vineri, 15 mai 2009

Sfantul Nectarie nu mai locuieste la Sinca Veche

V-am vorbit de mai multe ori despre un loc pentru care am şi creat o categorie aparte la postările de pe blog: Şinca Veche.
Văd că există încă oameni care ajung pe blog în urma căutării pe google a acestui nume, şi mă simt datoare cu nişte explicaţii. De un timp am scos linkul către site-ul aşezământului de la Şinca Veche şi trebuie să vă spun că ce am scris despre acest loc nu mai este valabil în cea mai mare măsură: moaştele Sfântului Nectarie nu se mai află acolo, iar obştea de călugări a fost schimbată cu una de maici.
Pentru mine omul sfinţeşte locul, iar Şinca însemna locul unde vieţuia Părintele Matei, duhovnicul nostru, împreună cu o obşte mică, dar minunată, şi cu Sfântul Nectarie.


Acum nici Părintele, nici Sfântul nu mai sunt la Şinca Veche, iar locul îmi pare pustiu.


Iarba nu mai creşte, florile nu mai înfloresc, iar păsările nu mai cântă ca altădată, parcă simţind şi ele tristeţea despărţirii încercată atât de monahi (mai puţin), cât mai ales de cei care deveniseră nişte obişnuiţi ai locului şi se încadraseră în programul duhovnicesc de aici. Temporar suntem orfani, dar nădăjduim ca în curând să regăsim într-un aşezământ monahal această obşte minunată călăuzită de Sfântul Nectarie cel bun şi blând, prigonit la rândul lui. Pentru aceasta este nevoie de rugăciunile noastre, ale tuturor!
Natalia
[edit] 22 iulie 2009: Noul aşezământ unde va sluji Părintele Matei şi obştea de la Şinca Veche se ridică la Şinca Nouă. Detalii am scris aici.

[edit] 2011. Pentru că văd că unii cititori ajung aici căutând pe google "Sf. Nectarie Şinca Veche", precizez că paraclisul mănăstirii a primit o altă părticică din moaştele Sfântului Nectarie şi îl păstrează în continuare ca ocrotitor, prăznuit la 9 noiembrie.

14 comentarii:

Andrea spunea...

Hristos a inviat! Draga mea Natalia , vom merge la Sfantul Nectarie oriunde se va "aseza", pana atunci ne vom ruga sa vina in ajutorul nostru asa cum a facut-o de nenumarate ori .

Te imratisez drag!
Andrea
P.S multumim pentru Apostolat l-am rasfoit pe net ...dar astept cu nerabdare sa-l citesc.

Natalia spunea...

Cu adevarat a inviat, Andrea draga! Asa este, multumim de rugaciuni!
Iar Apostolatul e pe drum, a aparut deja si in varianta de tipar.
Va imbratisez si eu cu mult drag!

Natalia spunea...

Aveti mare dreptate, D-na preoteasa Natalia! Sinca nu va mai fi ce a fost fara Sf Nectarie si fara parintele nostru drag, Matei! Majoritatea oamenilor care mergeau acolo, mergeau pentru Parintele-un om desavasit,un om bun!Sa dea Bunul Dumnezeu sa isi gaseasca linistea acolo unde va fi!
Anonim


Aceasta este prima parte a unui comentariu pe care l-am primit. Va rog sa ma iertati, drag autor, ca nu il public in intregime, dar nu este in specificul acestui blog sa judecam sau sa condamnam pe cineva, va rog mult sa lasam acest lucru in seama lui Dumnezeu. Noi sa avem incredere ca, asa cum a spus Parintele Matei duminica, la ultima predica acolo, la Dumnezeu "tot raul este inspre bine si binele inspre mai-bine". Sa avem nadejde si dragoste chiar si fata de cei care ne prigonesc, asta ne invata Sfantul Nectarie prin viata lui. Sa ne straduim sa ii urmam exemplul, dupa umilele noastre puteri.
Ma bucur mult de dragostea pe care i-o purtati Parintelui Matei si imi doresc sa ne intalnim in rugaciunile adresate Domnului ca sa avem cat de curand un loc in care calugarii sa isi poata indeplini rostul de rugaciune iar Sfantul sa isi primeasca slujbele cuvenite.
Multumesc si va rog sa ma iertati!

