vineri, 21 august 2009

Casa in care s-a nascut Parintele Staniloae

Astăzi am participat la un eveniment deosebit pentru sufletul meu: inaugurarea Casei Memoriale „Dumitru Stăniloae” din Vlădeni, casa în care s-a născut, a copilărit şi a revenit mereu Părintele Dumitru Stăniloae.
A fost un subiect dureros pentru mine, pentru că până nu demult ea arăta jalnic. Am fotografiat-o în decembrie, anul trecut, pentru a vă vorbi despre ea. Însă nu am reuşit.


Mai multe imagini despre cum arăta locul atât de iubit de Părintele, cu care noi toţi ne lăudăm, dar de casa căruia nu am reuşit să ne îngrijim, găsiţi pe blogul unui om care a luptat mult pentru aceasta: Răzvan Ionescu.
După ceva "polemici" în spaţiul virtual ne-am cunoscut şi personal, iar azi am avut marea bucurie de a participa împreună la împlinirea visului de a vedea restaurată casa natală a mult iubitului Părinte Dumitru.
Sunt fericită că vă pot oferi următorul reportaj în imagini şi Îl rog pe Domnul să pomenească osteneala truditorului Său, părintele paroh Ionuţ Ilea:



Iată şi primul cuvânt din cartea de onoare, scris de părintele patriarh Daniel. (clic pentru a putea citi)


Şi mesajul doamnei Lidia Stăniloae, scris special pentru această ocazie şi pentru casa părintească de acum restaurată şi redeschisă vizitatorilor, mesaj care evocă locul numit „acasă” de către familia Stăniloae. (clic pentru a putea citi)


Sper că v-a fost drag să călătoriţi împreună cu mine la Vlădeni şi nu ocoliţi locul când aveţi drum prin zonă. Satul se află chiar la DN1, nu departe de Braşov. Voi reveni sper cu amănunte despre cum şi când poate fi vizitată.
Natalia

[edit 24 august] Revin cu amănuntele despre vizitarea Casei Memoriale "Dumitru Stăniloae". Dacă aveţi drum prin Vlădeni şi doriţi să vizitaţi casa în care s-a născut Părintele Stăniloae, sunaţi la părintele paroh Ionuţ Ilea (tel. 0741/031534, 0723/838933). Părintele Ionuţ are cheia muzeului şi vă va fi ghid cu mare drag.

12 comentarii:

Anonim spunea...

Doamna preoteasa Natalia,ingaduiti-mi sa va corectez:truda si osteneala a fost a parintelui protopop de Bran-Zarnesti,pr Coltea Gheorghe,care a primit de la IPS Laurentiu ascultarea de a reface casa parintelui Dumitru Staniloae.Bineinteles ca parintele a lucrat prin oameni si un merit deosebit are si parintele paroh Ionut Ilea,dar tot ceea ce ati vazut acolo a fost gandit si pus la punct pana la cel mai mic detaliu de parintele Coltea!
Am fost si eu azi acolo si am simtit prezenta parintelui Dumitru.Dumnezeu sa il odihneasca!
Ma iertati!

Natalia spunea...

Anonim, si dumneavoastra sa ma iertati, dar cred ca pot sa ma rog pentru a cui osteneala am simtit-o eu in ultimele multe luni de zile. In plus, daca ati fost acolo, cred ca suntem amandoi de acord ca parintele protopop si-a primit deja laurii meritati.
Toate cele bune, Domnul sa va binecuvanteze si sa va rasplateasca dragostea pe care o aveti pentru parintele Coltea!

Anonim spunea...

Doamna Preoteasa Natalia,nu ii port dragoste parintelui Coltea :)!Doar am vrut sa va impartasesc ceea ce stiam,atat!

Natalia spunea...

Eu sper ca aceasta dezicere sa nu fie adevarata, si totusi sa ii purtati macar o dragoste crestineasca, pentru ca e porunca de la Domnul.
Desi nu prea obisnuiesc sa vorbesc cu oameni care nu se prezinta, o sa incerc sa va dau niste explicatii, pentru ca si eu vorbesc tot din ce stiu. Acest blog este personal, deci subiectiv. Daca as fi scris un articol as fi mentionat obligatoriu pe toti cei care au contribuit la vindecarea acestei rani care a durut multa vreme: casa Parintelui Staniloae. Aceasta postare insa nu este un articol, deci am dreptul sa fiu subiectiva. Stiu foarte bine ce a facut parintele Coltea, va rog sa ma credeti. In ochii mei insa valoreaza mai mult munca palmasului care si-a pus inclusiv spatele (la propriu vorbesc) la restaurarea acestei case.
Avand in vedere ca parintele Coltea a primit toate laudele in cadrul evenimentului, mi-am permis sa ma rog, cu voce tare, pentru cei mai de jos, uitati de lume dar vazuti de Dumnezeu.

Anonim spunea...

Ma prezint atunci :):Irina!Dar deoarece nu am blog imi este mai usor asa..anonim:))!
Dragoste crestineasca port oricarei fiinte create de Dumnezeu!Nu tin ura in sufletul meu.Si nu stiu de ce ziceti ca parintele Coltea a primit toate laudele,in afara de d-nul primar din Dumnbravita care a amintit si de parintele Ilea,nimeni nu a zis nimic de pr Coltea!Si tot parintele Coltea a propus ca parintele Ionut sa primeasca braul rosu,iconom,dar am vazut ca IPS Laurentiu nu a binevoit acum sa i-l dea:(:asta stiu ca am citi in Cartea de Onoare care se afla in casa parintelui Staniloae.
Va doresc o duminica minunata!

