joi, 11 decembrie 2008

12 decembrie: Sfântul Spiridon

Sfântul Spiridon îmi este tare drag... De ce? Nu ştiu, m-a atins cu dragostea lui, m-a impresionat cu viaţa lui (un om simplu, cioban, care a fost căsătorit şi a avut copii, hirotonit episcop după ce i-a murit soţia şi a rămas văduv - ceea ce îmi aduce aminte de Înaltul nostru...). Un sfânt care a cunoscut greutăţile vieţii de familie şi a făcut nenumărate minuni pentru a-i ajuta pe oamenii simpli, obişnuiţi. Iată câteva dintre ele:
  • În vreme de secetă a adus pe pământ ploaie; şi iarăşi, prin rugăciunea lui, a oprit ploaia cea peste măsură.
  • A pus capăt foametei puse la cale de vânzătorii de grâu, dărâmându-le hambarele în care ţineau grâul.
  • A prefăcut şarpele în aur şi, după ce a scăpat pe sărac de nevoie, a prefăcut iarăşi aurul în şarpe.
  • A dat la iveală gândurile păcătoase ale unei desfrânate, care îndrăznise să se apropie de el şi a făcut-o să-şi mărturisească păcatul.
  • O femeie i-a cerut o sumă de bani ce o încredinţase spre păstrare fiicei lui; sfântul a întrebat pe fiica lui, moartă mai demult, unde a pus banii; şi aflând de la ea unde erau ascunşi, i-a dat stapânei lor.
  • A dat din nou viaţă copilului unei femei.
  • A mustrat pe cel ce voia să-i ia din pricina lăcomiei o capră fără să o plătească şi a făcut să fugă capra în ocol de la cel ce o trăgea cu sila; iar după ce a numărat şi preţul ei, capra a stat cu cele cumpărate.
  • A vindecat muţenia unui diacon, căruia îi poruncise să spună o mică rugăciune pe vremea unei arşiţe, iar el, pentru mărire deşartă, lungise rugăciunea şi din pricina asta amuţise îndată.
Sfântul Spiridon aleargă şi astăzi grabnic la cei care îi cer ajutorul, iar o altă minune este faptul că în fiecare an i se schimbă papucii cu care sunt încălţate sfintele moaşte, pentru că ei sunt uzaţi şi prăfuiţi. Sfintele lui moaşte se află în insula Corfu din Grecia, iar poze din acest loc minunat ne arată Eufemia aici.
Împovăraţi de multe ispite şi în noianul păcatelor celor mai vătămătoare aflându-ne astăzi, mare nădejde punem în tine, ierarhe, ajutorul celor fără de nădejde, mângâierea celor necăjiţi, te rugăm fii mijlocitor pentru sufletele noastre şi împreună să cântăm lui Dumnezeu: Aliluia! (Acatist, condacul al 3-lea).
Natalia

2 comentarii:

Anonim spunea...

Sfantul Spiridon mi-a vindecat copilul.
Se nascuse cu imperforatie de canal lacrimo-nazal drept, boala din cauza careia ii siroiau lacrimile mai tot timpul pe obraz, se trezea cu ochiul lipit si il chinuiam sa-l curat…. Aceasta boala se rezolva spontan in primul an de viata la multi copii, insa daca nu se vindeca pana atunci, trebuie interventie chirurgicala (intai se face sondaj, sub anestezie generala, iar daca nu da rezultate, se reintervine pt a se implanta un tub de silicon, operatie care se face doar la Bucuresti, iar dupa o perioada trebuie reintervenit pt a se scoate tubul de silicon). Copilul avea cam 1 an si 3 luni cand am fost in insula Corfu si am trecut si pe la Sfantul, unde am primit pliculete cu bucatele din papucii Sfantului (papucii de matase ai Sfantului se tocesc (!!!) pe talpa si in fiecare an sunt schimbati in cadrul unei slujbe, iar cei uzati se taie in bucatele si se dau la credinciosi) si am cerut si ulei de la candela sa.
Din cauza putinei credinte, am lasat lucrurile asa pana cu putin inainte de interventia chirurgicala programata. Atunci am luat o bucatica din papuc, am atins in repetate randuri ochiul bolnav si m-am rugat din tot sufletul. Copilul a luat si el pliculetul in mana si s-a atins cu el de cateva ori la ochi cu o seninatate si o gestica imposibil de redat in cuvinte.
Urmarea este ca a fost vindecat. Lacrimile au incetat sa curga. L-am dus la oftalmolog, l-a pus la mai multe aparate si l-a declarat vindecat.
Bucura-te Sfinte Ierarhe Spiridon, Mare facator de minuni!

danaila mihaela spunea...

Rugati-va Sfanatului Spiridon cu credinta si nadejde ca el sigur va va ajuta. Acum trei luni, mahnita fiind de necazurile mele, o cunostinta m-a sfatuit sa merg la Biserica Sfantul Spiridon din Galati sa pun un acatist si sa ma rog Sfantului si o sa vad ca problemele se vor rezolva. Desi nu stiam mai nimic despre Sfantul Spiridon, la indemnul persoanei respective, m-am dus la biserica cu un acatist pentru 40 de zile, si apoi am urmat a merge in fiecare vineri la slujba de cinstire a Sfantului Spiridon care se tinea la biserica. Intr-adevar, Sfantul nu a zabovit, ci mi-a ascultat rugaciunile, ajutandu-ma sa imi gasesc un loc de munca, vindecandu-ma de o afectiune la genunchi care nu ceda cu nici un tratament medicamentos, deasemeni mare minune a infaptuit si cu sotul meu care se lupta de un an de zile cu o alergie f urata a carei cauza doctorii nu au reusit sa o descopere, si nici tratament. Astfel, in urma rugaciunilor catre Sfantul Spiridon, sotul meu este complet vindecat.Si ultima minune, dar sper ca nu cea din urma, este ca sotul meu si fratele lui, care de un an nu-si vorbeau, instrainandu-se unul de altul, ca prin minune, cu ajutorul Sfantului s-au impacat si acum isi vorbesc ca inainte. Asadar, rugati-va Sfantului Spiridon cu smerenie si credinta si el sigur va va ajuta.
Sfinte Ierarhe Spiridoane, roaga-te pentru mine si familia mea, si ne da noua cele de folos.
Bucura-te Sfinte Ierarhe Spiridoane, mare facatorule de minuni!