duminică, 12 octombrie 2008

Prima paine la aparat

M-a convins Irina să îmi iau aparat de făcut pâine. Am aşteptat o bucată până am alocat fondurile necesare, dar iată că săptămâna trecută (deşi prinsă cu Apostolatul) am făcut prima pâine. Am sărit peste sfatul constructorilor de a-mi deprinde aptitudinile de folosire cu o "paine de baza" si am sarit direct la paine integrală. Iată cum face el, drăguţul, toată treaba: Excelentă! Gata cu afânătorii şi E-urile inerente pâinii de cumpărat!
Natalia

21 de comentarii:

Irina spunea...

felicitari pentru achizitie! ma bucur ca esti multumita.Eu am facut azi una cu seminte

Marilena spunea...

Natalia, sa-l stapaniti sanatosi!
Eu nu am facut tot timpul paine, insa la nevoie am descoperit ca painea aceea foarte rapida dureaza mult mai putin decat celelalte feluri si m-a salvat de cateva ori...
Plus ca este mult mai sanatoasa, mai ales daca ai faina fara chimicale, din aceea facuta la tara la moara din grau curat. Cea cumparata se spune ca nu-i chiar curata.

niko spunea...

Da !!!!!
Paine cu gust adevarat de paine care se poate felia !!!!!
Sa o stapanesti sanatoasa! Si pe mine m-a convins Irina si nu regret deloc. Am amortizat de mult pretul aparatului. E grozava din toate punctele de vedere!

Natalia spunea...

Irina, cu seminte as fi facut si eu, dar am zis sa nu ma aventurez chiar din prima, mai ales ca am vazut ca trebuie sa o urmaresti cand face bip :) sa bagi semintele. Eu am fost cu Apostolatul saptamana asta si numai de urmarit bipuri nu imi ardea...
Asa m-am dus din cand in cand sa vad in ce faza este. Dar urmatoarea e sigur cu seminte!

Natalia spunea...

Mari, multumim! Multumesc de pontul cu faina, nu stiam... :( Eu folosesc din comert, dar totusi pun putina, pt.ca intotdeauna completez cu integrala si cu faina de secara, pe care le iau de la naturisti.

Niko, asa e! Eu cand am facut prima data paine (la cuptor, ca nu aveam masina), mi se parea asa de buna ca mi se parea ca ii stric gustul daca o mananc cu altceva :). Dorinta mea e sa incerc cu cartofi, dar trebuie sa mai testez, pt.ca nu am vazut prin retetele de la ei...

Anonim spunea...

Doamne ajuta!

Nu prea inteleg cum ati scapat de e-uri si afanatori sau amelioratori. Pai de asta scapati numai daca aveti faina proprie de la moara. Altfel faina din comert are toate cele de mai sus.
Cu aparatul este intr-adevar o afacere buna. Painea iese bine si de calitate. Consumul nu este exagerat. Si noi avem aparat si facem cand avem timp.

Adrian Tarniceru

Natalia spunea...

Asa este, nu am scapat. Pur si simplu nu stiam ca si faina este tratata, deci nu am scapat, doar am mai redus din cantitate... Faina integrala care se gaseste la naturisti e si ea tratata, stiti cumva?
Multumesc de vizita si va mai astept cu comentarii!
Toate cele bune va doresc, Doamne ajuta!

Anonim spunea...

Trebuie sa-i intrebati pe cei care vand la magazinul naturist cu pricina cum stau cu tratarea fainii, sau sa tratati cu un taran get beget care duce graul la moara. Noi cam asa facem.
Ca o paranteza cica naturistii nu recomanda zaharul, dar iti vand fructe confiate la greu care sunt superdulci si care ghici de ce sunt asa de dulci.

Adrian Tarniceru

PS Inca nu am timp sa vizitez site-ul dvs. dar sper sa imi fac. Asa la prima vedere imi place foarte mult.
Emana caldura.

Deocamdata eu lucrez la:

psaltika.xhost.ro

poate intrati sa vedeti despre ce e vorba.

Ioana spunea...

faina din comert e tratata si de regula provine oricum din culturi tratate, dupa cate stiu. cum s-a spus, doar cea facuta la moara, din graul de pe-o tarla care stii tu ca nu a fost tratata chimic e curata. mie painea din Ardeal chiar imi place, fata de ce am mai gasit prin alte zone din tara.. dar cred ca la aparat e si mai buna si poti avea oricum ce combinatie vrei, oricand. deci felicitari pentru achizitie. Abia astept sa gust si eu o felie din productie;)

Natalia spunea...

