sâmbătă, 26 februarie 2011

Criteriul Judecăţii

Pregătirea pentru intrarea în Postul Mare ne conduce mâine la Duminica Înfricoşătoarei Judecăţi. Ce spune Părintele Schmemann (lectura mea de căpătâi în această perioadă), mi se pare esenţial:

„Când Hristos va veni să ne judece, care va fi criteriul judecăţii Lui? Parabola ne răspunde: iubirea – nu numai o simplă preocupare umanitară pentru o justiţie abstractă si pentru “săracii” anonimi, ci iubirea concretă şi personală pentru cel de lângă mine, oricine ar fi, pe care Dumnezeu a făcut să-l întâlnesc în viaţa mea.”

Criteriul este, deci, iubirea. Şi cred că ar trebui să ne îngrijorăm (cel puţin), pentru că iubirea e ceva ce ne lipseşte. Deşi Dumnezeul nostru e Dumnezeul Iubirii, noi, creştinii, avem de toate… până la iubire. Încercăm să plinim o seamă de rânduieli, diverse numere (3, 7, 12, 40…) de… (lumânări, pomelnice, acatiste, masluri etc.), dar când e vorba să îl iubim pe cel care se împinge la o coadă, sau ne calcă pe picior în autobuz, sau se uită urât, sau e, pur şi simplu, necredincios, nu putem! Desconsiderăm tot ce nu este după „criteriile” noastre. Iar acestea sunt absolut lucruri mărunte, de aceea nici nu mă gândesc mai departe, la a-i iubi pe cei care ne fac rău (căci şi pentru asta avem poruncă…).
Ce ne vom face, deci? Căci nu vom fi întrebaţi câte lumânări am aprins, nici câtă carne am mâncat (postul ne ajută pe noi, nu Îi foloseşte lui Dumnezeu), ci cât am iubit…
Şi cât am iubit? Mă uit la mine şi răspund…: puţin spre deloc.
Natalia

PS Nu uitaţi de împreuna călătorie. Peste o săptămână pornim la drum. Să ne ajute Domnul ca prin punerea în comun a efortului şi rugăciunii să reuşim să dobândim, cât de puţin, iubire.

4 comentarii:

Anonim spunea...

Ma numesc Elena Agliceriu si sunt din Brasov . Va rog sa ma treceti si pe mine alaturi de cei care doresc sa calatoreasca impreuna in acest Post Mare.Va urmaresc de mai mult timp activitatea si va multumesc pt tot ceea ce faceti,nu este usor,de aceea va doresc ca bunul DUMNEZEU sa va dea puterea,intelepciunea si lumina ca sa reusiti.Va multumesc mult pt postarea cartii Postul mare este minunata. cu bucurie si drag elena.elena_agliceriu@yahoo.com

Natalia spunea...

Mulţumesc tare mult pentru rugăciuni!
Mă bucur dacă v-am fost de folos cu ceva şi să ne ajute Domnul să ne întâlnim în rugăciune, începând de luni seara.
Lectură plăcută în continuare la Postul Mare, e într-adevăr o carte minunată!
Doamne ajută, vă îmbrăţişez cu drag!

Anonim spunea...

Nati, post binecuvantat si multa sanatate va doresc! Sa ne treci si pe noi la pomelnic, Marilena, Marius si Anna (desi ea la gradi va manca de dulce), Dumnezeu sa ne ajute sa putem duce postul pana la Inviere asa cum se cuvine! Te imbratisez!

Natalia spunea...

Mari, mulţumim mult, aşa să vă dea şi vouă Domnul! Să ne întâlnim cu folos la rugăciunea din fiecare seară!
te îmbrăţişez şi eu!