luni, 5 mai 2008

Sfantul Nectarie la Bucium

La rugămintea voastră sâmbătă am fost şi reporter pentru voi, la primirea Sfântului Nectarie în parohia noastră. Aş putea însă să spun că am fost mai mult fotograf decât reporter (pe lângă altele :)), pentru că nu prea aş putea exprima în cuvinte ce şi cum a fost. Aşa că v-am făcut o selecţie de poze, la care nu o sa adaug decât ceva explicaţii, dacă e cazul.
O invitaţie la o procesiune virtuală deci pentru cei care nu au fost împreună cu noi şi un remember pentru cei care aţi fost prezenţi şi ne-aţi împlinit bucuria, care nu e deplină dacă nu o împărtăşeşti şi cu ceilalţi.
Ziua a început pentru mine cu o sarcină de care îmi era foarte teamă: pentru că florăresele din Făgăraş nu m-au putut ajuta, mi-a revenit mie misiunea de a împleti cununa Sfântului.
La biserică îl aştepta şi ea nerăbdătoare pe Sf. Nectarie, cu toată dragostea pe care am pus-o în ea.
În timp ce eu am plecat cu maşina la Şinca Veche după Sfântul şi cei care l-au însoţit, părinţii care ne-au bucurat cu prezenţa şi oamenii au plecat spre marginea satului, unde urmau să ne întâmpine.
Iată-ne sosind în sunetele clopotelor, întâmpinaţi cu Sf. Evanghelie şi Crucea şi doi preoţi care tămâiau tot timpul...
Părintele Matei, staretul de la Sinca, prin dragostea căruia am primit părticica din sfintele moaşte, a adus şi racla cu sfintele moaşte de la mănăstire.
Drumul a fost blocat preţ de câteva minute :)
Coloana a fost aşa: mai întâi praporii (steagurile), apoi o icoană mare cu Sf. Nectarie, părintele meu cu Sf. Evanghelie, doi părinţi care au tămâiat tot satul în timpul procesiunii, alţi doi părinţi cu icoana cu sfintele moaşte care a rămas la noi, Părintele Matei cu racla de la Şinca, grupul vocal din Braşov şi apoi oamenii...Ectenie la răscruce:
Am trecut şi prin faţa casei parohiale:
Am ajuns la biserică unde s-a săvărşit sfinţirea apei pentru a sfinţi icoana cea nouă:
A mai şi plouat din când în când :)
Am intrat în biserică, tot în sunet de clopote şi de cădelniţe...
Slujba Paraclisului Sfântului Nectarie:
Cuvântul Părintelui Matei:
Noi... , pe care părintele meu ne-a asemănat cu credincioşii greci care îl înconjoară pe Sfânt într-o poză făcută în insula Evia, pentru că şi ei erau în costume populare :)
Lumea a plecat, iar noi am rămas cu Sfântul Nectarie, pe care Părintele Matei l-a declarat acum un fiu al satului Bucium, un membru al familiei noastre la care să apelăm întotdeauna cu încredere, orice greutăţi am avea. Şi avem...
N-aş ştii ce aş mai putea spune în vorbe, aşa că mă opresc aici şi vă las pe voi să vorbiţi... :).

Natalia

39 de comentarii:

Gabi(2*mama) spunea...

Natalia,citesc,plang,rad...
Citesc ,si tare imi place ce citesc...,
Plang si rad,de bucurie ca vad ca inca purtati costumele populare si ca oamenii sunt credinciosi.
Poate intr-o zi o sa reusesc sa vad cu ochii mei zona voastra care mi se pare MINUNATA.
Te pup draga mea.

Anonim spunea...

Hristos a inviat Natalia, mare bucurie aveti de la Dumnezeu ca v-a daruit pe Sfantul Nectarie in biserica! Pomeniti-ne si pe noi la rugaciune... Anna, Marilena si Marius. Sa va ocroteasca Sfantul pe toti!

