joi, 21 februarie 2008

Ascultarea de duhovnic ne mantuieste

Nu mantuie nici preotia, nici postul, nici asceza, ci doar ascultarea de duhovnic. Ascultarea face minuni: ascultarea va aduce toate harismele. Prin ascultare Hristos da rugaciunea. Nu ne mantuie rugaciunea; ci ascultarea de duhovnic ne mantuie. Un demonizat a intrat la ascultare la doi batrani si prin ascultarea lui s-a vindecat. » Dar ce inseamna sa fii ucenic ? In acest sens se exprima pr Galeriu : « – Sã fii ucenic înseamnã sã te lasi îndrumat si modelat. Asta-i situatia de ucenic: sã te pleci cu mintea, sã nu stii tu mai multe decât cel care te îndrumeazã. Sã faci ceea ce a zis Domnul Hristos: sã mergi pe urmele Lui, sã-l urmezi pe cel care te îndrumeazã. Sfântul Apostol Petru, de pildã, la Pescuirea Minunatã, a zis cãtre Domnul Hristos: „Toatã noaptea ne-am trudit si n-am prins nimic, dar pentru cuvântul Tãu arunc mreaja în mare si pentru cã zici Tu” (Lc. 5, 5). Asta înseamnã sã fii ucenic. De aceea a putut fi Sfântul Apostol Petru ucenic, pentru cã s-a plecat cu mintea.
Pãrintele Arsenie Boca zicea cã noi avem mintea care discutã cu Dumnezeu, în loc sã se supunã fãrã discutie. O astfel de minte avea Sfântul Apostol Petru la Cina cea de Tainã, când a zis: „Doamne, Tu sã-mi speli mie picioarele?” Si a auzit de la Domnul Hristos: „Ceea ce fac Eu acum tu nu întelegi, dar mai târziu vei întelege” (In. 13, 6-7). S-a împotrivit mai departe si atunci a zis Domnul Hristos: „Dacã nu te voi spãla, nu ai parte cu Mine” (In. 13, 8). De unde întelegem cã ucenicia este plecare de minte. Dacã nu te pleci cu mintea, dacã stii tu mai bine, dacã ai tu opinii care te scot de sub ascultarea fatã de duhovnic, în cazul acesta sau duhovnicul nu-i duhovnic, sau ucenicul nu-i ucenic. Sau amândouã. »
Asadar, relatia duhovnicului cu ucenicul sau se bazeaza pe o relatie de dragoste si de ascultare, ascultare care daruieste lipsa de griji si care se raporteaza la Hristos si nu la omul de care asculta cineva. Si cand ucenicul asculta fara ganduri ascunse, ci doar din iubirea pentru Hristos, atunci ascultarea lui este cuviincioasa inaintea Domnului. Sa ascultam doar din iubire pentru Hristos, si astfel drumul nostru catre El va deveni statornic si fara povarnisuri.

Cristian Petrescu

fragment preluat de aici

3 comentarii:

Anonim spunea...

Buna Natalia,
Am dat foarte intamplator peste blogul tau si mi se pare chiar foarte interesant.
pe 24 ianuarie am vazut ca ia publicat o rugaciune pentru ajutor de la D.zeu, in gasirea duhovnicului.
Eu am o mica intrebare, ce faci in cazul in care iti place/admiri un preot si chiar ai vrea sa fie duhovnivul tau , dar nu prea stii cum se face in asemenea situatii.. Il intrebi daca vrea sa fie duhovnicul tau ? sau cum , pt ca nu se pune problema de spovedanie, un duhovnic nu este doar un preot la care te spovedesti, este mult mai mult de atat...
O sa patamana frumoasa tuturor fetelor/femeilor pentru aceasta saptamana dedicata lor !!!!!!!!

Natalia spunea...

Doamne ajuta!
Dupa ce te-ai rugat in prealabil, il astepti pe parintele dupa o slujba, sau gasesti un moment in care poti sa vorbesti fata catre fata fara sa deranjezi sau sa intrerupi, si intrebi pur si simplu daca te primeste sa te spovedesti la el de acum inainte. Nu cuvintele sunt cele mai importante, ci dorinta sincera de a te supune voii lui Dumnezeu si hotararea de a accepta indrumare prin duhovnic. Domnul va face restul, nu-ti fa griji!
Cu drag si bucurie pentru hotararea ta, te mai astept sa imi spui cum au decurs lucrurile!
Natalia

Anonim spunea...

Mersi pentru sfat :o)!