- 1 l lapte
- 1 unt topit şi răcit (în reţeta originală e margarină, dar noi nu consumăm această aberaţie culinară din plastic, aşa că am înlocuit cu unt)
- 6 ouă
- 250 g zahăr
- 1 esenţă vanilie (sau rom, după preferinţe)
- 9 linguri făină
Se freacă (sau, mai simplu, se mixează) gălbenuşurile cu zahărul, adăugându-se esenţa, untul topit şi răcit, făina şi laptele.
Se bat albuşurile spumă şi se toarnă peste compoziţie amestecându-se uşor, apoi se toarnă într-o tavă unsă şi tapetată. (E nevoie de o tavă mare. Dacă e şi înaltă e şi mai uşor de manevrat, pentru că la introducerea in cuptor avem o compoziţie lichidă)
Se dă la cuptor 10 minute la foc mare şi 40 de minute la foc mic.
Se face extrem de uşor şi repede (aşa cum îmi plac mie reţetele :) ) şi este foarte gustoasă. Se numeşte „fantomă” pentru că, deşi în tavă se pune o singură compoziţie, când este gata apar 3 trei straturi: făina formează o foaie, laptele şi gălbenuşurile o budincă, iar albuşurile se ridică deasupra ca o glazură:
Natalia
17 comentarii:
o, dar ce buna e;)) si mama o face, e delicioasa.
nu stiam ca-i spune asa, noi ii ziceam "prajitura de la tanti L"
hihi
bine ca mi-ai amintit de ea, sambata sper sa o facem din nou, nu am mai mancat demult.
acum am aflat ca prăjitura asta mai are un nume: "cremes nemtesc".
O fi asa sau nu o fi, nu știu :)
credeam ca ii zice „fantoma” fiindca dispare imediat din farfurie :))
arata foarte apetisant
Ramona, si eu o fac inca din liceu, dar am dat un search pe net si am vazut ca nu e (cel putin cu aceasta denumire), asa ca m-am gandit sa o pun eu :).
Daca ii zice si 'cremes nemtesc' bine ii zice, si eu m-am gandit ca e ca un cremsnit, doar ca muuult mai simplu de facut :).
Irina, la explicatia asta nu m-am gandit :)). Da, e super buna!
Vaaai, tb. sa o fac neaparat!
Multumim, Natalia, pentru idee; as face-o si eu. Fara praf de copt sau bicarbonat? Multumim !
Alina, astept impresii! :)
Cristina, fara. E cat se poate de simpla. Cu drag!
e minunata! am mancat-o mai de mult de la soacra mea.
imi permit sa fac o precizare pt buna reusita, ca sa nu mai pateasca si altii ce am patit eu: la aceste cantitati e nevoie de o tava mare si adanca, aluatul fiind f lichid inainte de a fi bagata la cuptor
Irina, asa este, am uitat sa spun de tava. Eu am folosit tava mare, dar nu inalta. E insa mai practic daca e si inalta. Multumesc de precizare, am adaugat si in reteta!
Nu cumva se coace cu tava , la bain -marie , ca la crema de zahar ars ???
Zic shi eu
daca este lichida compozitzia , shi se alege asha pe straturi /
Poate se pune tava , in aolta tava cu apa fierbinte ./
Doamne ajuta !
Shi multzumesc ptr. tot ce scrietzi Proteasa Natalia , ma incanta , shi am multe de invatzat ..
sarut mana ,
Rodica-Shtefania ( bonava de cancer shi diabet )
stefania-rodica@yahoo.com
Nu cumva se coace cu tava , la bain -marie , ca la crema de zahar ars ???
Zic shi eu
daca este lichida compozitzia , shi se alege asha pe straturi /
Poate se pune tava , in aolta tava cu apa fierbinte ./
Doamne ajuta !
Shi multzumesc ptr. tot ce scrietzi Proteasa Natalia , ma incanta , shi am multe de invatzat ..
sarut mana ,
Rodica-Shtefania ( bonava de cancer shi diabet )
stefania-rodica@yahoo.com
Nu, nu se face la bain-marie. Eu nici crema de zahar ars nu o fac asa.
Doamne ajuta, cu drag!
Am facut aseara prajitura "Fantoma" dupa reteta ta. A iesit de vis. Multumesc mult pentru idee! Doamne ajuta in toate!
Cristina, ma bucur ca ai reusit in sfarsit sa o faci! :)
Cu mult drag, Doamne ajuta!
Arata foarte bine prajitura si as vrea sa o fac si eu...o singura intrebare am...cate gr are pachetul de unt si ce fel de unt ai folosit(cat de gras era)..Doamne ajuta!
Wett, un pachet obişnuit (200 g din câte ştiu), iar la grăsime... habar n-am :). Eu am adaptat oricum reţeta, pt.că originalul are margarină. Cred deci că îţi va ieşi cu orice fel de unt.
Mult spor, Doamne ajută!
eu stiam ca i se spune "prajitura inteligenta" :D
Trimiteți un comentariu