Anonim spunea...

multumesc, alaturi de voi, Sfantului ca a primit sa locuiasca si la Bucium, multumesc Domnului ca ne-a facut vrednici de minunea asta. sper, curand, sa i ma inchin si eu, in noua casa;) Va imbratisez pana atunci cu toata dragostea, Ioana.

Amalia spunea...

Mărturie

Aş dori să spun şi eu câteva cuvinte (ca una care am participat la primirea Sf. Nectarie la biserica din Bucium), nu pentru că vreau eu să spun, ci pentru că... nu pot să nu spun.
Am participat împreună cu toţi ceilalţi la eveniment, fără gânduri sau aşteptări deosebite. Ci simplu, am îmbrăcat costumul popular, am ajuns la biserică, am pornit, cu alaiul spre capul satului, l-am întâmpinat acolo pe Sfântul Nectarie care sosea de la Şinca Veche, am urmat procesiunea care a străbătut tot satul, am asistat la sfinţire si apoi la Paraclisul săvârşit în biserică, am ascultat cuvântul de învăţătură, m-am închinat, ca toţi ceilalţi, la icoana cu sfintele moaşte şi am gustat la sfârşit puţin vin (despre care ziceam cu cei de acolo că „este de la Sfântul Nectarie”) şi cozonac. Totul a decurs într-un ritm nici grăbit, nici tărăgănat, ci firesc, într-un ritm duhovnicesc desăvârşit.
Apoi a trebuit să plec. Şi, după ce totul decursese atât de simplu şi firesc, pe drumul de întoarcere, în maşină, am conştientizat starea în care mă aflam: o stare din aceea în care simţi că nu-ţi mai trebuie nimic (altceva); o stare liniştită, firească, dar deplină. O altă persoană cu care mă aflam în maşină (caci până la momentul acela fusese timpul trăirii, iar acum începea cel al mărturisirii), mi-a spus că se bucură foarte mult că a participat la eveniment, că a fost nespus de impresionată şi că deci se simte minunat acum. M-am gândit, încă o dată, cât sunt de frumoase darurile duhovniceşti, şi cât de diferite de bucuriile cele trupeşti, lumeşti, materiale sau... oricum vrem să le numim.
Şi mai mult nu ştiu ce aş putea adăuga... Poate doar un lucru, nu mic: că Dumnezeu îşi revarsă darul nu în funcţie de vrednicia noastră, ci îi miluieşte pe toţi, până la cei mai păcătoşi, aşa cum a făcut şi cu mine.

Amalia

Natalia spunea...

Va multumesc mult, dragele mele, pentru comentarii si pentru faptul ca v-ati bucurat impreuna cu noi!
Sfantul Nectarie sa va ocroteasca si pe voi! (o sa ii soptim si noi o vorbulita despre voi :) )

Anonim spunea...

Buna ziua

As dori sa stiu unde anume se afla Biserica Sf Nectarie (Sinca) si daca am inteles bine ca acolo se afla parte din Moastele Sf Nectarie.

Multumesc

Alina

Natalia spunea...

Manastirea se afla in comuna Sinca Veche din jud. Brasov. Despre cum anume puteti ajunge acolo am scris aici:
http://daruindveidobandi.blogspot.com/2008/01/cluz-pentru-pelerini.html

Iar mai multe despre manastire in general aici:
http://daruindveidobandi.blogspot.com/search/label/Sinca

In paraclisul manastirii se afla o particica din moastele Sfantului Nectarie. Este un loc deosebit, minunat!
Sper sa va fi fost de folos informatiile, daca mai aveti intrebari va astept cu drag.

Anonim spunea...

Foarte frumos articolul despre Sfantul Nectarie.
Si pe mine Sfantul Necatrie m-a ajutat foarte mult.
Laudat fie Domnul intru sfintii sai.
Sfinte Nectarie, ocroteste-ne si de acum incolo.
Doamne ajuta-ne!

