vineri, 23 octombrie 2009

Coronita pentru Sfantul Nectarie

M-a rugat cineva să îi explic cum am făcut coroniţa pentru Sfântul Nectarie, cu ocazia primiri părticelei din sfintele lui moaşte la noi în sat. M-am gândit să fac acest lucru pe blog, poate mai foloseşte cuiva.

În primul rând trebuie să vă spun că nu am intenţionat eu să fac coroniţa şi nu sunt nicidecum o pricepută în ornamente florale. Înainte de venirea Sfântului am plecat la Făgăraş, cu gândul să comand coroniţa la o florărie. Nu am reuşit însă, din diferite motive (ba nu puteau pe moment, ba mai târziu, ba deloc etc). Însă în prima florărie în care am intrat, doamna m-a întrebat de ce nu o fac eu. Am zâmbit şi am plecat mai departe :). Pe drumul dintre florării (mai ales după ce continuam să fiu refuzată) m-am gândit că probabil Sfântul chiar vrea să o fac eu. După câteva alte eşecuri am renunţat, însă cu convingerea că dacă aşa vrea Sfântul, el mă va şi ajuta să o fac. M-am întors deci la prima florărie, unde doamna respectivă m-a încurajat din nou, mi-a dat cantitatea de flori necesară (de care eu nu puteam să îmi dau seama :D ) şi mi-a dat câteva indicaţii.

Elemente de bază:
  • - crizanteme (după părerea mea sunt cele mai indicate, pt.că rezistă mult fără apă)
  • - gard viu (eu recomand pe cel cunoscut ca „buxus”, tot pt.că este foarte rezistent; la această primă coroniţă eu am pus şi un alt fel de gard viu, dar acela s-a uscat imediat)
  • - floarea miresei (aşa se numeşte pe la noi, e o floare albă, măruntă, destul de rezistentă şi ea - o puteţi vedea în poza alăturată, împreună cu crizantemele) - se găseşte în florării
  • - o sârmă subţire şi moale, uşor de manevrat

Opţional: la coroniţa Sfântului Nectarie eu pus şi lăcrămioare (era vremea lor); au dat un parfum deosebit, însă s-au uscat repede.

Asamblare: se ia o rămurică de gard viu, una de floare miresei şi o crizantemă şi se leagă cu sârmă (tăiaţi-o la o lungime cam triplă faţă de cât vreţi să fie lungimea coroniţei, iar dacă totuşi vi se termină, înnădiţi cu o altă bucată, în continuare). Se adaugă un alt bucheţel de buxus+floarea miresei+crizantemă, dând roată strâns cu sârma şi tot aşa.

La sfârşit se închide:


Foarte important: Persoana pentru care facem coroniţa (sau orice aranjament), fie că e un sfânt, o sfântă, Sfinţii Arhangheli sau Însuşi Domnul sau Maica Sa, sunt de mare ajutor nepriceperii noastre. De aceea este bine să avem în apropiere o icoană, eventual şi o candelă aprinsă, iar în timpul lucrului să ne rugăm.


Astfel ceea ce mie mi s-a părut de nefăcut (nu am o îndemânare deosebită) a ieşit o minunăţie lăudată de multă lume :). Nu mă sfiiesc să o spun, pentru că nu am făcut-o eu (vai şi amar de ce ar fi ieşit :) ), ci doar mi-am împrumutat mâinile Sfântului Nectarie.

Natalia

11 comentarii:

Diana Maria spunea...

Foarte frumos!... şi articolul şi coroniţa. Într-adevăr, dacă avem încredere în Dumnezeu şi în Sfinţii Săi nimic nu ne poate părea cu neputinţă.
Felicitări!

Alina spunea...

Natalia, eu eram deja cititoarea blogului tau atunci cand au fost aduse particelele Sf. Nectarie la voi in sat. Si eu am crezut la fel : Sfantul chiar vroia sa faci tu coronita :)

Natalia spunea...

Diana, multumesc, ma bucur sa te cunosc, mai ales ca esti din Sibiul facultatii mele... :)

Alina, nu stiam ca esti asa 'veche' :). Ma bucur ca imi impartasesti uimirea in fata chipului minunat in care lucreaza Sfintii!

Diana Maria spunea...

Natalia, ai terminat de mult facultatea? Mă gândesc că Teologia... Şi soţul meu a terminat Teologia aici, iar eu... am făcut o încercare de doi ani.

Natalia spunea...

In 2001, iar parintele meu in 2000. Ne cunoastem? :)

Diana Maria spunea...

Nu cred, noi suntem mai "mici" (2007...foarte mici :)). Dar cu siguranţă avem cunoştinţe comune (poate Rafila Şovre? - cred că ea a terminat pe atunci).

Natalia spunea...

Nu, nu o stiu. Panoul nostru (2001) este primul pe dreapta pe culoarul spre capela, in caz ca ai drum. :)

Diana Maria spunea...

Inseamna ca ai fost colega cu Simona Nicoleta (parca ea spunea ca are tabloul acolo). O sa ma uit cand voi trece pe la capela (probabil la conferinta lui Klaus Kenneth :))

Natalia spunea...

Am avut cateva colege pe nume Simona. Simona Nicoleta si mai cum?

Geanina spunea...

Doamne ajuta Natalia!

La fel ca toata lumea si eu m-am minunat cat de frumos a fost darul si lucrarea Sfantului Nectarie. E tare frumoasa coronita pe care ai facut-o! :)

Atat de frumoasa incat ne-a incurajat ca, impreuna cu niste bune prietene, sa pregatim o coronita asemanatoare pentru ziua Sfantului Grigorie Palama, cand este hram la noi la biserica.

De aceea voiam sa te intrebam - cam cate flori ai folosit pentru coronita? (crizanteme, floarea miresei, gard viu)
Nu prea stim cum sa ne organizam.

Multumim mult,
Geanina

Natalia spunea...

Doamne ajuta, Geanina draga!
Ma bucur de gandul vostru! Numarul florilor depinde de lungimea coronitei (deci marimea icoanei), dar si de bogatia de floricele care sunt pe un fir. Eu prefer tipul de crizantema din pozele de mai sus pentru ca are in jur de 10 floricele pe un fir, spre deosebire de altele, mult mai sarace. Iar icoana Sfantului Nectarie de la noi are 28/35 cm.
In acest caz eu am folosit cam 5-6 fire de crizanteme din acestea bogate si vreo 2-3 de floarea miresei. Gardul viu nu as sti in ce anume sa il apreciez... :)
Pentru inceput, pana va dati seama ce si cat va trebuie, puteti sa luati 1-2 fire in plus, mai bine mai faceti inca o coronita mica pentru o alta icoana decat sa nu va ajunga.
Sfantul Grigorie sa va indrume mainile si sa va lumineze sufletele, va imbratisez cu mult drag si astept vesti de la voi! Bucurie!