfântului Efrem Sirul:
Harul ce izvorăşte din gura ta, cuvioase, a umplut de apele vieţii Biserica şi lumii a izbucnit râuri de cucernicie, revărsând asupra noastră apa pocăinţei. Ci, învăţându-ne cu cuvintele tale, părinte Efrem, roagă-te lui Hristos Dumnezeul nostru sa mântuiască sufletele noastre!
(Ceaslovul cel mare)


Natalia

3 comentarii:

Amalia spunea...

Ce loc minunat si binecuvantat! Se potriveste de minune caramida (piatra) asezamantelor sfinte cu verdeata, pare un tot unitar si desavarsit...
Eu si sotul meu am sarbatorit ieri 21 de ani de la casatoria civila. Sf. Efrem Sirul ne vegheaza casnicia cu siguranta de atata timp si ne rugam dansului sa fie cu noi si in anii ce vin. Iti multumesc draga Natalia pentru acest minunat cadou de ziua noastra!

Natalia spunea...

Amalia, la multi ani fericiti in Domnul! Ma bucur mult ca am picat 'la fix' cu cadoul! :) Tare frumoasa binecuvantare si ocrotire aveti, Sfantul Efrem!

Marioara spunea...

Am vazut videoclipul cu Sf .manastire din Grecia ,este superb ,parca ai deschide usa unue-i porti de rai .Atita curatenie ,atita puritate .Si in jurul nostru nu mai gasesti acum decit :ura ,razbunare ,necredinta ,ne frica de Dumnezeu . Oameni buni trezitiva fiindca sunteti facuti din acelas auat ca si noi ,nu mai raspinditi in jurul vostru atita rautate ,fiindca va veni timpul ;mai devreme sau mai tirziu cind veti plati pentru toate rautatile care le provocati semenilor vostri . Bunul Dumnezeu sa va lumineze mintile ,sufletele si trupurile ,de vrasmasul cel rau care va acaparat cu totul .