vineri, 11 iulie 2008

Mărturisitori Contemporani ai Ortodoxiei: Părintele Serafim Rose


Avem tendinţa de a gândi şi de a spune că sfinţii din calendar, mărturisitorii din primele veacuri, se află la depărtare de mii sau sute de ani şi că nu mai avem modele duhovniceşti. Da, sfinţii au fost cândva, dar astăzi vremurile sunt altfel, mai grele. Din fericire pentru Ortodoxie există mărturisitori contemporani care - prin viaţa şi trezvia sufletească - ne dovedesc zi de zi că ne înşelăm, că ei sunt faruri spirituale care ne călăuzesc către Viaţa cea adevărată. Rămâne să îi lăsăm să ne pătrundă în inimi, să înălţăm rugăciuni către ei şi să ni-i facem prieteni.

Părintele Serafim Rose (1934-1982)

Este primul chip de părinte cu care voi începe prezentarea ciclului de articole “Mărturisitori Contemporani ai Ortodoxiei”. Cu numele de mirean Eugene Dennis Rose, el s-a născut în California, într-o familie de protestanţi. A absolvit cursurile colegiului Pomona din zona Los Angeles-ului – fiind un mic geniu în matematică, iar mai apoi şi-a dat master-ul în limba chineză la Universitatea California din Berkeley. A fost influenţat de scrierile lui Allan Watts – a fost iniţiat în zen-budism, de către învăţatul chinez Gi-ming Shien, taoist, cel mai mare sinolog din SUA din acea vreme – care îl va îndruma pe calea spiritualităţii chinezeşti tradiţionale şi de gânditorul René Guénon – care a susţinut că relativizarea adevărului duce la distrugerea vechilor tradiţii spirituale, a societăţii şi a omului ca persoană.


Convertirea la Ortodoxie

Apropierea de Hristos şi de Ortodoxie s-a petrecut treptat şi firesc, iar convertirea a fost totală şi de netăgăduit, toate lucrările şi textele lui o confirmă din plin. "Adevărul nu era doar o idee abstractă, căutată şi cunoscută de către minte, ci era ceva personal - chiar o Persoană - căutată şi iubită de către inimă. Şi astfel l-am întâlnit pe Hristos." Părintele Serafim a fost numit de către arhiepiscopul Antonie al San Francisco drept “primul podvijnik (drept-luptător) american”. Creştinismul pe care a reuşit să îl trăiască a fost unul autentic, la măsura sfinţilor primelor veacuri, sfinţi vieţuitori în pustiurile geografice din Palestina, Egipt sau Siria. Părintele Serafim Rose mărturisea: "Când am vizitat o biserică ortodoxă, a fost doar ca să văd o altă tradiţie. Însă, când am intrat pentru prima dată într-o biserică ortodoxă (una rusească, în San Francisco), ceva mi s-a întâmplat, ceva ce nu mai trăisem într-un templu budist sau în alt templu oriental; ceva îmi rostea în inimă că sunt acasă, că întreaga mea căutare luase sfârşit."

A fost fondatorul periodicului «Orthodox Word», al Frăţiei Sfântului Gherman din Alaska (sfântul Gherman a fost un misionar ortodox rus din secolul al XVIII-lea, care a încreştinat populaţia aleută din Alaska şi care este considerat ocrotitorul continentului american) şi al Mănăstirii Ortodoxe din Platina. A renunţat la tot confortul pe care îl presupune tehnica modernă (tipografia la care tipărea cărţile era manuală, nu avea curent electric sau altă sursă de căldură în chilie) şi a trăit simplitatea umană până la limită, în muntele Platina din California.


Duhovnic, patrolog, sfânt

A reuşit să plămădească duhovniceşte mădulare vii ale Dumnezeului Celui Viu în acest ţinut american, însetat de frumuseţea şi de adâncimea Ortodoxiei. Exact ca în primele veacuri, făcea cateheze cu catehumenii şi apoi îi boteza. A încercat să facă şi un manual pentru convertiţii la Ortodoxie, dar, din păcate, nu a reuşit să îl termine. De asemenea, făcea multe misiuni pentru a întemeia noi comunităţi ortodoxe sau pentru a le consolida pe cele deja existente. Mănăstirea Platina organiza pelerinaje de vară în cadrul cărora se ţineau conferinţe pentru cei care doreau să cunoască sau să aprofundeze Ortodoxia.

