vineri, 10 februarie 2012

Părintele Ilie Moldovan a plecat la Domnul

Un om care emana sfinţenie, care slujea (şi Sfânta Liturghie, şi pe aproapele) cu toată fiinţa lui. Un om căruia îi sărutam mâna ca şi când aş fi sărutat sfinte moaşte. Pentru mine întruchipa sufletul românesc, despre care Ioan Ianolide zicea că are trei componente: creştin, român şi om. Da, era un creştin profund, un român autentic şi un Om plin de har. Simţeai harul doar stând în preajma lui.
Dumnezeu să îl odihnească cu sfinţii Săi!
N.


La Mănăstirea Recea (jud. Mureş), vara lui 1997
http://www.mitropolia-ardealului.ro


Pr. Prof. Dr. Ilie Moldovan s-a născut la Albeşti (jud. Mureş), a absolvit Agronomia la Cluj, apoi Teologia la Cluj şi Sibiu. A fost inginer agronom, preot paroh în Lisa (Ţara Făgăraşului) şi Daneş (Prot. Sighişoara) şi apoi cadru universitar la facultatea de Teologie din Sibiu.

Articole:


Cuvinte la despărţire:
"activitatea sa didactică şi editorială a afirmat faptul că teologia nu e exclusiv o activitate mentală, o simplă ramură a ştiinţei; ea reclamă în chip firesc viaţa duhovnicească, orice dihotomie între teologia academică şi experienţa ascetico-mistică fiind eronată şi riscantă."
L-am cunoscut încă din anii studenţiei la Institutul Teologic de Grad Universitar din Sibiu ca pe un dascăl ce se identifica întru totul cu materia pe care o preda studenţilor săi, şi anume morala creştină. A fost un profesor care nu a făcut niciodată compromisuri şi care căuta să dăltuiască în sufletele învăţăceilor uriaşa responsabilitate a preoţiei, ca slujire a lui Hristos şi semenilor.
La Sfântul Altar al Capelei mitropolitane din Sibiu, unde slujea mereu Sfânta Liturghie, era întotdeauna transfigurat şi trăia cu intensitate misterul credinţei, integrându-l în cosmosul liturgic de care vorbea atât de mult. Vocaţia sa de preot părintele Ilie Moldovan a simţit-o puternic, tocmai de aceea a trăit-o la justa ei valoare, transmiţând acelaşi sentiment şi ucenicilor săi ce-i vor purta o vie recunoştinţă

Lupta lui pentru adevăr, viaţă şi mântuire să dăinuiască şi să lucreze în toţi cei care l-am cunoscut; rodind aceleaşi roade ca ale sfinţiei sale vom arăta că slujirea dânsului ca preot şi profesor nu a fost zadarnică.
Mă rog ca odihna la care Domnul îl va aşeza să fie o veşnică alergare alături de sfinţi pentru a ne convinge pe noi, cei tari în cerbice, că timpul mântuirii e scurt şi nu ajunge timpul unei vieţi nici măcar să gândim la mântuire, darămite s-o lucrăm. Timpul e doar pentru noi , mântuirea e veşnică.
Pr. Nicolae Bărăgan



Programul de prohodire:
Părintele Ilie Moldovan va fi însoţit, în aceste zile, începând cu seara de vineri, 10. 02. 2012, în capela Facultăţii de Teologie sibiene, unde va fi privegheat de studenţi şi profesori până în zorii zilei de sâmbătă, când trupul său neînsufleţit va fi depus în Catedrala Mitropolitană din Sibiu.
Sâmbătă, 11 februarie a. c., începând cu ora 08:00, în Catedrala Mitropolitană, va avea loc Sf. Liturghie, urmată (ora 11:00) de slujba prohodirii, cu participarea ÎPS Dr. Laurenţiu Streza, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului.
Înmormântarea va avea loc duminică, 12 februarie a. c., după Sf. Liturghie, la Albeşti (jud. Mureş), locul de naştere al Părintelui.
Dumnezeu să îl odihnească, în ceata drepţilor, şi pe preotul, părintele şi profesorul nostru Ilie…
Site-ul Mitropoliei Ardealului

[edit, vineri ora 23.25]

Capela facultăţii, în seara asta...

În fotografie, Părintele Ilie ţinând în mână Potirul. Nu se putea mai reprezentativ. Viaţa lui a fost o Euharistie.

10 comentarii:

Anonim spunea...

Dumnezeu sa-l odihneasca!

Marianna spunea...

Îţi mulţumesc, dragă Natalia, pentru rânduri...Domnul să-l aşeze în Raiul bucuriei pe dragul noastru părinte şi profesor!

Anonim spunea...

parinte profesor sa te aseze Mantuitorul nostru Iisus Hristos in lumina si caldura raiului ceresc

condoleante familiei

au trecut 18 ani de cand am terminat facultatea de teologie si parintele profesor este atat de viu in memoria mea
DUMNEZEU SA-L IERTE!

Cristina spunea...

Vesnica lui pomenire ! Ce frumos a spus IPS Laurentiu ca teologhisirea se imbina numai cu trairea duhovniceasca!

Anonim spunea...

Doamne ajuta Natalia,

Iti urmaresc cu drag blogul, prin intermediul caruia am invatat multe lucruri frumoase. De asemenea am ajuns si la Sf Nectarie La Sinca veche si a fost minunat. Eu sunt din Bucuresti dar avnd dragoste de sfantul am vrut sa-l vizitez si la Sinca Veche.

Te invit sa-l cunosti pe Sfantul Mare Mc Efrem cel Nou din Grecia, canonizat anul trecut pe 5 mai, este un sfant Grabnic ajutator, cald si bland.

http://tacereinima.blogspot.com/2012/02/descoperirea-moastelui-sfantul-efrem.html

O zi binecuvantata!

Oana.

Natalia spunea...

Dragă Oana, mulţumesc mult!
E tare interesant ce se întâmplă. De curând mama mea a primit o cărticică cu viaţa Sf. Efrem pe scurt şi acatistul (sau paraclisul lui); acum îmi semnalezi tu şi cu această ocazie, văzându-i icoana, descopăr că noi o avem în casă, însă crezând că este Sf.Efrem Sirul. Hmmm :)
Mulţumesc încă o dată!

Anonim spunea...

Da si eu mi-am cumparat cartea cu viata Sfantului si scrie ca doreste ca sa fie cunoscut de lumea intreaga pentru ca este grabnic ajutator. De asemenea am descoperit ca este foarte bun prieten cu Sf Nectarie deoarece i s-a aratat in vis unei maicute Sf Nectarie alaturi de Sf Efrem pe care nu-l cunostea.

Minunat este Dumnezeu intru sfintii sai.

Sa ai o zi binecuvantata!

Natalia spunea...

Da, absolut minunat!
Mulţumesc, la fel şi tu!

Cristina spunea...

Si eu am primit de curand de la o prietena o carte "Noi minuni ale Sfantului Efrem . Minuni cu copii nascuti si nenascuti". Acolo se relateaza, intr-adevar, mari minuni savarsite de acest Sfant (sec. XIV)Fie ca acest Sfant sa ne aiba in paza si pe noi toti!

Natalia spunea...

Amin!