Astăzi este ziua Sfântului Ioan Rusul, un prieten foarte drag nouă, la moaştele căruia ne-a învrednicit Domnul să ajungem, în insula Evia din Grecia. L-am simţit ca pe o prezenţă VIE, lucrătoare, iubitoare…
Iată şi biserica care îi adăposteşte sfintele moaşte:
Despre viaţa lui pe scurt am scris în ultimul număr din Apostolat:
Sfântul Ioan Rusul
S-a născut în jurul anului 1690, în Rusia. A fost făcut prizonier şi dat în stăpânirea unui aga (ofiţer superior) turc, care l-a dus la Constantinopol, iar de aici in ţinutul Procopie, în Asia Mică. Acesta l-a rânduit să slujească la vite, iar Sfântul dormea în grajd, unde se ruga, postea şi recita din psalmii pe care îi ştia din copilărie. Noaptea mai fugea la o biserică din apropiere pentru a priveghea şi tot aici se împărtăşea în fiecare săptămână cu Sfintele Taine.
A început să facă minuni încă din timpul vieţii sale, cea mai cunoscută fiind întâmplarea cu farfuria cu pilaf. În timp ce aga era la Mekka, soţia acestuia a pregătit un ospăţ. Printre mâncăruri se afla un fel de pilaf care îi plăcea foarte mult agăi, iar stăpâna casei şi-a exprimat regretul că acesta nu este împreună cu ei, să guste. Sfântul i-a spus atunci să pregătească o farfurie, pentru că i-o va trimite agăi. Invitaţii au râs de el, însă femeia a poruncit bucătăresei să se supună, crezând că Ioan a cerut-o pentru el sau pentru vreo familie săracă. Când aga s-a întors din pelerinaj, a adus cu sine farfuria de aramă în care fusese pus pilaful, şi a povestit că într-o zi (exact cea în care fusese ospăţul), a găsit în camera pe care o lăsase încuiată o farfurie cu numele lui scris pe ea, aşa cum erau cele de acasă, plină cu pilaf cald. Vestea minunii s-a răspândit repede, iar de atunci chiar şi turcii îl priveau pe Sfântul Ioan cu teamă şi respect.
Sfântul Ioan Rusul a trecut la cele veşnice de tânăr, în 27 mai 1730. Cunoscându-şi de dinainte sfârşitul, a cerut să fie împărtăşit, plecând la Domnul imediat după aceea. Bătrânul preot care îl spovedea şi îl împărtăşea, l-a văzut in vis, în 1733, spunându-i că trupul său a rămas, cu harul lui Dumnezeu, neputrezit. Creştinii au deschis mormântul, au găsit sfintele moaşte, care răspândeau un parfum dumnezeiesc, şi le-au dus în biserica unde obişnuia să privegheze Sfântul.
Într-o înfruntare, Osman Paşa, trecând prin Procopie, a dat foc bisericii, vrând a se răzbuna pe creştini. Văzând insa sfintele moaşte mişcându-se în mijlocul focului, turcii s-au îngrozit şi au fugit. După plecarea lor, creştinii au găsit trupul sfânt întreg. Nu păţise nimic, era tot înmiresmat, dar puţin înnegrit de la foc, aşa cum a rămas până astăzi, spre aducere aminte.
După conflictul dintre Turcia şi Grecia din 1922, grecii din Asia Mică au fost nevoiţi să plece. Locuitorii din Procopie au luat cu ei sfintele moaşte şi odoarele bisericii şi, după multe peregrinări, s-au stabilit în insula Evia, în Grecia, unde au înfiinţat o localitate cu acelaşi nume. Au ridicat aici o nouă biserică, care adăposteşte racla cu sfintele moaşte. Nenumăratele minuni de care se bucură cei care aleargă cu credinţă la ajutorul Sfântului au fost consemnate, iar în biserică există şi dovezi ale unora dintre ele. Sfântul Ioan este cunoscut de cei care îl iubesc ca un fiind tămăduitor de boli grele, un ascultător al părinţilor ai căror copii au căzut în tot felul de ispite sau un mijlocitor la Dumnezeu pentru cei care nu au copii.