A avut bucuria de a-l cunoaşte şi de a fi unul dintre ucenicii duhovniceşti ai sfântului Ioan Maximovici. Povăţuirea sa constantă era: "Osândeşte-te. Nu-ţi căuta niciodată îndreptăţiri. Dacă trebuie, sau dacă crezi că trebuie, îngăduie-ţi o slăbiciune, iar apoi asigură-te că o recunoşti ca fiind o slăbiciune, şi un păcat. Dar, priveşte la greşelile tale şi nu-ţi osândi fratele!". Unul dintre fii duhovniceşti ai părintelui Serafim, monahul Lavrentie, mărturiseşte că în timpul ultimei părţi a vieţii sale, părintele a insistat mai ales pe nevoia de trezvie duhovnicească în pregătirea luptelor ce vor veni. Se pare că avea o înainte-cunoaştere a vremurilor apocaliptice ce ne aşteaptă. Mesajul său a fost transmis în extrem de cunoscuta frază: "E mult mai târziu decât îţi închipui", frază care are menirea de a ne responsabiliza, de a ne trezi conştiinţa în faptele, în vorbele şi gândurile rele pe care le nutrim faţă de semenii noştri.

Un alt ucenic de-al părintelui, ieromonahul Ambrozie, aminteşte că acesta a fost primul cărturar patristic autentic de limbă engleză. A tradus din limba rusă în engleză multe scrieri ale părinţilor stareţi de la Optina - pe care îi iubea foarte mult - şi a iniţiat o colecţie intitulată « Mica Filocalie Rusă », ce conţine texte ascetice din părinţii ruşi şi din părinţii vechi filocalici.


Deşi nu este canonizat, părintele Serafim este venerat ca sfânt de numeroşi credincioşi ortodocşi din Statele Unite ale Americii, din Rusia, Grecia şi România, fiind reprezentat în icoane şi având alcătuit un acatist. Iată şi troparul acestuia: “Ca un credincios nevoitor al Sfântului Gherman ai înflorit ca o roză duhovnicească în Platina, ca un luminător al Ortodoxiei în America, scrierile tale aduc nădejde întregii lumi învăţându-ne pe noi credinţa cea adevărată o, cuvioase Serafime, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi!”

Eufemia Toma

Apostolat în Ţara Făgăraşului nr. 17 - iunie 2008

5 comentarii:

Anonim spunea...

niste poze de la Platina si povestea unui pelerinaj: http://cuvantbun.blogspot.com/search/label/Pr.%20Serafim%20Rose

Natalia spunea...

Multumesc, Anca, e tare frumos!

Anonim spunea...

noi il iubim mult pe Pr. Serafim, ne-a ajutat si ne ajuta sa "vedem" lumea...si pe noi (in lume).

MunteanUK spunea...

niciodata nu este nimic in plus a citi despre acest sfant al Americii! chiar este un om minunat inzestrat de Duhul Sfant sa ne stearga pacla de pe ochi, puzderia de autoamagiri, incat sa ne vedem asa cum suntem in timpurile de azi si sa nu pierdem reperul a ceea ce inseamna adevarata viata!

pt rugaciunile Sf Pr Seraphim Rose, sa ne miluiasca Domnul pe toti cei care am intrat in contact cu minunatele lui scrieri, incat sa nu ramanem doar cu 'desfatari intelectuale', ci sa ne impartasim de duhul Ortodoxiei curate din ele!

Natalia spunea...

Eu nu l-am cunoscut decat de putina vreme pe Parintele, insa nadajduiesc sa recuperez, cu ajutorul Domnului. Va multumesc mult de comentarii si ma bucura mult dragostea voastra pentru el.