marți, 12 februarie 2008

Citirea Bibliei

"Rasaritul soarelui sa te gaseasca cu Biblia in mana". Aceasta exclamatie a lui Evagrie exprima foarte bine traditia patristica. Canonul 9 al Sinodului "trullan", prescrie preotilor sa-i initieze pe credinciosi in cea mai mare intimitate cu Biblia. Sfantul Ioan Gura de Aur insista foarte energic: "Eu nu sunt calugar, vor spune unii dintre voi... Dar aici este greseala voastra de a socoti ca citirea Scripturilor nu priveste decat pe monahi, in timp ce aceasta va este mult mai necesara voua, celor care va aflati in mijlocul lumii. Mai rau decat a nu citi Scriptura nu este alta decat a socoti citirea ei inutila" - practica satanica", striga el.
"Revenind de la Biserica, sotul va trebui sa repete ceea ce s-a citit acolo; si se va pregati astfel, pe langa masa materiala cea spirituala". Si Sfantul indeamna a se studia acasa pasajul care trebuie sa fie citit la Biserica, si de a avea grija sa ne obisnuim copiii cu lectura atenta si zilnica a Sfintei Scripturi.

Paul Evdochimov

5 comentarii:

Gabi(2*mama) spunea...

Sincer nici nu stii cat imi doresc asa sa ma gaseasca rasaritul,citind Biblia.Dar caci exista un dar nu am reusit sa o cumpar poate odata si odata voi reusi si atunci voi fi un pic mai multumita de mine.
Doamne ajuta!
Gabi si Bogdan-Andrei

Natalia spunea...

Gabi draga, iti multumesc din suflet pentru acest mesaj, o sa vezi sper cat de curand de ce...

Gabi(2*mama) spunea...

In alte conditii as fi raspuns "cu placere" dar mi-am spus supararea.
Doamne ajuta!

Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
Ioan Dopcea spunea...

Toate citirile din Sfanta Scriptura impreuna cu talcuirea Sfantului Teofan Zavoratul se pot gasi si pe blogul: http://www.11mai.ro/blog/