Natalia spunea...

Ma bucur ca ti-a placut, Claudia, a fost tare frumoasa venirea Sfantului la noi, asa cum este si sederea lui in mica noastra bisericuta...
Intr-adevar, minunat este Domnul intru sfintii sai!

Anonim spunea...

Extraordinar! Ma bucur mult pt voi, pt coltul de rai in care "traiti si va miscati si sunteti" dupa chipul chipul Sfantului Nectarie! Il stiu si pe parintele Dorin si pe parintele Matei nu mai spun, slujitori faini de tot! Pr. Ciprian

Natalia spunea...

Parintele Matei, duhovnicul nostru, e chiar la noi acum, l-am pus la curent ca esti preot si paroh acum, s-a bucurat. Iar parintele Dorin ne este vecin, intr-un sat din aceeasi comuna. Intr-adevar, minunati slujitori, suntem binecuvantati!
Sarut mana si si toate cele bune!

Anonim spunea...

Am si eu o mare rugaminte: As vrea sa aflu unde anume se mai pot gasi moastele Sf. Nectarie in Brasov. Am plecat pe urmele lor de la Sinca Veche, am ajuns la Manastirea Bucium si tot nu am reusit sa le gasesc! Va rog din suflet sa ma ajutati!

Simona

Natalia spunea...

Hristos a inviat!
La Sinca Veche nu mai sunt, pentru ca parintii au plecat de acolo, am spus aici:
http://daruindveidobandi.blogspot.com/2009/05/sfantul-nectarie-nu-mai-locuieste-la.html
Sfintele moaste care erau acolo deocamdata nu mai sunt scoase la inchinare.
Particica despre care vorbesc eu este la Bucium IN SAT, unde sotul meu este preot, nu la manastire.
Altundeva in judetul Brasov nu mai sunt, dupa stiinta mea.
Daca vreti sa veniti noi va asteptam cu drag, numai sa ne anuntati inainte, pentru ca in afara programelor de slujba biserica nu este deschisa.

Anonim spunea...

Doama Natalia,
va multumesc pentru promptitudinea cu care mi-ati raspuns. E o mare bucurie sa aflu ca pot din nou sa ma inchin moastelor sfantului Nectarie din nou. Vom veni cat de repede putem. Dumnezeu sa va binecuvanteze,ca mare bucurie mi-ati oferit. Doamne ajuta! Simona

Natalia spunea...

Va asteptam cu drag, Doamne ajuta!

simona spunea...

Buna ziua,
Fiti, va rog, amabila...imi puteti spune unde gasesc noastele Sfantului Nectarie care au fost la Sinca Veche weekend-ul viitor? Am avut odata norocul sa le gasesc, pe ele impreuna cu dragul parinte Matei la un maslu la biserica din Sinca Noua. Am vazut ca parintele merge acolo in fiecare joi la ora 5,insa din pacate nu pot ajunge la ora aceea, motiv pentru care am apelat la bunavointa dumneavoastra. Sambata si duminica sunt libera si pot ajunge acolo la orice ora. Va multumesc anticipat. Doamne ajuta!

Natalia spunea...

Doamne ajuta!
Parintele Matei participa zilele acestea la hramul unei parohii din Germania, cu moastele Sfantului, deci nu este in tara.
Nu stiu unde vor fi duminica. Daca nu este invitat undeva, ar trebui sa fie la bisericuta de lemn din Sinca Noua. (Sf Maslu nu e in fiecare joi, ci in prima joi din luna).
Daca reveniti cu o intrebare pe joi-vineri s-ar putea sa stiu.
toate cele bune, bucurie!

simona spunea...

Ziua buna!
Revin cu rugamintea de a-mi spune,daca se poate,unde pot gasi moastele Sfantului Nectarie(care au fost la Sinca),dar si pe parintele Matei in acest weekend. Va multumesc anticipat1 Doamne ajuta!

Natalia spunea...

