duminică, 5 aprilie 2009

Saptamana Floriilor

Din această seară suntem în Săptămâna Floriilor. În ultima parte a Postului atenţia noastră se mută de la păcatele şi patimile noastre, pe care le-am tratat cu Taina Spovedaniei, la Patimile Domnului, şi la ce a făcut Dumnezeu pentru mântuirea noastră.
În această săptămână, în care ne pregătim să Îl întâmpinăm pe Domnul la intrarea în Ierusalim, în Duminica Floriilor, slujbele ne vorbesc mult despre „stâlpările” sau ramurile de care se bucură Dumnezeu. Ştim că evreii l-au întâmpinat pe Hristos cu ramuri verzi, însă la câteva zile după aceea strigau: Răstigneşte-L!
De aceea textele liturgice ne îndeamnă să aducem înaintea Domnului un alt fel de ramuri, „ramurile virtuţilor”: bunătatea, îndelungă-răbdarea, milostenia, smerenia, cumpătarea, cinstea, blândeţea… Cu acestea să Îl întâmpinăm pe Hristos înainte de intrarea Sa în Săptămâna Patimilor. Doar astfel El se va putea odihni în inima noastră…

Începând cu dragoste a şasea săptămână a cinstitului post, să cântăm, credincioşilor, laudă înaintea prăznuirii Stâlpărilor [Floriilor], Domnului Celui ce vine în slavă cu puterea Dumnezeirii în Ierusalim, ca să omoare moartea. Pentru aceasta să gătim cu dreaptă credinţă semnele biruinţei, ramurile virtuţilor, strigând: Osana! Făcătorului tuturor.
Vecernia zilei de Luni, în Săptămâna Floriilor

Natalia

Un comentariu:

disa spunea...

Sa ne ajute Domnul sa fim mai buni, mai intelepti, sa ne pregatim pentru aceasta minunata sarbatoare!