marți, 26 februarie 2008

Apel la rugaciune

În zona noastră sunt foarte acute problemele dintre ortodocşi şi greco-catolici care, deşi în număr foarte mic, cer retrocedarea bisericilor. Suntem şi noi în aceeaşi situaţie, singura biserică din sat fiind cerută în instanţă într-un proces care a început anul trecut, deşi „parohia“ greco-catolică numără în jur de 10 familii, iar ortodocşii aproximativ 70.
La sfârşitul acestei săptămâni urmează ca instanţa să se pronunţe. Rugaţi-vă împreună cu noi, ca Dumnezeu să rânduiască lucrurile cum ştie mai bine. Pomeniţi-o vă rugăm pe judecătoare (numele ei este Ioana), să îi dea Domnul înţelepciune să vadă adevărul lucrurilor.

Iată şi o rugăciune pentru astfel de împrejurări:

Doamne, Iisuse Hristoase, te rugăm primeşte rugăciunea aceasta pentru iertarea greşelilor noastre, a robilor tăi, pe care binevoieşte a ne milui şi a ne auzi şi cu milostivire păzeşte-ne de tot răul şi strâmtorarea vrăjmaşilor noştri. Nu le răsplăti, Doamne, după faptele lor, nici după vicleşugul iscodirii lor, ci întoarce-i pe dânşii de la răutatea lor cea cu silnicie, spre facere de bine, spre împăcare şi spre dragoste.
Împreună cu Sf. Arhidiacon Ştefan ne rugăm Ţie: Doamne, Dumnezeul izbăvirilor, să nu socoteşti păcatul vrăjmaşilor celor ce ne urăsc şi ne asupresc pe noi, ci, cu dreapta ta cea atotputernică, scapă-ne şi ne izbăveşte de toată prigonirea şi de sfatul lor cel viclean, risipind meşteşugurile lor. Gândul lor spre adevărul şi dreptatea Sfintei Tale Evanghelii îl îndreaptă, ca nu în răutăţile lor să piară.
Iubitorule de suflete, Doamne, Cel ce Te-ai rugat pentru cei ce te-au răstignit, milostiveşte-Te asupra noastră şi dezrădăcinează dintre noi şi vrăjmaşii noştri toată vrajba şi ura, toată nedreptatea şi lucrul cel rău şi împacă-ne, Doamne, cu înţelepciunea Ta. Înrădăcinează între noi dragostea cea nefăţarnică, dreptatea şi adevărul, precum şi viaţa cea cu fapte bune, întru sporirea credinţei. Că tu eşti cel ce izbăveşti pe cel sărac de cel puternic şi Ţie mărire înălţăm, împreună şi Tatălui şi Sfântului Duh. Amin.

Vă mulţumim, Dumnezeu să primească rugăciunile noastre!

Pr. Marius şi Natalia

15 comentarii:

Anonim spunea...

Dumnezeu sa poarte grija de Biserica Lui! Sa dea intelepciune celor ce se vor pronunta in lucruri atat de importante pentru voi si pentru enoriasi!

Natalia spunea...

Multumim, Mari!

Elena spunea...

Sunt alaturi de voi si ma rog sa treceti voi si crediniciosii din parohie de aceste incercari! Doamne ajuta!

Natalia spunea...

Sa dea Dumnezeu, Elena, multumim de sprijin!

Anonim spunea...

Cum se numeşte rugăciunea? Unde aţi găsit-o şi cine a scris-o ( dacă se ştie). Vă mulţumesc pentru ea. Sper să o folosesc şi pe viitor. Sentinţă dreaptă în proces! Toate cele bune!Doamne, ajută!

Natalia spunea...

Se numeste Rugaciune pentru ce ce sunt in proces cu altii si se gaseste intr-o carte pe care am primit-o la hirotonia parintelui, aparuta cu binecuvantarea IPS Serafim Joanta. Se numeste Privegheati si va rugati si contine rugaciuni la diferite trebuinte.
Multumim de sustinerea in rugaciune, Doamne ajuta!

Anonim spunea...

:) Vă mulţumesc mult. Nu mă gândeam că este special pentru procese. Îmi este destul de potrivită şi aşa. Am uitat să spun că mi se pare că cel care a scris-o pare superior în trăire lui David, care spunea în Psalmul 7 : "14. Iată a poftit nedreptatea, a zămislit silnicia şi a născut nelegiuirea.
15. Groapă a săpat şi a adâncit-o şi va cădea în groapa pe care a făcut-o.
16. Să se întoarcă nedreptatea lui pe capul lui şi pe creştetul lui silnicia lui să se coboare."
Este foarte frumoasă! Vă mulţumesc!

Natalia spunea...

Da, pentru ca Legea Vechiului Testament spune „ochi pentru ochi si dinte pentru dinte“. Hristos insa ne-a dat o Lege Noua, care spune: Iubiti pe vrajmasii vostri. De aceea toate blestemele pe care le auzim in Vechiul Testament noi le raportam la diavol, pentru ca doar el si pacatul trebuie sa atraga ura noastra, nicidecum semenii nostri, oricat de inraiti ar fi.
Dumnezeu sa ne ajute sa-i iubim pe vrajmasi si pe cei ce ne vor raul, pentru ca astfel raul acesta se va transforma in binecuvantare.

Anonim spunea...

