vineri, 15 februarie 2008

Program zilnic (I)


Ce să facem dimineaţa?

1. Când te trezeşti, încearcă să îţi îndrepţi gândurile spre Dumnezeu.
2. Spune „În numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh“ şi apoi rugăciunea „Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-mă pe mine păcătosul“, în continuu.
3. Imediat după asta, sau în acelaşi timp, dă-te jos din pat. Lucrul acesta este neplăcut pentru trup, căci trupul, ca o slugă leneşă, doreşte să zacă, să doarmă, să se desfete şi să lenevească. Această împotrivire să fie prima ta jertfă adusă lui Dumnezeu.
4. Odată sculat din pat, spală-te imediat şi apoi îmbracă-te decent. Este necesar să ne îmbrăcăm imediat dimineaţa, chiar dacă nu se află nimeni în preajma noastră.
5. După ce te-ai spălat şi te-ai îmbrăcat, te duci în faţa sfintei icoane şi spui rugăciunea de dimineaţă.
6. Uneori ne putem ruga folosind ale cuvinte decât cele din rugăciunile date de Sfânta Biserică. În cazul acesta respectă cu grijă următoarele:
a. Mulţumeşte-i lui Dumnezeu că te-a păzit în noaptea ce a trecut şi îţi dă timp de pocăinţă şi îndreptare, căci fiecare zi este pentru noi una nouă, şi nu una meritată, căci nici o zi nu urmează automat după noapte. (Foarte mulţi oameni, după ce s-au culcat seara, nu s-au mai sculat în această viaţă, ci în cea viitoare.)
b. Mulţumeşte-i lui Dumnezeu că te-a creat, că te ţine în viaţă, că te-a răscumpărat, că te-a adus la credinţa cea adevărată şi în ea ţi-a dat şi continuă să îţi dea toate mijloacele pentru mântuire.
c. Mulţumeşte-i Domnului că în noaptea care a trecut a binevoit să-ţi întărească puterile trupului şi ţi-a dat posibilitatea să te îndeletniceşti iar cu problemele de folos vieţii. (Câţi oameni, din cauza infirmităţilor, nu sunt în stare să-şi câştige existenţa?)
d.. Roagă-te ca Dumnezeu să-ţi ierte păcatele cu fapta, cu intenţia, cu dorinţa sau cu gândul.
e. Roagă-te să îţi dea voinţă puternică şi neschimbătoare, ca să-I aparţii cu totul numai Lui.

7. Ca să te păzeşti de păcat în cursul zilei încearcă să te gândeşti încă de dimineaţă la tot ce ţi s-ar putea întâmpla pe parcursul zilei. Încearcă să analizezi ce urmează să faci şi cu cine urmează să-ţi petreci timpul. Cu ce ocazii de a cădea în păcat te-ai putea întâlni? Încearcă imediat să te gândeşti cum ai putea cel mai uşor şi mai sigur să petreci toată ziua fără păcat, cum să eviţi anumite situaţii şi ispite sau, dacă nu poţi să le eviţi, cum să faci să nu te vatămi de ele.
8. Roagă-te lui Dumnezeu să-ţi întărească voinţa şi să-ţi dea putere. Cum putem să începem ceva fără binecuvântarea lui Dumnezeu? Fără ea, toată munca noastră este în zadar.
9. Trebuie să ne rugăm în acest fel încă de dimineaţă, luând hotărâri şi măsuri de protejare, căci nici un alt timp nu este atât de potrivit pentru rugăciune. Dimineaţa gândurile sunt mai puţin încordate, inima este mai curată.

10 comentarii:

Amalia spunea...

Un fragment care m-a surprins placut!...si mi-a adus linistire.
Parasisem un timp oarecum canonul "rugaciunii de dimineata" din carte, si am crezut ca gresesc. Aflu acum aceste sfaturi ale Parintelui, si ele ma linistesc. Puneam pe seama bisericii un fel de rigiditate conform careia a nu citi rugaciunile din carte ar fi echivalent cu a nu te ruga. Dar iata ca nu e chiar asa. Atata timp cat dam slava lui Dumnezeu, cat ne incredintam lui in toate si incercam sa facem acestea cu toata inima noastra, mai este speranta... :)
Amalia

Natalia spunea...

Asa e, si mie mi-a placut mult. Da libertatea dispozitiei sufletesti, cu conditia sa te incredintezi mereu si mereu lui Dumnezeu in orice ai face...

@irina_sweet_home spunea...

ma gandesc ca trebuie sa gasim un echilibru, adica nici sa abandonam cartea de rugaciuni, dar nici s-o folosim exclusiv.Sf. Tefan Zavoratul recomanda sa folosim rugaciunea din carte pentru 'incalzirea' inimii si,daca ne vin ganduri si vorbe de rugaciune, sa oprim citirea si sa ne rugam cu cuvintele noastre.

