marți, 23 septembrie 2008

Sfântul iubirii şi al smereniei


Sfântul Siluan, pe care îl sărbătorim începând cu Vecernia din această seară, este pentru mine sfântul iubirii şi al smereniei. Este cel care m-a învăţat în primul rând, atunci când valul greutăţilor mă copleşeşte şi parcă nu mai văd mâna părintească a Domnului asupra mea, să îmi ţin mintea în iad şi nu deznădăjduiesc.

„Când sufletul vede pe Domnul, cât de blând şi smerit este, atunci se smereşte PÂNĂ LA SFÂRŞIT şi nu mai doreşte nimic aşa cum doreşte smerenia lui Hristos; şi cât timp va mai trăi sufletul pe pământ, nu va înceta să dorească şi să caute această smerenie neînţeleasă pe care n-o poate uita.
Doamne, cât de mult îl iubeşti tu pe om!“

„Dar cine nu iubeşte pe vrăjmaşi, acela nu poate cunoaşte pe Domnul, nici dulceaţa Duhului Sfânt.
Duhul Sfânt ne învaţă să iubim pe vrăjmaşi până într-atât încât sufletului să-i fie milă de ei ca de propriii noştri copii.
Sunt oameni care doresc vrăjmaşilor lor sau duşmanilor Bisericii pierire şi chinuri în focul iadului. Ei gândesc aşa pentru că n-au învăţat de la Duhul Sfânt iubirea lui Dumnezeu, căci cel ce a învăţat aceasta va vărsa lacrimi pentru întreaga lume.
Tu zici: "Cutare e un criminal şi e bine să ardă în focul iadului". Dar te întreb: "Dacă Dumnezeu ţi-ar da un loc bun în rai şi acolo ai vedea arzând în foc pe cel căruia i-ai dorit chinurile iadului, nu-ţi va fi milă de el, oricine ar fi, chiar dacă e un duşman al Bisericii?"
Sau vei avea şi tu o inimă de fier? Dar în rai nu e nevoie de fier. Acolo e nevoie de smerenie şi de iubirea lui Hristos, care ARE MILĂ DE TOŢI.”


Fragmente din Cuviosul Siluan Athonitul, „Între iadul deznădejdii şi iadul smereniei”

Sfântul Siluan să ne ajute să ajungem şi noi la această iubire!

Cei din Bucureşti se pot bucura în seara asta de privegherea care se face la Biserica Rusă (unde se află o părticică din moaştele Sfântului), priveghere care începe la ora 20 şi va dura până în jur de ora 2, încheindu-se cu Sf. Liturghie. Minunat!

Despre Sf. Siluan a apărut şi în ultimul număr al Apostolatului un articol foarte frumos, o sinteză a vieţii lui:
Sfântul Siluan - sfântul smereniei

Alte resurse:
Bucură-te, Părinte Siluane, ardere nestinsa de iubire în rugăciunea pentru lume!
Natalia

2 comentarii:

Cuvinte din umbra spunea...

Eu am fost nitel, vreo 2 ore la slujba! A fost frumos! Si a trecut f repede timpul...:D Sfinte Siluane, roaga-te Lui Dumnezeu pentru noi!

Natalia spunea...

O, ce frumos! Tare duc dorul unei slujbe la Biserica Rusa... :)
Pomeneste-a si pe mine, Lv, cand mai ajungi!
Bucurie!