marți, 18 decembrie 2007

Cuviosul Daniil Sihastrul

Astazi il praznuim pe Cuviosul Daniil Sihastrul, un sfant pe care l-am cunoscut si eu mai bine abia vara asta, cand am ajuns si noi in minunata Moldova...

Cuviosul Daniil Sihastrul s-a născut la începutul secolului al XV-lea, într-un sat din apropierea oraşului Rădăuţi. La vârsta de 16 ani a fost călugărit cu numele David la Mănăstirea Sfântul Nicolae din Rădăuţi. După un timp, dorindu-si o viata de rugaciune in liniste, s-a retras la Schitul Sfântul Lavrentie de lângă satul Vicovu de Sus, unde a primit numele de Daniil. Dorind o viata cu adevarat “pustniceasca”, departe de lume si de framantarile ei, se retrage apoi in apropiere de localitatea Putna de astazi, unde care gaseste o stanca, în care a dăltuit un paraclis. Chilia se afla cam la 1 km de Putna si se mai văd acolo si astazi altarul in care slujea si locul in care se odihnea, sapate in piatra. Vestea despre marele sihastru s-a raspandit repede in zona, iar la Cuviosul veneau multi credinciosi. Asa a ajuns aici si Ştefan cel Mare în anul 1451, după uciderea tatălui său, pustnicul Daniil proorocind că în curând va deveni domnitor al Moldovei, ceea ce s-a şi întâmplat în anul 1457. Traditia spune ca la indemmul lui a construit domnitorul Moldovei Manastirea Putna.

In timpul domniei sale, Stefan cel Mare il cauta de multe ori pe Cuviosul Daniil, cerandu-i sfatul la vreme de cumpana, iar la moartea mitropolitului din vremea aceea, se hotaraste impreuna cu boierii ca sihastrul Daniil sa fie noul mitropolit. Acesta insa, afland, si-a parasit chilia si s-a mutat intr-o alta chilie pe malul apei Voronet. Aici continua viata pustniceasca de post si rugaciune, dar primeste si foarte multi oameni care veneau pentru rugaciunile lui si pentru sfaturi, printre care si domnitorul Stefan. La Voroneţ îl vizitează acesta după înfrângerea de la Războieni din 1476, cand Sfantul îl sfătuieşte să continue luptele cu turcii, prevăzând că va birui, ceea ce s-a şi întâmplat. În amintirea acestei victorii, în anul 1488 Ştefan cel Mare construieşte Mănăstirea Voroneţ, în apropierea chiliei sfantului. După sfinţirea mănăstirii, acesta se mută de la chilie în mănăstire. Aici îşi petrece ultima parte a vieţii, până în anul 1496, fiind înmormântat în biserica Mănăstirii Voroneţ.

In pelerinajul nostru prin Moldova, am ajuns si la chilia Sfantului de langa Putna, si la Voronet.

Chilia

Altarul unde Sfantul slujea Sf.Liturghie

3 comentarii:

Cristian Dima spunea...

As vrea sa aflumai mult despre acest Sfant. Misepoate recomanda o carte, inainte de un pelerinaj la chilia in care s-a nevoit in timpul vietii?
Multumesc!

Natalia spunea...

O carte anume eu nu stiu, o sa ma mai interesez... Pana atunci insa destul de multe despre Cuviosul Daniil se pot citi aici:
http://www.sfantuldaniilsihastrul.ro/sf_daniil.html

Natalia spunea...

Patericul romanesc, scris de Parintele Ioanichie Balan, contine cateva pagini dedicate vietii, faptelor si cuvintelor de invatatura ale Sf. Daniil Sihastrul.
Sper sa va fie de folos informatiile.