Parintele este pe drumul de intoarcere. Va sluji duminica in satul Sinca Noua, insa nu stie exact daca la biserica parohiala sau la bisericuta de lemn. Il gasiti insa ori la una, ori la alta.
Doamne ajuta, duminica binecuvantata!

Anonim spunea...

Va multumesc frumos. Toate cele bune va doresc. Doamne ajuta! O duminica frumoasa si dumneavoastra. Simona

Natalia spunea...

Cu drag!

Stef spunea...

eu ma numar printre cei care au simtit binefacerile Sf. Nectarie si asa cum i-am promis Sfantului, am zis sa impartasesc si altora minunile savarsite de el.
De curand am citit, intamplator, pe net, un articol despre minunile pe care le infaptuieste Sf. Nectarie si despre biserica radu Voda din Bucuresti unde se afla o parte din moastele sale.
Cum de mai bine de un an si ceva de zile eu si sotul ne dorim foarte mult un copil, insa acesta intarzie sa apara, m-am hotarat sa merg la biserica Radu Voda si sa ma rog la Sf. Nectarie sa-mi daruiasca si mie un copil sanatos. M-am mai rugat printre altele sa ma ajute sa scap si de niste dureri de picioare foarte grave, care ma suparau de foarte mult timp. Cum langa racla cu moastele Sfantului se afla o candela cu ulei sfintit, l-am rugat pe parintele care se afla acolo sa-mi dea si mie, daca se poate putin ulei.
Seara m-am uns cu uleiul rspectiv pe picioare, in zona in care aveam durerile si mare mi-a fost mirarea cand am descoperit a doua zi ca in momentul in care imi incordez picioarele nu ma mai doar oasele, nu mai am acea durere care ma sageta de fiecare data cand incercam sa grabesc pasul, de exemplu. Mi-am dat si seara urmatoare cu ulei si durerile au disparut aproape complet.
Pentru mine, acesta este primul semna ca Sf. Nectarie mi-a ascultat rugaciunea si sunt convinsa ca in curand va veni si bebele mult asteptat. In plus, am inceput sa citesc acatistul Sfantului, in fiecare dimineata si seara si ma simt mult mai bine, starea mea de spirit este alta, sunt mult mai linistita, stresul acela ca nu vine bebe parca a disparut, nu mai plang. Tot ceea ce fac este sa ma rog la Sf. Nectarie sa-mi asculte rugaciunile.
Rugati-va la Sf. Nectarie si o sa vedeti ca sfantul va va asculta rugaciunile, iar minunile nu vor intarzia sa apara. Doamne ajuta!.

Stef spunea...

eu ma numar printre cei care au simtit binefacerile Sf. Nectarie si asa cum i-am promis Sfantului, am zis sa impartasesc si altora minunile savarsite de el.
De curand am citit, intamplator, pe net, un articol despre minunile pe care le infaptuieste Sf. Nectarie si despre biserica radu Voda din Bucuresti unde se afla o parte din moastele sale.
Cum de mai bine de un an si ceva de zile eu si sotul ne dorim foarte mult un copil, insa acesta intarzie sa apara, m-am hotarat sa merg la biserica Radu Voda si sa ma rog la Sf. Nectarie sa-mi daruiasca si mie un copil sanatos. M-am mai rugat printre altele sa ma ajute sa scap si de niste dureri de picioare foarte grave, care ma suparau de foarte mult timp. Cum langa racla cu moastele Sfantului se afla o candela cu ulei sfintit, l-am rugat pe parintele care se afla acolo sa-mi dea si mie, daca se poate putin ulei.
Seara m-am uns cu uleiul rspectiv pe picioare, in zona in care aveam durerile si mare mi-a fost mirarea cand am descoperit a doua zi ca in momentul in care imi incordez picioarele nu ma mai doar oasele, nu mai am acea durere care ma sageta de fiecare data cand incercam sa grabesc pasul, de exemplu. Mi-am dat si seara urmatoare cu ulei si durerile au disparut aproape complet.
Pentru mine, acesta este primul semna ca Sf. Nectarie mi-a ascultat rugaciunea si sunt convinsa ca in curand va veni si bebele mult asteptat. In plus, am inceput sa citesc acatistul Sfantului, in fiecare dimineata si seara si ma simt mult mai bine, starea mea de spirit este alta, sunt mult mai linistita, stresul acela ca nu vine bebe parca a disparut, nu mai plang. Tot ceea ce fac este sa ma rog la Sf. Nectarie sa-mi asculte rugaciunile.
Rugati-va la Sf. Nectarie si o sa vedeti ca sfantul va va asculta rugaciunile, iar minunile nu vor intarzia sa apara. Doamne ajuta!.

