miercuri, 14 mai 2008

Prajitura cu crema de ciocolata

Tot din seria celor gătite de Paşti, iată şi reţeta unei prăjituri delicioase, şi ea nr.1, de data aceasta în clasamentul prăjiturilor. Să nu credeţi că m-am spetit gătind… :) Nici nu aş fi avut când, la programul de slujbe pe care l-am avut, şi în general prefer mâncare mai puţină de sărbători decât să zac de oboseală :D. Şi oricum după post orice este foarte gustos, iar de mâncat nu putem mânca prea mult…

Revin însă la prăjitură:

Pentru blat: 6 albuşuri, 300 g zahăr, 8 lg nucă.

Se bat albuşurile spumă, se adaugă zahărul şi se mai bate puţin, apoi nuca măcinată şi se amestecă uşor. Se toarnă într-o tavă mare, tapetată cu hârtie de copt unsă cu unt şi se lasă până se rumeneşte.

Pentru cremă: 6 gălbenuşuri, 200 g zahăr, 2 lg cacao, 1 pachet unt scos de ceva vreme din frigider

Se bate bine toate cu un tel, apoi se pun pe baie de aburi, dar nu mult, doar să se înmoaie puţin, să fie ca o smântână mai tare. (Eu am lăsat până s-a topit de tot şi nu am mai putut să o întind, aşa ca a trebuit să o repar cu încă puţin unt rece. A fost super gustoasă, dar puţin cam curgătoare :D.)

Blatul se taie în 2 bucăţi (nu în 2 foi!) iar la mijloc se pune crema. Deasupra se ornează la alegere cu nucă, nucă de cocos sau ciocolată rasă.

Îmi pare rău că nu am şi poze intermediare, dar în Sâmbăta Mare nu prea îmi ardea de poze :). Am pozat doar a doua zi, când am gustat-o. A avut şi ea mare succes, e delicioasă, iar blatul de bezea, fără făină, se topeşte pur şi simplu în gură.

9 comentarii:

@irina_sweet_home spunea...

mor de pofta, trebuie sa o fac si eu neaparat, ca imi plac si bezeaua, si ciocolata ;)).Am de toate, poate o incerc sambata.

Natalia spunea...

Incearca, n-o sa-ti para rau! e super delicioasa :)

Elena spunea...

Natalia, ce usor se face! Sa scape George de problema cu burtica, si o incerc! Tocmai a facut o toxiinfectie de la o prajitura servita la cofetarie, asa ca taiem de pe lista si moftul asta. Sigur ii va placea prajitura asta, pt. ca are cacao:))

Natalia spunea...

Ma bucur ca iti place! E intr-adevar destul de usor de facut si foaarte buna! :)

@irina_sweet_home spunea...

nu ti-am mai spus ca am facut prajitura, a iesit nemaipomenit

Natalia spunea...

ma bucur, Irina!

Edith spunea...

Suna tare bine prajiturica asta, cred ca o sa o "fur" si eu. :)
Galbenusurile nu se tin putin la bain marie, sa nu ramana crude?

Edith spunea...

Imi spui si mie te rog, cat de mare a fost tava in care ai facut-o?
Multumesc. :)

Natalia spunea...

Edith, doar puţin se ţine crema la bain marie, ca să nu devină prea subţire...
Tava e o tavă mare de aragaz, obişnuită.
Cu drag, spor:)!