Mâine este Duminica Samarinencei. Părintele Cleopa ne spune că prin întâlnirea Sa cu femeia samarineancă, Domnul ne transmite că El ne cere 2 virtuţi principale:
- - credinţa puternică
- - mărturisirea păcatelor cu pocăinţă, urmată apoi de înnoirea vieţii prin fapte bune
„Vedeţi cum vânează Hristos sufletele noastre pe calea mântuirii? Vedeţi cât de mare este puterea spovedaniei? Nu ne cere Mântuitorul decât două virtuţi principale: credinţă tare în Dumnezeu, şi pocăinţă, adică mărturisirea păcatelor noastre cu căinţă şi înnoirea vieţii prin fapte bune. Pe amândouă acestea le-a îndeplinit femeia samarineancă, căci a crezut că Hristos este Mesia, Mântuitorul lumii, şi-a recunoscut păcatele şi a cerut "apa cea vie", adică botezul creştin, harul Duhului Sfînt şi învăţarea Evangheliei. Dar nu s-a oprit aici, ci a căutat să adauge şi o altă faptă bună, obligatorie pentru noi toţi, pentru fiecare creştin, adică mărturisirea Evangheliei lui Hristos. Căci, fugind în familie şi în satul natal, în cetatea ei, Sihar, umbla pe toate uliţele şi striga în auzul tuturor: <<Veniţi de vedeţi un om care mi-a spus toate cîte am făcut. Nu cumva acesta este Hristosul? Şi au ieşit din cetate şi veneau către El>> (Ioan 4, 29-30).“
Întreg cuvântul Părintelui îl găsiţi aici.
Vecernia Duminicii
Alte cuvinte la această Duminică:
Părintele Constantin Necula (Sibiu)
- Cui îi mai este sete de Duh Sfânt?
Duminica femeii samarinence: omul intre “binele” firii cazute si lucrarea launtrica a Duhului
Pentru activităţi cu copii aveţi o pagină despre această Duminică în ultimul număr din Apostolat în Ţara Făgăraşului, la p. 12.
Un comentariu:
Hristos a inviat!
Din pacate, linkul de la Voscreasna nu functioneaza.
Va mai propunem sa adaugati, daca aveti dragostea si: http://www.razbointrucuvant.ro/2008/05/24/duminica-femeii-samarinence-omul-intre-binele-firii-cazute-si-lucrarea-launtrica-a-duhului/
http://www.razbointrucuvant.ro/2007/05/05/cui-ii-mai-este-sete-de-duh-sfant/
care contin si o parte din predicile (sau macar trimiteri) care erau pe Voscreasna, dar adreseaza si niste intrebari directe, de "provocare" existentiala, duhovniceasca fratilor care citesc. Va multumim!
Trimiteți un comentariu