sâmbătă, 10 mai 2008

Duminica Femeilor Mironosite

Maine este Duminica Mironositelor, o zi draga mie pentru ca ii arata femeii ce ar trebui sa fie.
„Ucenicii, bărbaţi, se tem şi se risipesc în toate părţile, cum le proorocise Mântuitorul mai înainte. Sfintele femei se adună. Aceia se ascund, ele ies la iveală, merg la prăvălie şi cumpără mir şi aromate, ca să ungă trupul cel de viaţă făcător al lui Hristos. O, fericite femei, cum nu v-aţi temut să umblaţi noaptea singure şi cum aţi îndrăznit să vă apropiaţi de acel loc, pe care îl păzeau ostaşii împărăteşti şi cum nu v-aţi înspăimântat, ci căutaţi să prăvăliţi pietre, să stricaţi peceţile, să deschideţi mormântul şi să ungeţi cu arome Trupul Domnului? Aceste isprăvi ale voastre, au pornit din râvna cea sfântă, din evlavia şi bărbăţia cea mare a sufletelor voastre.“

Părintele Ilie Cleopa

„Trebuie sa fiti fericite că aveti din partea lui Dumnezeu o atentie deosebita. Si iata, prin Maica Domnului si prin sfintele femei purtatoare de mir, si dumneavoastra aveti cinstea aceasta de a avea o Duminica in an, in care sunteti cinstite in chip deosebit. Dumnezeu sa va inmulteasca harul si darul Sfantului Duh si darul dragostei crestine sa fie cu adevarat cu dumneavoastra, ca sa fiti ce trebuie sa fiti, sa intretineti caldura crestina in familie si buna intelegere.“

Părintele Sofian Boghiu

Evanghelia zilei şi cuvinte de învăţătură găsiţi aici.

Natalia

13 comentarii:

Anonim spunea...

Hristos a inviat!
Draga Natalia, am aflat ca obiceiul evreilor la inmormantare este acela de a unge trupul celui mort, cu miresme, cu mirodenii. Se facea un amestec de smirna (se pisa marunt) si aloe, rezultand o substanta cleioasa, vascoasa. Cu aceasta pasta se ungea trupul celui mort, apoi era infasurat intr-o esarfa din panza de in, de la gat, pana la picioare.
Sfanta Scriptura spune ca trupul Domnului a fost infasurat in giulgiu cu miresme. Trupul Domnului, fiind astfel uns, ce faceau femeile mironosite?...
Am auzit pe cineva spunand (mai demult)ca ucenicii Sai nu ar fi uns trupul Domnului, in graba mare, si de aceea trebuia ca femeile mironosite sa vina sa unga trupul.
Dumnezeu sa te binecuvateze.
Ramona

Anonim spunea...

Hristos a inviat! La multi ani tie, draga Natalia, si tuturor cititoarelor tale!

E cu adevarat o Dumnica minunata care aminteste barbatilor ortodocsi de ce iubim femeile, nicidecum in sensul in care 'le iubeste' barbatul inrobit de duhul acestui veac... Eu zic ca ar trebui sa le iubim pentru ca ne sfintesc zilele, incepand de la un zambet, o vorba buna, o mancare gustoasa, pana la (adesea nici macar stiute) jertfe pentru noi.

Ba inca, nevrednicului de mine imi aminteste aceasta zi (nu ca nu mi-as aminti in fiecare zi :) ca “Cel ce găseşte o femeie bună află un lucru de mare preţ şi dobândeşte dar de la Dumnezeu”. Adica stiu ca nici fumusete, istetime, avere, tehnici de 'seductie' aplicate ori chiar sacrificii ce ne-am ambitiona noi sa le facem - nimic nu ne poate aduce o femeie buna in viata noastra, daca nu e darul Domnului si nu s-a milostivit Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu sa ne trimita una alaturi.

Binecuvantati fie barbatii pe care i-a gasit Dumnezeu vrednici de un asemenea dar!

Natalia spunea...

Adevarat a inviat, Ramona!
Din cate stiu eu obiceiul inmormantarii cerea ca trupul sa fie uns cu smirna si aloe (amestecul de care vorbesti si tu), dar si cu mir. Evangheliile ne spun ca Iosif si Nicodim (Apostolii se ascunsesera) au adus ca la o suta de litri de smirna si aloe si au imbalsamat trupul lui Hristos. De mir insa nu se spune nimic, iar din ce mai tin eu minte din exegeza biblica pe care am facut-o in facultate, cei care s-au ocupat de inmormantare fie nu au gasit mir (fiind a doua zi Pastele evreiesc inca de vineri seara evreii nu mai faceau nimic, deci nu mai aveai de unde sa cumperi), fie in graba mare (tot din cauza ca activitatile erau interzise din acea seara) „au uitat“, insa tot din randuiala dumnezeiasca, pentru ca noi sa le avem azi pe femeile mironosite ca martore ale Invierii lui si prime vestitoare, de la care aflam si noi in noaptea Invierii vestea cea buna ca Hristos a inviat!
Te imbratisez cu mult drag si te mai astept, Domnul sa te binecuvinteze si pe tine!

Natalia spunea...

Adevarat a inviat, Bogdan, multumim tare mult de gandurile bune, sa ne ajute Domnul sa fim si sa traim dupa voia Lui!

Asa e, femeia crestina e o adevarata binecuvantare pentru barbatul ei si pentru cei din jur! Dar tot asa si barbatul credincios! :) Si pe cat de greu e sa gasesti o femeie buna, pe atat de greu este sa gasesti un barbat bun (daca nu chiar si mai greu, cel putin asa mi se pare mie...). Insa, cum zici si tu, „gasitul“ acesta este un dar si tine de Domnul, dar tine si de noi ceva: curatia si dorinta sincera de a avea o familie crestina!
Cu mult drag si incredere in purtarea de grija a Domnului,
Natalia

Anonim spunea...

Hristos a inviat!

...si pt ca tot farmecul blogging-ului este sa ne contrazicem :) - insa desigur ca numai in duh crestin - cutez sa amendez opinia ta.

nu esti prima care imi spune ca i se pare mai greu pt o fata sa afle un barbat credincios, decat viceversa. dar nevrednicul de mine dau marturie de cel putin 3 asemenea tineri cunoscuti in peregrinarile prin UK (un scotian, un grec, un roman). iar si in Romania pot spune ca ii intuiesc pe cativa, desi recunosc ca nu-i 'cunosc personal', dat fiind mediul in genere secular in care traiesc in afara vietii mele adevarate (in Biserica Una a lui Hristos!).

si sunt baieti buni, de mare credinta, cuminti, unul chiar f frumos mi se parea, si cu siguranta mai sfiosi decat 'romanticul rasfatat' de mine. cum se vede si pe blogul meu, eu unul cam rar am o temere in a aborda vreo fata de alta credinta, sa-i vorbesc, sa-i fac un compliment, sa-i fac o poza, insa sunt relaxat pt ca stiu din start ca nu poate fi 'aceea una' pt mine. asa, la vorba, sunt deschis, dar inima mea are un 'lacat' care o tine in siguranta.

insa dc pana si eu tremur tot, ma tulbur din calea-afara si imi pierd orice talent la a vorbi 'iscusit' cand se pune problema sa vorbesc cu o fata de aceeasi credinta care ma intereseaza (pt ca ar putea fi 'aceea una'), imi inchipui ce mult mai groaznic trebuie sa fie acest sentiment pt unul mai timid decat mine!

asa ca, dragilor tale cititoare le spun sa aiba acest lucru in vedere: ca mai sunt baieti credinciosi pe lume, ca nu lasa Domnul fara pereche pe nimeni ce are vocatie pt casatorie - deci cate fete 'asteapta', tot atatia le 'cauta'. dar sunt inghetati de spaima ca presiunea sociala e pusa asupra lor ('sa aiba initiativa').

oricum, ca friptul cu ciorba care sufla si-n iaurt :), cred ca numai rugaciunea curata iti poate aduce un asa dar minunat, cum a gasit Isaac sau Tobie ori Sf Adrian in sotia lui Natalia :)... si nu cum a avut parte bietul Iov, pe care cred ca toate pierderile materiale, toata umilinta si toate bubele nu l-or fi durut mai tare decat vorbele sotiei :(

sunt atatia sfinti care ajuta la casatorie (ba chiar 'orice' sfant ajuta la 'orice' pt cel ce are evlavie fata de el!), asadar cu binecuvantare de la duhovnic, cu impartasire din toate Tainele Bisericii (care o pregatesc pe cea a Cununiei, pe care n-o primesti decat o data), trebuie SA SE POATA...

...asadar eu astept, in nevrednicia mea, momentul cand voi putea (de imi va da voie 'aceea', caci odata ce ai gasit-o nu mai faci chiar totul de capul tau, nu-i asa? :) sa povestesc si cum anume S-A PUTUT in cazul meu.

asa sa ne ajute Dumnezeu pe toti, sa apucam zilele cand sa facem vestite minunile Lui in vietile noastre!

Natalia spunea...

Adevarat, adevarat a inviat!
Ce bucurie esti pentru mine, om drag! :)
Asteptam cu drag si incredintare relatarea minunii, cu voia Domnului!

Anonim spunea...

Multumesc mult pentru raspuns, Natalia. Acum am inteles.
Te imbratisez si eu cu drag.
Ramona

Natalia spunea...

Cu mult drag, Ramona, oricand, cu bucurie!

Anonim spunea...

Hristos S-a inaltat!

multumesc mult Natalia pentru toate cuvintele tale,iti citesc cu drag blogul ,trec printr-o perioada mai grea si numai acum am citit postarea ta si comentariile;
ai dreptate -''Si pe cat de greu e sa gasesti o femeie buna, pe atat de greu este sa gasesti un barbat bun (daca nu chiar si mai greu, cel putin asa mi se pare mie...)'' nu ti se pare deloc ,ai dreptate , dar cu rugaciune Domnul va implini cererea si fiecare va simti, asa cum imi spunea o persoana , ca DA 'celalat e pentru tine'.
iti doresc mult succes in continuare!
cu mult drag,V

Natalia spunea...

Adevarat S-a inaltat, draga V! Iti multumesc pt.vizite si ma bucur ca gasesti cate ceva de folos...
Domnul sa te intareasca si sa iti lumineze gandurile si calea, si sa iti dea cele de folos!
te mai astept, cu mult drag!

Anonim spunea...

Multumesc frumos pt urari si eu iti doresc numai bine. Am o intrebare--stii cumva in ce perioada va aparea cartea Pr Savatie Bastovoi CAND PIETRELE VORBESC?
multumesc,V

Natalia spunea...

Nu stiu, imi pare rau, dar cred ca vom afla cand va veni momentul...
Bucurie!

Anonim spunea...

da, asa este, multumesc
Pace si bucurie!