duminică, 30 noiembrie 2008

Placinta cu germeni de grau si tarate

Germenii de grâu sunt o bună sursă de vitamina D, E, B, calciu sau magneziu… Împreună cu tărâţele sunt şi o importantă sursă de fibre care ajută la digestie şi combat constipaţia.

Am găsit o reţetă de plăcintă cu germeni de grâu şi tărâţe pe care am pus-o în practică.
Pentru 2 porţii de aluat am folosit:
  • 400 ml apă
  • 2,5 lg ulei de măsline
  • 2,5 lgţ sare
  • 650 g făină albă
  • 150 g germeni de grâu şi tărâţe (am folosit Complex forte)
  • 1 pliculeţ drojdie uscată
Eu le-am pus pe toate în maşina de pâine pe programul de frământat şi dospit, dar se poate face cu mâna. Mi-au ieşit 2 porţii: una am pus-o la congelator şi una am folosit-o.

Pentru o porţie de umplutură:
  • 1 roşie măricică tăiată cubuleţe
  • 1 ceapă tăiată mărunt
  • 3 căţei de usturoi
  • 1 ardei tăiat cubuleţe
  • o jumătate de cutie de tofu (125 g)
  • ciuperci
Pentru uns: ulei de măsline, suc de roşii, cimbru (oregano)

Am întins o foaie, am uns cu ulei de măsline şi suc de roşii şi am presărat cimbru.

Am pus deasupra umplutura. Plăcinta se rulează de fapt (şi atunci poţi să faci direct 2 porţii), eu însă am preferat să o las întinsă, pentru că iese mai crocantă.

Am dat la cuptor la foc potrivit până s-a rumenit (în jur de o jumătate de oră).

Natalia

3 comentarii:

Anonim spunea...

Doamne ajuta Nati! Arata bine placintuta. Sfatul meu este sa nu mai folosesti germenii de grau, multi au constatat ca acestia stimuleaza dezvoltarea tumorilor. Am avut o colega care dupa un tratament cu germeni de grau s-a umplut de furunculoza, nu stiu exact din ce cauza scot acesti germeni tot ce este mai rau, dar si Dr. Chirila ne-a spus la cursuri ca germenii de grau sunt foarte bogati in nutrienti care dezvolta si hranesc in ritm crescut tumorile maligne,pe langa restul de celule de tip embrionar. Adica fac mai mult rau decat bine.

Natalia spunea...

Interesant, Mari, nu am stiut! Ma gandesc insa in acelasi timp ca efectele apar la un consum repetat si regulat, nu la unul extrem de rar, pentru ca eu incerc sa alcatuiesc o alimentatie diversificata si sa folosesc tot alte ingrediente.
Cred insa ca excesele nu sunt bune, chiar daca e exces de un aliment bun in sine :).
Multumesc de informatie, o sa folosesc cat mai rar!

Anonim spunea...

Imi permit sa fac un comentariu (parere personala): germenii de grau stimuleaza dezvoltarea tumorilor maligne atunci cand acestea exista . Asta nu inseamna sa nu mai mancam germeni de grau pt ca facem ... cancer. Ca si cum ai zice sa nu mai mananci paine.
E adevarat, germenii de grau (graul in sine), contin complexul de vitamine B, vitamine B raspunzatoare de "hranirea" tumorilor maligne. O spun si dintr-o experienta personala: soacrei mele i-a fost interzis a lua complex de vitamine B la un diagnotic de cancer tiroidian (benign, de fapt).
Si, da, nici noi nu suntem adeptii exceselor, chiar daca par a fi "bune" (excese de orice fel :)!
Intelepciune in toate!