Natalia spunea...

Stef, multumim de marturie!
Iata si un interviu despre Sf Nectarie si ajutorul pe care il da:
http://apostolatintarafagarasului.blogspot.com/2008/10/prsii-pcatul-i-vei-avea-bucurie-prsii.html

Sf. Nectarie sa va dea cele de folos!
Doamne ajuta!

SIMONA spunea...

O parte din moastele Sf.Nectarie se gasesc la Manastirea Sf.Nectarie, in Caras Severin, la 4 km distanta de localitatea Armenis. Eu am fost acolo si am simtit o mare bucurie ca am avut prilejul sa ma inchin la moastele sfantului care este foarte aproape de sufletul meu. Ii indemn pe toti cei care trec prin zona sa nu piarda ocazia de a se inchina la moastele sfantului.

Natalia spunea...

Simona, multumim de informatii!

Roxana spunea...

imi puteti spune va rog mult, cum pot ajunge pentru a ma ruga la moastele Sfantului Nectarie. Sau mai bine zis ce ar trebui sa fac: am 27 de ani si sufar de o nevralgie chinuitoare de aproape 2 ani de zile. am fost dupa multi ani si m-am spovedit si urmeaza sa ma impartasesc in luna septembrie dupa inca o spovedanie. am inceput sa merg la biserica si mi-am pus nadejdea in Bunul Dumnezeu si Sfanta Fecioara. Imi doresc sa ma vindec dar mi-e teama ca nu merit aceasta.. ce ma sfatuiti dna Preoteasa?

Natalia spunea...

Doamne ajuta! Nu sunt eu in masura sa va dau sfaturi... Daca v-ati spovedit si va puneti sub ocrotirea unui duhovnic, care sa va fie la indemana si sa va acopere cu harul rugaciunii, Dumnezeu va comunica mult mai usor cu dvs, deci sunteti pe calea cea buna.
In ceea ce il priveste pe Sf Nectarie, daca doriti puteti veni la noi la biserica, unde se afla o mica particica din sfintele sale moaste. Fiind o biserica de sat nu este deschisa tot timpul, asa ca daca vreti sa veniti luati legatura cu mine pe email, ca sa stabilim detaliile.
Va imbratisez cu drag si va asteptam, Domnul sa va dea cele de folos spre mantuire si Sfantul Nectarie sa va ocroteasca!

Anonim spunea...

Buna ziua!
Bine v-am regasit.As dori sa ajung duminica la biserica din Bucium pentru a ma inchina la moastele Sfantului Nectarie. Imi puteti spune,va rog, daca satul este departe de Sinca? As vrea sa ajung si la bisericuta de lemn din Sinca Noua,in cazul in care parintele Matei slujeste duminica acolo. Ma puteti ajuta cu aceste detalii,va rog? Va multumesc anticipat!Doamne ajuta!

Natalia spunea...

Bine ati revenit! Buciumul este la 6 km de Sinca Veche si 15 km de Sinca Noua. Parintele Matei va sluji insa doar maine in biserica mare din Sinca Noua, iar duminica va fi la schitul de la Breaza, care isi va sarbatori hramul.
Daca ajungeti si pe la noi va asteptam cu drag, Doamne ajuta!

