vineri, 13 martie 2009

Rânduiala slujbelor în timpul Postului Mare

Larisa m-a rugat să fac câteva precizări despre rânduiala slujbelor în post, plecând de la întrebarea când se face vecernie sau nu, aşa că am încercat să sistematizez câteva informaţii.
Tipicul zilnic menţionează zilnic o serie de slujbe, diferite în timpul săptămânii faţă de sâmbăta şi duminica. Avem deci aşa:

LUNI-VINERI:

SÂMBĂTA ŞI DUMINICA
  • Utrenie
  • Sf. Liturghie (sâmbăta cu pomenirea morţilor)
  • Vecernia

Aceasta este însă rânduiala completă, care se face în general în mănăstiri sau la catedralele mari, însă la ore diferite. În rest, la bisericile de parohie, programul diferă în funcţie de necesităţile şi evlavia enoriaşilor, de aceea este bine să urmăriţi programul afişat la biserică, eventual să vi-l notaţi duminica pentru săptămâna care urmează.

Precizări:
1. în ceea ce priveşte VECERNIA, ea se ţine în fiecare zi, însă miercurea şi vinerea, sau în zilele de sărbătoare din timpul săptămânii (cum a fost Sf. 40 de Mucenici), ea se face împreună cu Sf. Liturghie a Darurilor. Deşi Liturghia Darurilor este o rânduială de SEARĂ (tocmai de aceea e unită cu vecernia), în majoritatea parohiilor s-a pierdut rânduiala şi ea se oficiază de dimineaţă, de aceea ni se pare că în ziua respectivă „nu se face vecernie”. Ea însă a fost oficiată cu Sf. Liturghie, iar seara rămâne doar Pavecerniţa.

2. în Prima săptămână, a 5-a şi Săptămâna Patimilor există rânduieli speciale.
- În prima săptămână se oficiază Canonul cel Mare
- În a 5-a săptămână: miercuri – Denie cu Canonul cel mare şi vineri Denie cu Acatistul Maicii Domnului
- În Săptămâna Patimilor – Denie în fiecare zi, începând cu seara din Duminica Floriilor.

Cam atât, sper să vă fie de folos celor interesaţi. Dacă vi se pare prea complicat (eu am încercat să simplific pe cât posibil) nu ezitaţi să puneţi întrebări.
Natalia

3 comentarii:

Anonim spunea...

Multumesc din suflet Natalia!

Natalia spunea...

Cu drag!

Anonim spunea...

poate la timpul potrivit veti povesti de ce sint atat de diferite rugaciunile din saptamana a 5-a a postului.

doamne-ajuta.