Bine. Dar există şi blestemele preoţeşti, iar Psaltirea se citeşte şi astăzi. Puteţi explica în ce condiţii se pot folosi blestemele sau blestemele preoţeşti şi în ce condiţii se poate citi Psaltirea cu binecuvântare (am auzit cumva că numai dacă duhovnicul consideră că ai inima bună se poate citi, deşi cuvântul din prefaţă al Sf.Vasile cel Mare sau cel al Sf.Arsenie Capadocianul din "Psaltirea binecuvântărilor" sunt destul de lămuritoare) ? Ştiu că se spune că blestemele prind atunci când este ceva adevărat. Ştiu că trebuie să binecuvântăm pe cei ce ne blesteamă, dar sper că asta nu înseamnă să nu ne îndreptăm dacă am greşit, adică să ne întărim în răutate, binecuvântând de faţadă . Adică o astfel de binecuvântare ar fi logică, suntem atenţi la ce ne spune aproapele şi îi mulţumim că ne-a arătat greşelile, dacă este cazul. Sunt nuanţe. Vă rog să mă scuzaţi că am deviat puţin discuţia. Bună rezoluţie în proces şi un început frumos de primăvară!Doamne, ajută! Cu bine, Adriana

Natalia spunea...

„Blestemele preoţeşti“ există doar în rugăciuni de dezlegare, înainte de Taina Spovedaniei de exemplu, când preotul se roagă ca cel care a venit la spovedanie, dacă „cuvântul preotului a călcat, sau sub blestem preoţesc este“ să fie iertat de Dumnezeu. Ce înseamnă acest „blestem preoţesc“? Atunci când un om face o supărare mare unui preot, îl „amărăşte“, cum zic unele rugăciuni, şi preotul zice un cuvânt, Dumnezeu poate împlini vorba slujitorului Său pentru a arăta puterea şi harul pe care El le acordă prin Taina Hirotoniei. Ştim că oricât de păcătos ar fi un preot, el are har de la Dumnezeu, iar Tainele pe care le săvârşeşte sunt valide. Dacă este nevrednic, lucrarea lui de pastoraţie nu va fi eficientă, dar harul nu îi este retras. De aceea credincioşii sunt sfătuiţi ca nici măcar să nu judece un preot, darămite să îl vorbească de rău, iar de a-i face un rău nici nu mai vorbim.
De aceea, atunci când cineva nedreptăţeşte un preot, sau îi face un mare rău, un cuvânt al preotului spus dintr-o mare durere se poate transforma în blestem pentru cel care l-a nedreptăţit. Acesta este sensul „blestemului preoţesc“, şi nu faptul ca preotul se apucă şi zice nu ştiu ce rugăciuni de blestem, pentru că asemenea rugăciuni nu există în cărţile canonice. Creştinii nu blestemă. Nu ne spune Scriptura: Binecuvântaţi pe cei ce vă blestemă?
Iar revenind la Psaltire, părintele nostru duhovnic spune că „vrăjmaşii“ din psalmi sunt diavolul şi patimile noastre. Pe mine m-a luminat mult acest răspuns (pe care l-am găsit în mai multe locuri), pentru că nu înţelegeam cum se potriveşte iubirea pe care trebuie să o aibă creştinul chiar faţă de vrăjmaşi cu aceste vorbe grele.
Iar cu părerea că nu ai voie să citeşti din Psaltire decât dacă duhovnicul consideră că ai inimă bună, cred totuşi că Sf. Vasile cel Mare, al cărui cuvânt se află în prefaţa Psaltirii, e „mai mare“ decât orice părere. Sigur că poţi să ceri binecuvântarea duhovnicului pentru a citi în mod regulat din Psaltire, dar asta nu înseamnă că ea e destinată doar anumitor oameni. „Psalmul este liniştea sufletelor, răsplătitorul păcii, potolitorul gălăgiei şi al valului gândurilor“, spune Sf. Vasile. Cine nu are nevoie de aşa ceva?
Mulţumesc de întrebări, Adriana, şi sper să îţi fie de folos răspunsul.
Te mai aştept şi te îmbrăţişez cu drag!

Natalia spunea...

P.S. Există într-adevăr, oameni care blestemă, dar blestemul asupra unui om se face doar cu ajutorul diavolului. Încurajare pentru noi în acest caz este cuvântul Părinţilor, care spun că blestemul nu se poate atinge de copiii lui Dumnezeu, de cei care sunt drepţi înaintea Lui şi îşi trăiesc viaţa în Hristos.
Această cale să o urmăm deci şi noi!

Anonim spunea...

Care a fost decizia?

Natalia spunea...

Am pierdut, Adriana. Nu am vrut sa mai intristez pe nimeni... Unele surse spun ca judecatoarea ar fi fost platita, Dumnezeu stie... Nu renuntam insa, am gasit noi probe care ar trebui sa cantareasca greu si facem recurs. Suntem datori sa facem tot ce ne sta in putinta pentru a se face dreptate, iar restul e in mainile Domnului. Avem deci nevoie in continuare de sprijinul vostru in rugaciune!
Te imbratisez cu drag si multumim de interes si de sprijin!

Anonim spunea...

(FWD)O incurajare in luptele din acest post pe care poate le resimtiti si voi: Ai cazut ridica-te, chiar daca e a suta oara, viata duhovniceasca este lupta, efort, nevointa. Spunea Parintele Savatie într-un cuvânt: "sa nu uitam� fie ca suntem ispititi si chiar stapâniti de draci, fie de pornirile normale ale firii, noi, totusi, ramânem crestini. Niste crestini loviti, dar crestini. Sa întelegem ca viata crestinului nu este alcatuita doar din victorii, doar din reusite, ci, poate, mai ales, din înfrângeri, dar din niste înfrângeri suportate cu barbatie" [ Ierodiacon Savatie Bastovoi, O pogorâre la iad, Editura Marineasa, 2002, pp. 85-86]ralucaisabela/Y!M . Nu cred ca ati fi intristat. Dumnezeu sa ajute si sa va ofere cea mai buna solutie! Doamne, ajuta!

Natalia spunea...

Multumim mult, Domnul sa lucreze cum stie El!