Astept cu nerabdare urmarea, mi-a placut foarte mult fragmentul.

Amalia spunea...

Pai...eu, care, totusi, nu am abandonat total cartea de rugaciuni (pt ca exista si seara, nu numai dimineata :), iar seara am mai mult timp), atunci cand citesc rugaciunile din carte, tai orice alt gand, adica...incerc sa ma concentrez exclusiv asupra cuvintelor rugaciunii citite(sigur, aici pot fi invocate sfaturile altor parinti duhovnicesti).
In orice caz, chiar si sfaturile parintilor duhovnicesti cunoscuti si cititi de noi, nu sunt mereu uniforme. Pe langa asta, mai este adevarat si ca in viata duhovniceasca exista varste duhovnicesti, sau pur si simplu, perioade. S-ar putea sa nu fim mereu la fel, sa nu citim mereu la fel. Viata e dinamica, iar necesitatile momentului variaza, de aceea, desi sunt de acord cu ideea Irinei ca trebuie pastrat un echilibru, as adauga ca linia acestui echilibru nu este mereu in acelasi punct, nu e incremenita, ci e flexibila, dinamica precum viata noastra.

Natalia spunea...

Echilibrul este pentru mine o trasatura necesara in viata in general, deci si in viata duhovniceasca, si mi se pare ca IPS Grigorie surprinde f.bine acest echilibru: ne rugam din carte, dar „uneori“ spune el, ne rugam si cu propriile cuvinte.
Intr-adevar, indicatiile sfintilor parinti sunt diferite, pentru ca persoanele sunt diferite, dar si pentru ca oamenii carora s-au adresat sunt diferiti. De multe ori la acelasi parinte intalnim sfaturi diferite in functie de cel caruia se adreseaza. Unuia ii e de folos ceva, altuia altceva.
Si e si cum zice Amalia, ca echilibrul e diferit pentru fiecare dintre noi, asa cum poate fi diferit chiar si pentru noi in diferite perioade ale vietii.
Oricum, eu ma bucur ca v-a placut fragmentul si ca v-a facut sa va destainuiti parerile... O sa urmeze si partea cu ce facem seara, sper ca saptamana asta, daca imi ajuta Domnul.

Amalia spunea...

Mentinandu-mi parerile din comentariile anterioare, cred si eu oricum ca un canon fix de rugaciune trebuie mentinut (in limita posibilitatii si a disponibilitatii sufletesti personale), si experienta dovedeste ca respectarea unui canon de rugaciune fix este in masura sa mijloceasca un solid echilibru duhovnicesc.
Draga Natalia, ai postat fragmentul care priveste rugaciunea de dimineata, ne-ai promis si programul pentru seara; te rog, sa nu ne lasi fara sfaturile folositoare pentru restul zilei! :)
Imbratisari!

Natalia spunea...

Ma bucur ca povestea continua si revin si eu cu un gand pe care am uitat sa-l spun la ultima postare, desi cu asta plecasem la drum :D.
Echilibrul pentru fiecare cred ca poate fi simtit, iar daca nu e... duhovnicul ne poate ajuta aici.
Revin si cu programul de seara, pomeniti-ma si pe mine sa reusesc cat mai curand.
Va imbratisez si eu cu drag si bucurie!

Anonim spunea...

Draga Doamne, ti-o pomenesc pe Nati, la indemnul ei. Ajut-o, te rog si eu, sa ne posteze pe blog secventa despre seara crestina. Mulumim, Ioana

Anonim spunea...

Vă mulţumesc . M-a bucurat foarte mult textul. Se aseamănă cu "Scurte reguli pentru o viaţă cucernică" al Arhiepiscopului Platon al Kostromei şi Galiciei (1809-1877), apărut în 'Ochiul de veghe' al lui Vladimir Bulat sau pe forumul schitului Darvari ( aici textul e comasat) .

Mulţumesc şi pentru pozele de la Şinca! Nu mă aşteptam să fie aşa frumos acolo!

Dumnezeu să vă ajute în proces.

Natalia spunea...

Multumesc, Adriana, pentru linkuri. Faptul ca mesajele sunt atat de asemanatoare arata si cat de adevarate sunt. Ce mi-a placut mie la Mitropolitul Grigorie si nu am mai intalnit pana acum este sfatul de a-ti pune armura impotriva pacatului inca de dimineata, gandindu-te la ce urmeaza sa faci, cu cine trebuie sa te intalnesti si intarindu-te in hotararea de a nu ceda si a nu sta la taclale cu gandurile rele.

Ma bucur ca ti-au placut pozele de la Sinca, e intr-adevar un loc foarte frumos si cu mult har, de unde ne hranim si noi.
Multumim pentru rugaciuni si te imbratisez cu drag!