Anonim spunea...

Buna ziua!
Datorita faptului ca nu am pe cine sa intreb,apelez la bunavointa dumneavoastra si va rog sa ma ajutati. Am fost in weekend la Sinca Veche si am vazut din nou racla Sfantului Nectarie acolo,moastele nu mai erau la locul lor,insa era o cutiuta cu imaginea Mantutorului deasupra,in care erau niste moaste. Ma puteti lumina,va rog?Moastele Sfantului(sau o parte din ele macar) s-au intors la Sinca Veche?Va rog din suflet sa-mi raspundeti.Cu drag,Simona
Doamne ajuta!

Natalia spunea...

Doamne ajuta!
Nu, moastele Sfantului Nectarie care erau la Sinca Veche nu s-au intors. Ele apartin obstii de calugari care a plecat. Racla in care erau apartinea insa manastirii, de aceea a ramas acolo. Nu stiu ce se afla acum in ea, pt.ca de cand a plecat Parintele Matei eu nu am mai fost acolo. S-ar putea sa fie alte sfinte moaste, dar aici maicile va pot lamuri cel mai bine.
Moastele Sfantului Nectarie care erau la Sinca Veche se afla acum intr-o alta racla, iar parintii le duc la biserica atunci cand slujesc in Sinca Noua.
Toate cele bune, bucurie!

Anonim spunea...

Doamna Natalia,
Imi puteti spune,va rog, cum ma pot inchina in aceasta duminica(18 octombrie) la moastele Sfantului Nectarie? Stiti cumva unde slujeste parintele Matei atunci? si daca da,va aduce si moastele dragului Sfant acolo unde va sluji? Daca nu,macar spuneti-mi in ce interval orar pot sa vin la biserica din Bucium,la particelele moastelor de acolo. Sanatate va doresc. Doamne ajuta!

Apostolat in Tara Fagarasului spunea...

Doamne ajuta!
Parintele Matei va fi duminica la Teliu, unde are loc sfintirea bisericii, insa fara moastele Sfantului.
La noi Sf. Liturghie incepe in jur de ora 10, iar seara, de la ora 18, avem Acatistul Sfantului Nectarie.
Multumesc, asemenea, cele de folos sa va dea Domnul!

Natalia spunea...

Revin cu o modificare. De duminica vom trece la programul de toamna-iarna, deci Acatistul va fi de la 17.

Anonim spunea...

Buna ziua!
Sunt sigura ca s-a intamplat ceva deosebit astazi la Bucium,in ziua praznuirii dragului Sfant Nectarie. Va rog,doamna Natalia,sa ne impartasiti din atmosfera de acolo. Poate aveti si fotografii. Din pacate nu am ajuns sa ma inchin azi moastelor Sfantului Nectarie,dar daca as fi putut,as fi facut-o cu mare drag.Dumnezeu sa va binecuvanteze!Simona

Natalia spunea...

Simona, Doamne ajuta!
Intr-adevar s-a intamplat, insa nu la Bucium, ci la Sinca Noua. O sa povestesc de ce, sper sa reusesc in cursul zilei de astazi. Pana atunci am pus pe prima pagina o stire tv despre cum a fost la Sinca Noua.
Va imbratisez cu drag!

AlexandraB spunea...

Doar acum am citit partea asta, si imi dau lacrimile...
Cu noi este Dumnezeu!
Sfinte Nectarie mijloceste pentru noi la Domnul!

Natalia spunea...

Draga Alexut, si mie imi dau lacrimile de cate ori rememorez aceasta mare dragoste a lui Dumnezeu si a Sfintilor Sai pentru noi, materializata aici prin venirea Sfantului Nectarie la noi... Si imi doresc ca aceasta dragoste sa fie pentru noi un izvor din care sa ne adapam si sa ne facem noi insine izvoare pentru cei din jurul nostru...
Bucurie!