duminică, 15 iunie 2008

Pogorârea Duhului Sfânt

Un praznic împărătesc minunat, când Hristos, Cel ce S-a întrupat, a pătimit şi S-a răstignit pentru noi, iar apoi a înviat şi S-a înălţat la cer, nu ne lasă singuri, ci ne trimite Duhul Sfânt, care „ne va învăţa pe noi toate“…

Care este lucrarea Duhului Sfânt în lume ne spune foarte frumos Sfantul Ioan de Kronstadt într-un poem adresat Lui:

„Duhule Sfinte, Facatorule de viata, Unul fiind din Sfânta Treime,

Tu esti viata si cuviinta, frumusetea tuturor fapturilor vii si neînsufletite,

Tu esti culoarea si mireasma plantelor,

Tu esti respiratia tuturor fiintelor organice si anorganice, fiindca Tu pricinuiesti rodirea, hranirea în plante, în arbori si în arbusti.

Tu uzi roadele si le aduci la pârguire prin razele de soare,

Tu luminezi prin soare, luna si stele,

Tu pricinuiesti vânturile în vazduh si valurile în râuri, mari si lacuri,

Tu le îmblânzesti, Tu pricinuiesti tunetele si fulgerele în crugul ceresc.

Tu plasmuiesti si sadesti samânta omeneasca, si o cresti, si o modelezi într-un organism minunat, cum faci si cu toti embrionii de animale.

Tu ai dat albinelor putinta sa faca faguri cu miere si paianjenului sa îsi teasa paienjenisul, iar viermilor de matase sa faca coconi.

Pâna la nesfârsita felurime împodobesti tipurile fetelor omenesti de parte barbateasca si femeiasca, potrivit felurimii popoarelor si natiilor (raselor) si a climatelor pamântesti.

Tu felurit înteleptesti în lucrurile lor popoarele si insii în parte spre îndestularea trebuintelor vietii de obste.

Tu ai luminat si luminezi cu lumina întelegerii, înteleptind pe proroci si pe apostoli, pe cuviosi si pe drepti, pe nebunii pentru Hristos si pe toti sfintii.

Tu înteleptesti pe arhitecti, pe sculptori, pe pictori ca sa lucreze în lemn, metal, granit si marmura, ca si pe mesterii care fac felurite lucruri din metal si din sticla: de la Tine este toata stiinta si toata arta.

Tu Te pleci spre mila fata de pacatosi si pentru numele lui Iisus Hristos, Mielul lui Dumnezeu, Care a luat asupra Sa pacatele lumii, curatesti pacatele celor ce cred si se pocaiesc.

Tu împaci si mângâi sufletele, renasti pe om prin Botez,

Tu împartasesti sfintenie si întarire prin Mirungere,

Tu dezlegi de pacate prin Pocainta, dupa credinta în lisus Hristos,

Tu prefaci pâinea si vinul în preacuratul Trup si Sânge al Domnului,

Tu savârsesti preotii, Tu binecauvantezi casatoria si zamislirea si pricinuiesti nasterea,

Tu dezlegi pacatele si tamaduiesti trupul prin Maslu.

Nenumarate sunt, Duhule Sfinte, lucrarile Tale cele de viata facatoare atat in natura cat si in imparatia harica a lui Hristos.

Slava Tie , dimpreuna cu Tatal si cu Fiul !“


Duhul Sfânt este cel Care ne adună pe toţi cei ce credem şi face din noi mădulare ale aceluiaşi trup, Biserica, fiecare cu rolul şi contribuţia sa. De noi depinde să nu fim mădulare moarte, care să îmbolnăvească trupul, aşa cum orice arteră înfundată sau cea mai mică infecţie afectează funcţionalitatea întregului trup.

Să ne curăţim deci sufletele şi trupurile, pentru a le face casă Duhului, pe care să îl chemăm mereu:

Imparate ceresc, Mangaietorule, Duhul adevarului, Care pretutindenea esti si toate le plinesti, Vistierul bunatatilor si Datatorule de viata, vino si Te salasluieste intru noi si ne curateste de toata intinarea si mantuieste, Bunule, sufletele noastre.

La noi Duhul Sfânt S-a pogorât şi printr-o mare de verdeaţă alcătuită din frunze de nuc şi mesteceni, dar şi prin gândul minunat pe care l-a sădit în sufletul a mulţi dintre săteni (mai mulţi ca niciodată, de când suntem în parohie), de a purta în această zi minunată frumoasele costume populare. O imagine minunată, cum numai Domnul poate alcătui, pe care însă n-am putut s-o surprind în imagini, pt.ca aparatul meu zace bolnav dupa o tranta si asteapta o vizita la doctor :).

Vă îmbrăţişez cu drag şi să dea Domnul ca împărtăşirea Sfântului Duh să fie şi cu noi, cu toţi.

Natalia

Troparul Pogorarii Duhului Sfant (al Ortodoxiei)Stavropoleos - Troparul Ortodoxiei
Asculta mai multe audio Muzica »

Niciun comentariu: