marți, 2 septembrie 2008

10 lucruri de facut cu copiii (IV)

Continuăm serialul activităţilor de făcut cu copiii. Ideile sunt preluate dintr-un articol foarte util: "10 lucruri de făcut cu copiii înaintea vârstei de 10 ani" şi experimentate cu copiii mei.

8. Munca & slujirea altora

Dezvoltaţi în copii dragostea pentru muncă şi ajutorarea altora. De când copilul este mic ar trebui să i se dea de îndeplinit în mod regulat munci casnice. Nu doar să hrănească căţelul sau să îşi facă patul. Un copil de 5 ani este perfect capabil să pună farfuriile la loc, sau să împăturească rufele. Un copil de 10 ani poate să prepare o mâncare simplă, de la început la sfârşit. Copiii de toate vârstele pot face curat în casă. Mama nu ar trebui să adune jucăriile de pe jos.
La adolescenţă un copil ar trebui să fie capabil să se ocupe de întreţinerea casei, de la gătit şi curăţenie şi până la îngrijirea fraţilor mai mici. Asta nu doar că îi ajută să aprecieze munca în timp ce îi ajută şi pe părinţi, dar le va fi de ajutor când vor fi la casele lor.
Nu faceţi pentru copiii voştri ceea ce pot să facă singuri. În primul an de viaţă e nevoie să faci totul pentru copilul tău, dar după asta situaţia ar trebui să se schimbe rapid. El poate învăţa să facă multe lucruri singur. Dacă faceţi toate treburile în casă şi copilul stă degeaba, el va învăţa că următorul lucru: "sunt aşa de important, încât toţi mă servesc". Dar dacă învaţă să facă treburile singur, va căpăta încredere în sine: "pot să fac asta singur". Şi dacă va învăţa să facă treburile casei pentru a fi de ajutor, se va simţi util: "sunt de ajutor şi familia are nevoie de mine".
Vă sugerez să scrieţi câte un program pentru fiecare copil. Programul trebuie să fie bine organizat, să scrie în el cine, când şi ce are de făcut, şi să fie afişat la loc vizibil. Asiguraţi-vă că sunt bine înţelese consecinţele neascultării.
Odată cu munca, copiii trebuie să înveţe să-i ajute pe alţii. Puteţi vizita împreună cu ei un cămin de bătrâni, sau puteţi găsi multe alte oportunităţi de a-i ajuta pe alţii.

9. Disciplina

Am observat în viaţa noastră că atunci când disciplinarea copiilor este neglijată avem dificultăţi în ceea ce priveşte învăţatul. Copiii nu vor dezvolta niciodată auto-disciplină dacă părinţii nu îi învaţă cum. Iar copii care nu sunt auto-disciplinaţi vor avea multe eşecuri, în special la învăţătură. Puneţi-vă următoarele întrebări:
"Sunt mulţumit de felul în care mă ascultă copiii mei?"
"Îmi place să fiu în preajma copiilor mei?"
"Copiii mei mă cinstesc şi mă respectă?"
Dacă răspunsul la aceste întrebări este "nu" va trebui să vă reevaluaţi priorităţile.

- Nu permiteţi copilului să va ignore. Când îi spuneţi ceva, asiguraţi-vă că este atent.
- Nu permiteţi copilului să vă conducă. El trebuie să se conducă pe sine-însuşi. Omul trebuie să fie stăpân pe sine înainte de a conduce pe alţii. Nimeni nu va învăţa să se stăpânească pe sine lăsându-se condus de poftele sale; va învăţa să se stăpânească pe sine doar supunându-se voinţei altuia. Dacă veţi învăţa copilul să se cunoască pe sine şi să se auto-conducă, atunci el va fi capabil să facă ceea ce i se încredinţează.
A consemnat Irina Constantinescu
Apostolat în Ţara Făgăraşului nr. 19 - august 2008

Celelalte părţi le puteţi găsi aici:
Partea I: Scris şi citit; Povestirea orală; Memorare
Partea a II-a: Audiţii şi ascultarea unui text; Rugăciune în familie
Partea a III-a: Arte şi lucru manual; Excursii şi bibliotecă

Niciun comentariu: