vineri, 13 martie 2009

Sarmale de post cu stafide şi nuci

Săptămâna aceasta m-am încumetat pentru prima dată la sarmale de post. (Am prins curaj de Crăciun, când am făcut pentru prima dată cu carne şi mi-au ieşit f.bune).
Am căutat şi adaptat reţete până am ajuns la o variantă care să îmi convină:
  • 1/2 kg ciuperci proaspete
  • 100 g stafide
  • 100 g nuci mărunţite (nu măcinate)
  • 1 cană orez
  • 3 cepe mari
  • 1 morcov
  • 100 ml ulei
  • sare, piper, mărar
  • varză acră
  • 150 ml suc de roşii
Ceapa se taie mărunt şi se căleşte cu ulei şi puţină apă. Se adaugă morcovul şi se mai lasă puţin.
Se amestecă cu restul: orezul, ciupercile tăiate mărunt, stafidele, nucile, uleiul, condimentele.
Se împachetează în foi de varză şi se dau pe foc, pe plită, la foc mic. Eu le-am făcut în oala de lut, pe sobă.
Au ieşit atât de bune încât au fost o adevărată ispită. Părintele a zis chiar că sunt mai bune decât cele de dulce. Şi nu sunt nici greu de făcut, aşa cum îmi închipuiam...
Post binecuvântat!
Natalia

12 comentarii:

@irina_sweet_home spunea...

arata nemaipomenit, si combinatia dulce(stafide) -acisor(varza) e preferata mea.

Natalia spunea...

Irina, m-au uimit si pe mine, au iesit f.f.bune. Sper ca nu poftesti prea tare, ca iti fac comanda speciala si pun la pachet! :)

Elena spunea...

Trebuie sa ma hotarasc sa gatesc si eu sarmale:) Tare bine arata, cred ca mi-e teama mai mult de pregatirea verzei.

Aniela spunea...

ma pregatesc si eu sa le fac.
am tot in fara de ciuperci.
dar iau si de alea si pe urma zic cum au iesit.
multumesc de reteta, Natalina

Natalia spunea...

Elena, nu e mare scofala. Foile mai mari le tai in 2, indepartand partea mai tare, de cotor, iar cele mai mici merg asa. Si mie imi era teama de aceasta operatiune, dar am vazut o data cum se fac si am prins curaj. :)

Aniela, cu mare drag, astept vesti despre rezultat! :)

Aniela spunea...

rezultatul pe jumate...
Le am in cuptor!!! Aventuri, ca nu mi-a ajuns varza... o sa mai cumpar varza sa folosesc restul de compozitie care mi-a ramas.
revin :-)

Natalia spunea...

O, asteptam finalul! :)
Daca nu ajungi prea curand sa iei varza poti sa pastrezi compozitia la congelator.

Aniela spunea...

Natalia, au iesit execelente. Am mancat cu totii, inclusiv copii.
te pupam, multumim.
Aniela

Elena spunea...

Mi-am facut curaj si au iesit niste sarmale excelente, insa eu le-am facut doar cu ciuperci. Si m-am gandit sa folosesc cat de curand prazul in loc de ceapa.:)

Natalia spunea...

Dragele mele Aniela si Elena, ma bucur ca v-am "convins" si v-au placut asa mult (mai ales copiilor, Aniela)!
va imbratisez cu mult drag, Domnul sa va binecuvanteze si sa va randuiasca post cu folos in continuare!

Mara spunea...

Am facut si eu sarmalele tale Natalia, insa cu mici modificari: am folosit varza dulce si nu am pus stafide. M-am gandit ca nu merge sa spun stafidele daca varza nu e murata. Oricum au iesit foarte foarte bune! Nota 10. Noi le-am mancat cu mamaliguta :)

Natalia spunea...

Ma bucur mult, Mara! Si noi tot cu mamaliguta ;) Noua ne place mult varza murata si nu am fost tentata niciodata sa fac cu varza proaspata. De fapt e doar a doua oara cand gatesc sarmale... :).