Natalia Corlean
[edit] După ce am postat am găsit o mărturie minunată despre Sfântul Ioan, cu poze din biserica lui din Evia, pe care v-o recomand cu căldură şi pe care o găsiţi aici.
Viaţa mai pe larg şi câteva dintre minunile pe care le-a făcut găsiţi aici.
Textul acatistului său îl puteţi găsi aici, cel al paraclisului aici, iar paraclisul îl puteţi asculta aici.
Cartea cu viaţa şi minunile Sfântului o puteţi comanda aici. Eu am acasă un stoc de cărţi la care apelez când e să facem un cadou, iar cartea aceasta e la loc de cinste :).
2 comentarii:
Drag imi este si mie Sfantul Ioan Rusul! Si m-a ajutat mult de cand l-am cunoscut (acum aproape doi ani), ba chiar a facut posibil - impreuna cu Sf. Nectarie - si-am ajuns in Evvia si in Egina anul trecut, lucru pe care nu mi-l imaginasem sa se intample prea curand!
Acum as dori sa fac un anunt.
In Slobozia, Giurgiu este o manastire noua (construita in 2008): Manastirea "Sf. Ioan Rusul".
Aceasta adăposteşte în bisericuţa sa, într-o raclă micuţă, părticele din Moaştele Sfântului Ioan Rusul, făcătorul de minuni.
Părinţii doresc să-i facă Sfântului o raclă adevărată, din aur şi argint, de aceea apelează la credincioşii care pot si doresc să doneze orice fel de obiect din aur sau argint.
Iată şi anunţul preluat de pe situl Mânăstirii:
www.sfantulioanrusul.ro/eveniment/65/innoim-apelul-si-rugamintea-pentru-racla-sfantului-ioan-rusul.html
"Iubiţi credincioşi cu ajutorul lui Dumnezeu la Monetăria Statului s-a început proiectul unei racle (adecvate) din aur şi argint care să poată adăposti moaştele Sfântului Ioan Rusul – făcătorul de minuni. Deoarece în momentul de faţă moaştele se păstrează într-o racla mică, dorinţa noastră şi a sfântului este de a face o raclă frumos împodobită, aşa cum se bucură toţi sfinţii care au căpătat trecere şi evlavie în rândul credincioşilor; ţinând cont că Sfântul Ioan Rusul este un grabnic ajutător, atât mamelor care nu pot naşte prunci, cât şi persoanelor aflate sub povara diferitelor boli grele.
În acest sens facem un apel către toţi credincioşii care vor să contribuie şi să aducă un prinos de mulţumire sfântului cu rugămintea dacă aveţi prin casele dumneavoastră metale din aur sau argint care nu vă mai sunt de folos pentru a putea duce la bun sfârşit acest lucru.
Vă mulţumim anticipat şi totodată vă încredinţăm că vă vom pomeni în rugăciunile noastre. (ataşat puteţi trimite şi un pomelnic)
Pentru persoanele din Bucureşti care nu pot ajunge la mănăstirea noastră puteţi apela la numerele de telefon: 0767.891.787 sau 0742.002.688 (sora Petruţa)."
Pentru orice întrebări, datele de contact ale Mânăstirii "Sfântul Ioan Rusul" sunt:
Părinte stareţ: Protos. Macarie ŞOTÂRCĂ
Telefon: 0724 295.369
Adresa: Com Slobozia, Jud. Giurgiu
sau puteţi trimite un mesaj aici: www.sfantulioanrusul.ro/contact.html şi vi se va răspunde în scurt timp.
Indraznesc sa-ti sugerez ca ar fi bine sa pui anuntul acesta intr-un articol nou ca astfel sa afle cat mai multi oameni si astfel, cine poate, sa ajute.
http://daruindveidobandi.blogspot.com/2011/02/racla-pentru-sf-ioan-rusul.html
Trimiteți un comentariu