Anonim spunea...

Dumneavoastra sa ma iertati!nu imi sat in fire sa judec oamenii,dar acum nu am mai putut rabda!
Bunul Dumnezeu sa ma ierte !
Parintele Matei sa stiti ca este si duhovnicul meu,de aceea il port cu mare drag in inima mea!
Sa ma iertati

Natalia spunea...

Inseamna ca suntem frati duhovnicesti! poate ne vom intalni si fata catre fata vreodata...
E greu sa nu judecam, mai ales cand sunt prigoniti cei apropiati si atat de dragi sufletului nostru... Dar sa facem mereu acest exercitiu al iertarii cerand ajutor de la Domnul, si vom vedea cum va ierta El in locul nostru, in sufletul nostru.
va imbratisez cu drag!

Anonim spunea...

Chiar prinsesem in suflet dorinta de a ajunge si eu la Sinca! Atat de frumos ai vorbit despre acest loc, Natalia! Si Sfantul Nectarie imi este foarte drag, am mare nadejde la rugaciunile lui! Dar se pare ca m-am trezit tarziu, tare rau imi pare...
Sa speram totusi ca Sinca va inflori iarasi ca pe vremuri si ca-l veti gasi pe Parinte cu Sfantul in alt loc minunat, unde sa puteti merge deseori!

Natalia spunea...

Mari draga, imi pare si mie rau ca nu ati ajuns... Domnul stie insa rostul a toate, si sa randuiasca El sa ajungeti in noua casa a Sfantului, care a inceput sa se ridice acum, la Sinca Noua, la 9 km distanta de Sinca Veche.
O sa vorbesc despre acel loc sper cat de curand, cand voi ajunge sa fac niste poze.
Multumim de rugaciuni si de gandurile bune!

Anonim spunea...

Dupa cate citisem si auzisem despre Parintele Matei as fi vrut sa va intreb unde pot sa-l intalnesc, unde vietuieste ? Binenteles daca se poate ! Pentru ca , din cate am inteles, Icoana si moastele Sfantului Nectarie se afla la Bucium, deci le pot vizita acolo. Multumesc!

Natalia spunea...

Duminica Parintele Matei va sluji la Sinca Noua, in sat. Il puteti intalni acolo.
La noi, la Bucium, nu se afla la inchinare sfintele moaste de la Sinca, nici icoana respectiva, ci o alta mica particica pe care ne-a daruit-o Parintele Matei, pe care o puteti vedea in pozele de mai sus.
Cu drag, nu aveti pentru ce!

Anonim spunea...

Am aflat intamplator despre existenta sfantului Nectarie. Eram la bunicii mei si am citit intr-un ziar despre minunile savarsite de Dumnezeu la rugaciunile Sfantului Nectarie din Eghina. Am citit in diferite randuri si despre alti sfinti, dar nu prea m-am oprit asupra lor, insa asa cred ca a facut Dumnezeu ca sa-l tin minte pe acest sfant ... si pana la urma, cat m-a ajutat pe mine si pe cei din jurul meu.
Despre Sfantul Fanurie am aflat dintr-o carticica pe care am primit-o de la un preot. Eram mic, si mama mea era internata la o clinica de cardiologie. Venind de la scoala am aflat de la o doamna ca mama va trebui sa fie operata pe cord. M-am speriat foarte tare si mergand acasa am citit acatistul acestui sfant mucenic. Mare mi-a fost bucuria cand tatal meu s-a intors si el acasa si mi-a spus ca doamna ce-mi spuse vestea despre operatia mamei ar fi inteles gresit. Sunt convins insa ca tamaduirea aceasta a fost o minune savarsita de Dumnezeu la rugaciunile Sfantului Fanurie.
Altadata acest sfant, alaturi de Sfantul Nectarie si alaturi de Maica Domnului au fost alaturi de mine la diferite operatii pe care le-am suportat eu sau cei din jurul meu. Nasul meu era bolnav de cancer cu metastaze si in mod miraculos s-a vindecat, iar acum multumita Lui este sanatos. Alteori impreuna cu o prietena am apelat la acesti doi sfinti pentru a se ruga si ei lui Dumnezeu ca bunica fetei sa se insanatoaseasca, ea fiind bolnava tot de ingrozitoarea boala, cancerul.
Am promis atunci amandoi ca vom spune si altora postand pe diferite site-uri intamplarile acestea pentru ca si alti oameni care au nevoie sa stie ca bine este a scapa catre Dumnezeu avand alaturi si pe acesti doi sfinti. Bunica fetei a inceput dupa un an sa sangereze din nou. Noi am gresit pentru ca nu ne-am tinut promisiunea, o facem insa acum ...
In orice imprejurare grea si nu numai, rugati-va catre Maica Domnului, catre Sfantul Fanurie, catre Sfantul Nectarie si catre orice sfant al lui Dumnezeu. Indrazniti.

Anonim spunea...

Ma alatur si eu cititorilor si va spun povestea bunicii mele. Acum are 68 de ani si anul trecut a aflat ca are o boala necrutatoare. A fost un soc pentru toata familia, doctorul a confirmat ca are cancer si trebuie operata urgent. Am aflat de Sfantul Nectarie de la un prieten care e student la teologie. Inainte de a merge bunica la operatie, m-am rugat Sfantului Nectarie si Sfantului Fanurie si Maicii Domnului in fiecare zi impreuna cu acest prieten. Operatia a decurs bine,iar doctorul a spus ca trebuie sa faca 6 sedinte de chimioterapie. Multumesc Lui ca a trecut peste toate acestea. Am promis atunci ca vom scrie povestea sa stie si altii ca e bine sa apeleze si ei .... asa ca rugati-va catre Maica Domnului, catre Sfantul Fanurie, catre Sfantul Nectarie si catre orice sfant al lui Dumnezeu.
Multumim Sfantului Nectarie, Sfantului Fanurie si Maicutei Domnului pentru ajutor. Cred ca sfantul ar vrea ca multi oameni sa stie ca au o sansa, prin credinta si rugaciune.

Anonim spunea...

Sfantul Nectarie a revenit la Sinca Veche

Natalia spunea...

Cum? Adica moastele care au fost sigur nu au revenit! Au primit maicile alta particica?

Natalia spunea...

Domnul sa ne ajute, domnule Vasile.
Iertati-ma ca nu pot sa dau accept la comentariul dumneavoastra, dar nu as face decat sa dau si eu curs lucrarii diavolului, caruia nu ii plac oamenii care Il iubesc pe Dumnezeu si daca nu le pot pune piedica, atunci macar raspandesc zvonul ca s-au impiedicat.
Noi il cunoastem pe Parintele de multi ani, iar de cand a venit la Sinca Veche i-am fost mereu foarte aproape, si dansul noua.
Zvonul cu 'devalizarea' stiu cine l-a raspandit si stiu exact si care este realitatea. De celalalt ce sa mai zic... ma ingrozesc ce putere are diavolul asupra mintii oamenilor...
Daca doriti cu sinceritate sa cunoasteti adevarul despre Parintele Matei, rugati-va, marturisiti aceste ganduri duhovnicului, si Dumnezeu va va arata.
Daca doriti sa luati legatura cu noi puteti sa imi scrieti la adresa de mail pe care o gasiti la profil.
Domnul sa va lumineze si sa va miluiasca!