sâmbătă, 6 martie 2010

Sursă de calciu în post: drobul de hrişcă

Hrişca este energetică şi nutritivă, una din cerealele cele mai bogate în calciu. Conţine proteine, lipide, magneziu, fier, zinc, seleniu. Ajută la întărirea oaselor şi a danturii, la eliminarea toxinelor din organism. Datorită lipsei de gluten poate fi consumată de cei cu intoleranţă la acesta.
Eu o folosesc ca şi drob, după reţeta următoare:
  • 250 g hrişcă
  • 2 bucăţi praz
  • 1 pătrunjel
  • 1 morcov
  • 1 ţelilnă
  • gulie
  • nucă
  • multă verdeaţă (pătrunjel, mărar)
  • usturoi, sare, piper
  • ulei (opţional)
  • 1 cană făină integrală

Hrişca se spală bine şi se lasă la înmuiat câteva ore. Se scurge păstrându-se apa în care a stat, apoi se pasează puţin. Se adaugă legumele rase mărunt şi prazul tăiat bucăţele, usturoiul pisat, verdeaţa tocată, sare, piper şi, dacă vreţi, puţin ulei. Se amestecă cu făina integrală şi câte puţin din apa rămasă de la hrişcă, astfel încât să fie o compoziţie cât de cât legată.


Se pune în două tăvi de chec (se îndeasă bine, ca să nu rămână goluri).


Se dă la cuptor până se rumeneşte.



Alte reţete de post cu hrişcă găsiţi aici:
Turte din făină de hrişcă
Pâine cu făină de hrişcă
Salată de avocado cu hrişcă
Mâncare de hrişcă cu ciuperci

Natalia



2 comentarii:

Ramona spunea...

nu am mâncat niciodată.
voi încerca:)
multumesc.

Natalia spunea...

cu drag şi bucurie :)