Tot meditand la subiectul paine/faina constat ca, cel putin in zona noastra, cred ca imi este imposibil sa fac rost de faina curata. Pentru ca si 'taranii' nostri isi trateaza la greu culturile...
Ma bucur ca va place blogul, chiar si asa, doar la o prima vedere, si sper sa va placa si la o a doua...
Am fost si eu impresionata de ce am gasit pe psaltica.xhost.ro, e o initiativa excelenta! Eu nu cred ca ma incumet, pt.mine si 'cuntanul' care se canta la noi, in Ardeal, e destul de dificil... Insa sotului meu i s-a parut tentanta ideea!
Spor deci pe mai departe in cele bune va doresc!

Natalia spunea...

Ioana, multumim! Asa e, e si mai buna la aparat si tot de combinatii sunt incantata si eu. Te astept cu drag la o painica, chiar daca asta inseamna scoaterea din uz a malaxorului Amion :)

Mimi spunea...

Yum, fresh baked bread is such a blessing! Enjoy!

Your blog is beautiful!

Natalia spunea...

Indeed it is, Mimi, a real blessing!
Thank you (yours too) and thank you for your visit! I'm sorry I don't have the time to write some words in english too, but if you have questions, please ask!

Elena spunea...

Natalia, ma bucur ca ai reusit sa achizitionezi aparatul (eu l-am trecut pe o lista adresata lui Mos Craciun, pe langa jucariile copiilor;) poate nu isi da seama si o gasesc sub pom)! Noi avem faina multa la tara, am sa intreb daca trateaza ai mei graul si secara.

Natalia spunea...

Elena draga, chiar sunt curioasa ce zic ai tai! Ca eu am ajuns la concluzia ca devine din ce in ce mai greu sa mananci darul lui Dumnezeu ca atare. Ca omul si-a cam pus amprenta peste tot... :(

Ana-Maria spunea...

Tare frumos blog am mai gasit! Multumim ca existati! Eu nu-mi doresc masina de facut paine, prefer framantatul cu rugaciune si multa liniste, asteptarea lunga pana creste aluatul sus la nori si apoi mirosul incredibil de paine venind dinspre cuptor. Am auzit ca lumea-i incantata de masinaria asta, io ma incapatanez sa pastrez traditia (cine stie cat m-o mai tine elanul:)) Plec pe 6 in pelerinaj la Sfantul Nectarie in Eghina si ma voi stradui sa spun o rugaciune si pentru situatia cu procesul neplacut. Doamne ajuta si multa sanatate va doresc!

Natalia spunea...

Ana-Maria draga, bine ai venit! Ma bucur sa te cunosc si ma bucur si pentru dragostea ta de a framanta painea cu gandul la Domnul! Daca iti permite timpul, pastreaza traditia! Eu tot ca de la Dumnezeu o primesc si prin intermediul aparatului (e adevarat ca nu e acelasi lucru, insa gandul la Dumnezeu transforma lucrurile). Si sa stii ca si miroase, umple casa!
Multumim din suflet pentru rugaciuni, mare binecuvantare pelerinajul la Sf. Nectarie. Noi o sa fim tot in pelerinaj la casa Sfantului, insa la doar 8 km de noi, la schitul de la Sinca Veche. Avem si noi o particica mica din sfintele moaste si mergem cu icoana si oamenii din sat.
Drum bun si cu folos, Sfantul sa te ocroteasca!

ana-maria spunea...

Multumesc pentru urari si gandul bun! As avea o intrebare, poate ma poti ajuta, draga Natalia (pentru ca e pentru prima oara cand plec intr-un pelerinaj): e frumos din partea mea sa cer vata cu ulei din candela de la Sfantul? Sau o sa dea un monah fiecaruia dintre noi? Tare imi doresc sa nu dau cu bata-n balta. Multumesc pentru raspuns in avans. Doamne ajuta!

Natalia spunea...

Parintele meu a fost la Sfantul in Eghina, si am inteles ca nu este o candela de unde poti sa iti iei tu (cum am vazut la Sf. Ioan Rusul), insa exista la pangar. Daca cumperi ceva primesti gratuit, daca nu poti sa ceri si lasi cativa banuti.
te imbratisez cu drag si poarta-ne si pe noi in rugaciune! Doamne ajuta!

ana-maria spunea...

Am revenit din pelerinaj, te-am trecut in pomelnic la Manastirea Sf. Nectarie din Evia, sa ne rugam sa ne auda Sfantul rugaciunile si sa se milostiveasca Dumnezeu de noi toti. La pangar pui cativa banuti si primesti mir plus sticle goale pentru aghiasma. Am primit 3 miruri la 2 euro. Doamne ajuta!

Natalia spunea...

Multumesc mult, Ana-Maria, Domnul sa iti rasplateasca dragostea!