joi, 19 martie 2009

Rugăciunea Sfântului Efrem Sirul

O rugăciune specifică Postului Mare, scurtă dar extrem de concentrată, minunată, în care fiecare cuvânt este de o profunzime adâncă. Iată un filmuleţ în care sunt preluate fragmente din tâlcuirea pe care o face Olivier Clement:



Textul integral, dacă vreţi să îl aprofundaţi, îl găsiţi aici.

Doamne şi Stăpânul vieţii mele, Duhul trândăviei, al grijii de multe, al iubirii de stăpânire şi al grăirii în deşert, nu mi-l da mie.

Iar Duhul curăţiei, al gândului smerit, al răbdării şi al dragostei, dăruieşte-l mie slugii Tale.

Aşa Doamne, Împărate, dăruieşte-mi ca să-mi văd greşelile mele şi să nu osândesc pe fratele meu, că binecuvântat eşti în vecii vecilor.


Natalia

6 comentarii:

Iuliana spunea...

Multumesc. A fost o mare bucurie sa descopar acest text. Voiam sa citesc o talcuire la Rugaciunea Sf. Efrem, pe langa cea excelenta a Arh. Serafim Alexiev, dar nu am avut nici una la indemana. Asa ca postarea m-a surprins in mod deosebit

Anonim spunea...

Imi place foarte mult aceasta rugaciune. E foarte cuprinzatoare, concentrata si...contemporana - ''al grijii de multe''. Asa sintem noi, oamenii zilelor noastre. Gasim atit de multe lucruri de care sa ne ingrijim si mai uitam de Dumnezeu, in loc sa ne lasam toata nadejdea in El.

adriana spunea...

Dragi blogeri...va invit sa punem blogul la o fapta buna...tocmai se desfasoara un concurs...premiul e de 1000 de euro...multi/putini, acestia pot ajuta Asociatia IHTIS
http://feeds2.feedburner.com/asociatia-ihtis
sa mai faca un pas (mic e adevarat), pe drumul pe care au pornit.

Am studiat site-ul lor si mi-am dat seama ca unii oameni sunt reticienti in a ajuta, si in loc sa se informeze prefera sa jigneasca.

Pentru ca anul trecut am intalnit-o pe Michi Mihaescu (fondator IHTIS)si am vazut de cata energie dispune, cu toate ca e persoana cu handicap, incet -incet, am inceput sa ma implic, din umbra, cum ii place ei sa spuna...o promovare a site-ului pe blogul meu si alte actiuni...acum ma gandesc ca o putem ajuta sa castige si acest concurs...ea insasi participa cu un articol, dar dupa cum va spuneam...oamenii au alergie la fundatii (unii, noi cei de aici cu siguranta ca nu)....asa ca m-am inscris si eu cu o poveste...
Daca vreti sa imi fiti alaturi, postati acest mesaj la cei din lista voastra de urmarire, la comentariul zilei de 22 martie (daca exista postare), daca nu, la ultima postare...asta ca sa nu ne suprapunem cu mesajele...si sa obtinem un efect invers....agasarea dauneaza grav reclamei...

Pasul urmator va fi sa notati cu 10 povestea de aici:

http://www.e-psiho.ro/articole_concurs.php?id=83
si sa lasti un comentariu...strict la poveste....daca nu puteti intra direct, incercati
http://www.e-psiho.ro/
deschideti Colectia de fapte bune si cautati "Prima zapada" postata de domnitza2009

Mai exista si pasul trei:

in dat de 25 martie, in semn de solidaritate cu persoanele cu handicap, sa postam urmatorul text...recunosc ca m-am inspirat din titlul spectacolului oferit de IHTIS luna trecuta:

Nu esti singur

"Chiar daca tu nu poti merge singur, oricand cineva e dispus sa te ajute...suflet langa suflet...prin blog...continua sa speri...MEREU ESTE CINEVA LANGA TINE"

Cu speranta ca nu v-am plictisit, cu convingerea ca veti veni si cu alte solutii pentru continuarea drumului, va sigur ca cei care vom castiga la final suntem chiar noi...si asta pentru ca picioarele noastre merg acolo unde le ducem, fara a fi nevoiti sa ne asezam intai.

Va multumesc si sa ne citim cu bine.

Mariana spunea...

Draga Natalia, te astept aici cu o mică surpriză:
http://de-vorba-cu-mine.blogspot.com/2009/03/hotarare-grea.html

adriana spunea...

Doamne, ajuta! Parca e din ce in ce mai necesara, rostirea cat mai deasa a acestei rugaciuni....pe mine ma face sa vad tot mai clar cum sunt si cum vreau sa devin

Natalia spunea...

Iuliana, ma bucur mult ca a picat 'la fix'. Mi-a facut si mie bucurie descoperirea ei, asa ca am 'dat-o mai departe'. Doar daruind vei dobandi, nu? :)

Alina, Adriana, si eu ma regasesc in ea la fiecare rostire. E o rugaciune care parca spune totul. Domnul sa o implineasca pentru fiecare dintre noi!