miercuri, 13 februarie 2008

Duhovnicul are un rol extraordinar

Am început aceasta serie de postări deoarece duhovnicul are un rol primordial în viaţa creştinului. Prin el aflăm voia lui Dumnezeu pentru noi, el ne călăuzeşte şi ne îndrumă pe calea spre mântuire. Fără duhovnic şi ascultare nu se poate trăi o viaţă autentic ortodoxă.

Duhovnicul are un rol extraordinar pentru că, în timp ce părinţii ne părăsesc, poate, prietenii ne părăsesc, pe unii îi părăsesc chiar soţiile sau pe unele femei, soţii, totuşi, duhovnicul nu te lasă la greu. De ce? Pentru că el s a făcut duhovnic ca să te ajute pe tine.
Cum ne găsim duhovnicul? Am să vă dau adresa celui mai iscusit duhovnic din Bacău, cei care aveţi hârtie şi creion puteţi nota: Str. Armindeni nr. 11, scara B, apartament 42. Se numeşte... nu se numeşte, că nu există strada Armindeni în Bacău.
Oamenii au tendinţa să confunde viaţa duhovnicească cu show-bizz-ul, cu spectacolele muzicale, cu teatrul. „Care e cel mai tare preot? Ăla! Ei, la ăla mă duc!” Şi toţi aleargă disperaţi, mai ales dacă aud că părintele e făcător de minuni, sau deschide cartea. Dacă deschide cartea, e şi mai şi! E sfântul sfinţilor! Deşi, după învăţătura Bisericii, deschisul cărţii e osândit ca vrăjitorie, pravilele fiind foarte dure în acest sens. În cartea mea Despre horoscop şi ghicirea viitorului găsiţi referiri la această practică.
Unii oameni se află în criză. Ani şi ani de zile nu-şi găsesc duhovnicul. De ce? Pentru că se cred prea sfinţi pentru duhovnicii de lângă ei. Şi stăruie în păcatele lor, nemulţumiţi că nu au găsit un duhovnic sfânt, de nasul lor. Şi stăruie şi stăruie în păcat, gândindu-se: „Eh, nu suntem noi cei mai mari păcătoşi!” – în loc să alerge la duhovnicul care este aproape de ei. E o mare ispită să nu te spovedeşti pentru că nu găseşti un duhovnic priceput. Toţi duhovnicii pricepuţi au dispărut, numai tu eşti ucenicul ăla vrednic, ultimul mohican ortodox, şi te-a lăsat pe tine Dumnezeu de izbelişte.
Aşa cum în Cartea Nunţii susţin foarte precis că fiecare tânăr care are chemare spre căsătorie va găsi o Ileana Cosânzeana pentru el, tot aşa fiecare tânără care are chemare spre căsătorie îl va găsi pe Făt Frumos al ei - chiar dacă poartă ochelari sau e sâsâit, sau cine ştie ce defecte are, pentru ea e Făt Frumos – ei bine, tot aşa fiecare suflet are rânduit de Dumnezeu un duhovnic.
Asta nu înseamnă că suntem predestinaţi să ne găsim jumătatea. Concepţia aceasta a jumătăţii nu e specifică spaţiului creştin. Numai în lumea orientală există o teorie conform căreia fiecare suflet s-a împărţit în două şi se tot caută reciproc cele două jumătăţi, până se termină romanul. Şi tot aşa, şi joacă leapşa, ba întâlnindu-se, ba pierzându-se, ca în romanul lui Rebreanu Adam şi Eva.
Nici cu duhovnicul nu-i aşa, nu e jumătatea ta, să-l cauţi şi să nu-l găseşti. Du-te cu credinţă şi Dumnezeu te ajută să-ţi găseşti duhovnicul chiar la cea mai neimportantă parohie, la cea mai necunoscută, cea mai, cea mai.
Danion Vasile, Repere: Duhovnicul. Rugăciunea. Postul

3 comentarii:

Anonim spunea...

sa tii ca mi-a prins bine sa citesc ceea ce ai postat.asa este , avem tendinta sa o tot taraganim cautand sau nici macar cautand,ci asteptand sa apara un duhovnic miraculos....de fapt trebuie doar sa ne smerim indeajuns ca sa acceptam duhovnicia unui preot.ne smerim, ne marturisim , ne pare rau , acceptam sfaturile si asa avem duhovnic!

Natalia spunea...

Da, sunt multe ispite care ne impiedica sa avem un duhovnic, tocmai pentru ca cel rau stie cat e de important si esential...

Anonim spunea...

esti mult mai singur fara duhovnic... nu mai ai "spatele asigurat"....esti un pic pierdut