vineri, 8 august 2008

Maica Siluana la Făgăraş…


Una dintre bucuriile mari trăite anul acesta a fost întâlnirea cu maica Siluana Vlad, în cadrul cursurilor de formare organizate de Protopopiatul Făgăraş, cu binecuvântarea Înalt Prea Sfinţitului Laurenţiu. Maica Siluana este coordonatoarea Centrului de formare şi consiliere „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“ din Craiova, în cadrul căruia se desfăşoară tot felul de activităţi de consiliere, în special pentru tineri, dar şi pentru copii, medici, profesori sau deţinuţii din închisorile Craiovei.

Cele 5 zile din zori şi până-n seară ne-au oferit ocazia să aflăm lucruri noi şi interesante. Despre ce? În primul rând despre noi înşine… ceva din durerile de demult, din traumele noastre, din fricile noastre, de care ne era teamă să ne mai aducem aminte. Am învăţat că pentru a putea să înaintezi şi să poţi să îi ajuţi pe cei din jurul tău, trebuie mai întâi să îţi vindeci rănile tale. Să ne vindecăm prin iertare. Pentru acesta omul trebuie în primul rând să-şi identifice acele răni, apoi să ceară ajutor de la Dumnezeu pentru a avea puterea să le accepte şi să-i ierte pe cei care i-au greşit, cu voie sau fără voie.

Ceea ce e foarte important de înţeles este faptul că tot acest proces de autocunoaştere pe care-l săvârşeşte omul nu e doar opera sa, ci o conlucrare cu harul lui Dumnezeu, trimis nouă prin Duhul Sfânt. Simultan cu vindecarea noi urmărim sfinţirea şi creşterea noastră ca persoană, nu doar ca individ. Înţelegând aceste lucruri şi vindecându-ne pe noi, îi putem ajuta şi pe cei trimişi de Dumnezeu în viaţa noastră şi care au nevoie de ajutor pentru oblojirea rănilor sufleteşti, la fel de dureroase sau chiar mai dureroase decât cele trupeşti. De multe ori omul nici măcar nu îşi dă seama de aceste răni, însă îşi dezvoltă din cauza lor mecanisme de apărare care-l fac să nu trăiască armonios cu sine însuşi şi cu ceilalţi, ci să caute să evite şi să mascheze suferinţele provocate şi reactualizate poate prin contactul cu ceilalţi.

Pentru că fiecare suntem responsabili în primul rând de noi înşine, această lucrare de aprofundare a propriei persoane cu ajutorul harului lui Dumnezeu este absolut necesară. De aceea vă îndemn, pe cei care aveţi posibilitatea accesării internetului, să parcurgeţi seminarul propus de Maica Siluana pe siteul centrului, la adresa www.sfintii-arhangheli.ro. Se numeşte „Să ne vindecăm iertând” şi poate fi parcurs de către oricine. Informaţii în detaliu despre paşii care trebuie urmaţi se găsesc acolo, la rubrica mai sus menţionată. Vă doresc tuturor vindecare uşoară şi cu folos duhovnicesc!

Pr. Marius Corlean
Apostolat în Ţara Făgăraşului nr. 18 - iulie 2008

6 comentarii:

Laura spunea...

...un articol minunat!!!
Mare, mare bucurie...sa fii in preajma unor oameni atat de plini de har, cum e Maica Siluana...precis se risipesc toate grijile :)
Si eu inca ma lupt cu mine insami...si sper ca, cu ajutorul lui Dumnezeu, sa pot ierta si uita marile dureri ce mi-au brazdat fiinta odata...
Doamne ajuta tuturor!

Natalia spunea...

Asa e, Laura, Maica e un om minunat, cu viata sfanta... Numai ca grijile nu se risipesc in preajma ei, cel putin nu ale mele :) Am invatat de la ea ca suntem extrem de responsabili, pentru fiecare gest si fiecare cuvant, pe care il facem sau mai ales NU il facem... Lucrarea e in primul rand cu sine, o lucrare a iertarii care sa te vindece, iar seminarul iertarii de pe site-ul maicii e minunat in privinta asta.
Dupa aceea insa suntem datori si responsabili sa dam mai departe vestea Bucuriei prin viata noastra, prin dragostea netarmurita pentru aproapele. Si uneori e greu foarte, dar am incredere in cuvantul Domnului care ne-a spus ca va fi cu noi pana la sfarsit...

Cuvinte din umbra spunea...

Iar eu cand incerc sa exclud pe Dumnezeu din "plan", ma simt asa de iresponsabila, dar apoi ma simt singura si fara rost; pe zi ce trece ma conving, ca e o comoditate in a zice ca nu exista Dumnezeu si suntem descendenti ai maimutei; teoria asta ne scuteste de multe, prea multe datorii, chiar morale; eh, dar ce datorii morale are un animal?
Doamne ajuta! :)

P.S.: si eu fac seminarul, hi hi hi! bucurie! :D

Natalia spunea...

Pentru mine viata asta fara Dumnezeu e cu totul lipsita de sens... E poate uneori mai comod... dar ce te faci fara sens?
Ma bucur mult ca faci seminarul, bucurie!

Anonim spunea...

Dana ma numesc sunt din Fagaras . De citeva zile am aflat de Maica Siluana ma bucur enorm ca am descoperit-o ma impresioneaza.Sa imi spuneti cind se mai face seminar la Fagaras cind mai vine Maica la noi asi vrea tare sa o cunosc.Citesc si eu carticica dar ma gindeam si imi pare rau ca nu le-am pastrat. Parintii mei le primesc la biserica in Sebes . Asi vrea sa mai vorbim daca se poate . Va multumesc Doamne ajuta.

Natalia spunea...

Ma bucur mult sa cunosc oameni care traiesc atat de aproape de noi!
Maica Siluana a fost chiar zilele acestea in trecere pe la noi, in drum spre conferinta pe care a avut-o luni la Sibiu. Cele mai multe lucruri despre activitatea Maicii le puteti insa afla de pe site-ul centrului pe care il coordoneaza:
www.sfintiiarhangheli.ro
Sunt acolo raspunsuri la intrebari, inregistrari ale diferitelor emisiuni sau conferinte etc.

In ceea ce priveste "carticica" este vorba despre publicatia noastra "Apostolat in Tara Fagarasului"? Daca da, puteti gasi toate editiile aparute pana acum pe internet, la adresa:
www.apostolatintarafagarasului.blogspot.com

Sigur ca se poate sa mai vorbim, va mai astept cu drag, fie prin comentarii, fie pe mail.
Va imbratisez cu drag, Doamne ajuta!