sâmbătă, 28 februarie 2009

Ultimul si cel mai important bagaj: Iertarea

Condiţia obligatorie pentru a intra în Post este Iertarea. „De nu veţi ierta oamenilor greşelile lor, nici Tatăl vostru nu vă va ierta greşelile voastre“, ne spune Evanghelia din Duminica Iertării, duminica de mâine.
Păcatul = dezbinare, ură, izolare
Împărăţia lui Dumnezeu = iubire, unitate, solidaritate

Portiţa prin care trecem de la păcat către Împărăţia lui Dumnezeu este IERTAREA, aşa cum spune părintele Schmemann:
A ierta este a pune între mine şi "vrăjmaşul" meu iertarea lui Dumnezeu însuşi. A ierta este depăşirea "punctului mort" in relaţiile umane şi raportarea lor la Hristos. Iertarea este "crăpătura" împărăţiei cereşti deschisă către această lume păcătoasă şi decăzută.

Să ne pregătim deci şi noi în aceste zile acest ultim „bagaj”, fără de care nu putem pleca în călătoria spre Înviere. Dacă simţiţi nevoia să aprofundaţi acest subiect, iată câteva lecturi şi audiţii folositoare:

Iertarea - începutul iubirii
- Părintele Savatie Baştovoi



Despre iertare – o emisiune cu Maica Siluana Vlad




Concretizarea acestei lucrări a iertării se face la Vecernia Iertării, de mâine seară.
Vecernia iertării este slujită în seara Duminicii Iertării şi este prima slujbă din Postul Mare. Vecernia iertării respectă rânduiala Vecerniei duminicale pascale dar după prochimenul mare, clerul îşi schimbă hainele strălucitoare cu cele întunecate iar corul începe să folosească glasurile distinctive pascale. După Încheiere, comunitatea credincioşilor celebrează ritualul mişcător şi frumos al iertării reciproce.

Acest ritual se săvârşeşte încă la mănăstiri, dar şi la unele biserici parohiale (dacă nu găsiţi niciuna, haideţi la noi! :) ).
Faceţi tot posibilul să participaţi la această vecernie, ea este începutul Postului, atunci începe şi călătoria noastră.
Natalia

5 comentarii:

Anonim spunea...

Draga Natalia, marturisesc, cu parere de rau, ca, a ma ruga impreuna cu sufletelele voastre la ora 22, imi este aproape imposibil, caci eu locuiesc in Canada, diferenta e de 7 ore, deci ar veni ora 3pm, pt. mine.Azi, de exemplu,m-am intors destul de tirziu de la biserica cu un copil obosit si plingacios si n-am apucat, dar m-am gindit la voi, toti. Rugaciunea mea, e seara, in liniste si pace.Daca, pricinuiesc ceva gresit, va rog, sa ma iertati!Doamne ajuta!

Natalia spunea...

Roxana, faptul ca tu la ora 3 te gandesti la noi toti si ne pomenesti, te face parte din rugaciunea noastra. Iar seara iti poti face canonul linistita, atunci cand poti.
Important este ca in acelasi moment sa fim gand la gand in rugaciune, indiferent ca dam de mancare copilului sau suntem in metrou. Si eu am zile cand sunt la serviciu la ora 22 si nu pot sa plec genunchii la rugaciune, dar alarma pe care o am fixata la ceas imi aduce aminte, si atunci ma adunc cateva clipe in camara sufletului. Si daca spui doar: Doamne, pomeneste-i pe toti cei ce calatoresc impreuna cu noi in acest post! este destul.
Domnul sa te binecuvanteze!

C_Mihaela spunea...

Cum ma pot inscrie si eu in calatoria prin Postul Mare?
Am sa completez aici:Mihaela si familia sa se roaga impreuna cu voi Lui Dumnezeu.
Domnul sa ne binecuvanteze pe toti!
Iti multumesc pentru initiativa!
Mihaela

Natalia spunea...

Mihaela, bine ai venit! Domnul să ne dea post cu folos, ne întâlnim în rugăciune!

Doina_a spunea...

Doina-Maria, Adrian-Ioan, Octavian si Mihnea se alatura in rugaciunea comuna in calatoria din postul Pastelui.
Bunul Dumnezeu sa ne trimita pace si lumina la toti!

Doina-Maria