Natalia spunea...

Ma bucur de cunostinta! Nu este nevoie sa ai blog ca sa lasi un nume la finalul mesajului unui comentariu, e mai usor pentru cel care trebuie sa raspunda sa se adreseze unei persoane.
In ceea ce priveste situatia de la Vladeni eu nu doresc sa continui explicatiile, am spus ce am avut de spus. Daca nu m-ati inteles, imi pare rau... Nu cred ca are cineva vreun folos din judecarea acestei situatii si intoarcerea ei pe toate partile.
Va rog deci sa ma iertati si va doresc spor in viata si in credinta, toate cele bune!

andrei1990 spunea...

Doamne ajuta, prieteni.

Natalia spunea...

Doamne ajuta, Andrei!

Amalia spunea...

Un eveniment minunat! Vestea acestei inaugurari de la Vladeni mi-a adus multa bucurie, iar bucuria mi-a mers direct la inima. Imi amintesc ca l-am descoperit pe parintele Staniloae in vremea studentiei si i-am iubit scrierile, iar mai apoi i-am admirat viata (mai ales citind cartea d-nei Lidia Staniloae, "Lumina faptei din lumina cuvantului") si marturisesc chiar ca am fost mandra ca marele teolog se tragea din Vladeni, localitate atat de apropiata de zona in care locuim. De cate ori am trecut mai apoi pe sosea in drept cu Vladeniul, numele satului se asocia in sufletul meu cu numele teologului si cu un sentiment de respect-dragoste-admiratie. De aceea acum este o mare bucurie sa aflu ca se poate vizita Casa Memoriala "Dumitru Staniloae" (si nu in orice conditii!), si abia astept sa ajung si eu acolo, cu prima ocazie. Amalia Dragne

Anonim spunea...

Sint o femeie din Vladeni pe nume Maria dar nu amstiutcum se procedeaza cu toate si am scris anonim.Vad tot felul de comentarii despre casa parintelui Staniloae."Anonimul" care zice ca truda si osteneala a fost a parintelui Coltea greseste.Ori e prost ......informat , ori lingusitor,ori e....Eu nu l-am vazut niciodata aici pe parintele Coltea.Cum putea sa se ocupe el in ultimul detaliu de lucrare????
O sal intreb pe parintele din Vladeni cati bani au dat: fata parintelui,parintele Coltea, nepoatele parintelui ,dl "reporter "Razvan Ionescu si toti cei care acum se arata in fata ca sa iasa bine in poze.Citi vor fi dispusi sa mai dea vreun ban pt. ce mai e de facut?Ati vazut dupa 1989 cine se baga in fata?....... Era frumos sa fie aici si fata parintelui.Ati vazut ce frumos e "asfaltata " strada cu ...piatra.Aici nu e problema parintelui din Vladeni .El a facut tot ce a putut si a reusit bine cu ajutorul multor oameni de bine Cine trebuia sa se ocupe de asfaltat sigur a fost pe aici si daca nu a facuto pana acum nu o s-o faca nici de acum incolo. Dumnezeu sa le rasplateasca truda lui si a celor ce au contribuit."Anonimul" cu asa zisele merite ale parintelui Coltea ar putea sa uite de asa laude pentru ca se face de ras. E penibil.Acum toti se lauda. Tare as vrea sa fie scrise undeva contributiile fiecaruia ca sa nu se mai laude cine nu trebuie. Macar in cartea de aur a casei memoriale sa fie scrise toate contributiile. Dumnezeu dragutul sa le rasplateasca celor care au ajutat cu adevarat si pe care Dumnezeu ii are inscrisi in cer.Pentru toti cei sinceri si pentru cei cei ce sau bagat in fata. Maria din Vladeni.

Anonim spunea...

Intr-adevar, este o mare bucurie sa poti calca pragul casei in care s-a nascut, a copilarit si unde se retragea uneori pentru a scrie parintele Dumitru. De acum putem participa sufleteste ori de cate ori dorim la viata traita aici de acesta. Putem sa ne reculegem, sa meditam la multe lucruri care se pot lamuri si intelege pasind in odaile casei. Dumnezeu sa binecuvinteze aceasta lucrare de a reda tuturor acest loc incarcat de semnificatie. Nu este asa de important cine a ostenit la restaurarea acestei case. Cu siguranta Dumnezeu stie cel mai bine ostenelile si El este singurul in masura sa le rasplateasca si sa le binecuvinteze.
Pr. Marius

Natalia spunea...

Bucuria cu care am postat informatiile si pozele de la acest eveniment mult asteptat a fost umbrita de comentariile care au departat atentia, de la ceea ce este cu adevarat important, la cele care chiar nu ne privesc: judecarea a cine ce a facut. Aceasta apartine doar Celui Ce pe toate le stie.
M-am simtit obligata sa accept si comentariul doamnei din Vladeni, ca un fel de drept la replica, insa este ultimul de acest gen.
Daca doriti sa vorbiti despre Parintele Dumitru Staniloae, despre casa memoriala sau despre altceva legat de acest subiect imi faceti o mare bucurie. Daca considerati mai important cine ce a facut (mai ales cine ce NU a facut), va rog sa ma iertati, dar nu voi mai accepta astfel de comentarii.
Va multumesc pentru intelegere.