O viaţă liniştită
A trăi în secolul XXI nu e deloc o sarcină uşoară. Lumea a intrat parcă într-o goană nebună şi nu se mai poate opri. Ca şi creştini ne dăm seama că, în această nebunie generală, dacă nu ne luăm răgazul să „ne venim în sine“, să respirăm aerul credinţei trăind mereu în prezenţa lui Dumnezeu şi împlinind Poruncile, ne pierdem sănătatea, atât cea sufletească cât şi cea trupească, pentru că bolile sufletului degenerează în boli ale trupului, iar sănătatea trupului este legată de cea a sufletului. Această legătură este subiectul rubricii „Trup şi suflet“, care îşi propune analizarea şi explicarea ei, dar şi soluţii practice. În acest număr, psihologul Irina Constantinescu ne oferă câteva metode simple de a face faţă stresului şi provocărilor lumii contemporane.
Astăzi toată lumea se plânge de stres. Suntem stresaţi de problemele de la serviciu, de dificultăţi financiare, de boli, îngrijorări, necazuri, aglomeraţie, poluare etc. etc... De multe ori simţim că avem în spate mai mult decât putem duce. Din păcate nu putem face nimic pentru a reduce stresul creat de alţii, dar măcar putem micşora stresul provocat de propriile acţiuni şi alegeri. Iată câteva „trucuri“ care sper să va fie de folos, aşa cum mi-au fost şi mie.
Întreţine ordinea în casă - o casă dezordonată induce anxietate şi sentimentul lipsei de control. Dacă în casă lucrurile sunt împrăştiate şi e nevoie de curăţenie, singurul mod de a rezolva problema e să te pui pe treabă. În caz că îţi lipseşte motivaţia, vizitează câteva case "puse la punct" pentru a te inspira. Când casa mea e "întoarsă cu fundul în sus" îmi aduc mereu aminte de casa uneia din prietenele mele, întotdeauna curată ca un pahar şi foarte bine organizată. Deşi are doi copii mici, serviciu şi alte responsabilităţi, casa ei arată întotdeauna foarte bine .
Pentru a preveni haosul obişnuieşte-te să pui întotdeauna lucrurile la loc imediat după ce le-ai folosit şi învăţă-i şi pe cei din familie să procedeze la fel. Nu aduna în casă obiecte inutile, debarasează-te de orice nu e necesar.
Dacă seara totul e strâns şi pus la loc vei începe o nouă zi fără stres.
Redu activităţile din afara casei - prea multe obligaţii şi activităţi în afara casei ne pot deturna atenţia de la ce e mai important: căminul şi familia noastră. Învaţă să spui NU celor care te presează să te implici în ceva. Pe cât posibil rezolvă de acasă plăţile, cumpărăturile etc. Fă din casa ta un loc cald, primitor, unde să te simţi bine şi să te poţi relaxa - asta va reduce considerabil stresul.
Înfrumuseţează-ţi viaţa - scapă de hainele şi de lucrurile care te deprimă. Înconjoară-te de obiecte şi culori liniştitoare. Bea-ţi cafeaua sau ceaiul dintr-o ceaşcă frumos pictată, pune câteva flori într-o glastră, aşează pe masă un şervet brodat - sunt multe detalii care pot crea o atmosferă plăcută în casă.
Elimină zgomotul inutil şi lecturile neliniştitoare - nu numai televizorul, radioul sau ştirile pe internet creează stres, ci fluxul continuu de informaţii pe care îl primim zilnic. Nu este necesar să ştim orice se întâmplă (rău) în lume. Auzind în mod repetat ştiri neplăcute ne umplem de stres şi de sentimente de depresie. A ne umple mintea cu poveşti despre fapte reprobabile, violenţă, frică de viitor, eşecuri personale nu ne va ajuta să fim stabili emoţionali şi cu o bună sănătate mentală.
Încearcă pentru câteva zile să nu mai deschizi radioul, televizorul sau siturile ziarelor şi înlocuieşte fluxul de informaţie nocivă cu cititul unei cărţi, lectura duhovnicească, ascultarea unei muzici plăcute etc. Vei vedea că vei fi mai liniştită şi că viaţa ta va merge înainte şi fără să auzi toate ştirile din media. Desigur, unele ştiri sunt necesare, dar poţi trăi fără marea lor majoritate.
Fă ceva creativ - împletitul, cusutul, brodatul, lucrul manual, decorarea casei sunt activităţi foarte liniştitoare şi plăcute, care te ajută să-ţi manifeşti şi să-ţi dezvolţi creativitatea.
Evită să te compari cu altcineva - întotdeauna va exista cineva care va avea mai mult decât tine, sau va face lucrurile mai bine. Dumnezeu rânduieşte pentru fiecare o cale proprie. Unii au bani mai mulţi, dar le lipseşte timpul liber. Alţii au mai puţine bunuri, dar se bucură de o familie unită şi de mai puţine responsabilităţi. Învăţa să te bucuri de succesul altora, mulţumind în acelaşi timp lui Dumnezeu pentru ceea ce ţi-a dăruit.
Fii împăcată cu toată lumea - certurile şi supărările nerezolvate aduc multă tulburare în suflet. Caută să fii împăcată cu toţi şi pe cât depinde de tine fii în pace cu toată lumea.
Odihneşte-te în fiecare zi - este bine ca în orice familie să existe un timp de "siestă" (de obicei după masă) când toată lumea să se odihnească şi să petreacă o jumătate de oră, sau chiar o oră în linişte. Dacă eşti la serviciu ia-ţi un răgaz în care să te reculegi, să-ţi limpezeşti gândurile, să te rogi.
Pentru a avea o viaţă liniştită pune-ţi ordine în viaţă, fă-ţi curăţenie în suflet, pune gânduri frumoase în inimă, foloseşte-ţi creativitatea şi întreţine-ţi sănătatea!
Irina Constantinescu, psiholog
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu